Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Celé pohraničí je vlastně takový brownfield, říká architekt Krupauer

Petra Jansová

Brownfield? To přeci není jen Smíchov. Zanedbané plochy bez využití existují i v mnohem méně atraktivních lokalitách. „Pohraničí je v podstatě jeden velký brownfield. Vtisknout nebo vrátit takovým místům život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, v dalším díle podcastu Realitní Club.

Reklama

Přes 11 tisíc hektarů ploch, na kterých by se dalo postavit město o velikosti Pardubic, zaujímají v Česku brownfieldy. Zpravidla jde o pozůstatky průmyslových či zemědělských areálů, i když mnohdy se pojem „brownfieldy“ smrskl do zúženého vnímaní.

Z továrny byty? To umí každý

„Udělat z továrny na Smíchově byty? Popravdě řečeno, to umí každý,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, který se podepsal pod desítky projektů na přeměnu neudržovaných ploch nejenom v Česku, ale skrze tuzemské investory například také v Kanadě.

Revitalitace brownfieldů podle něj není jen o architektuře, prioritou je hledání nového využití takového místa. „Vtisknout nebo vrátit mu život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Krupauer.

 

Jeho studio A8000 navrhlo přeměnu brněnské čtvrti Špitálka, okolí jezera Medard na Sokolovsku a dlouhodobě se podílí i na strategickém rozvoji Lipna nad Vltavou.

„Lipno nad Vltavou je dnes asi jediné sídlo v pohraničí, kde je asi o čtvrtinu více obyvatel ve srovnání s ostatními, podobnými lokalitami,“ říká Krupauer. Jen tamní škola má dvakrát větší kapacitu než před 30 lety. Funguje tam pohostinství a celkově se obohatily služby. „Důležité je pro mě, že se tam vrací mladí,“ uzavírá Krupauer.  

Poslechněte si nový díl podcastu Realitní Club s Martinem Krupaurem v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě.

Další díly podcastu zaměřeného na trh realit:

Realitní trh přeje kupujícím. Můžou vyjednávat o ceně, říká šéf skupiny EHS

Hendrik Meyer: Nájemné poroste. Nejrychleji zřejmě v Brně

Zatímco v Česku je nájemní bydlení vnímáno jako nouzová varianta, když není na vlastní, v Německu je zcela běžné. Němci se nechtějí k nemovitosti vázat. Zároveň ale mají striktně nastavené vztahy mezi nájemcem a pronajímatelem, neriskují tolik jako Češi. Nejen o tom byla řeč v dalším dílu podcastu Realitní Club, tentokrát s ředitelem realitní skupiny EHS Hendrikem Mayerem.

Přečíst článek

Zdenka Klapalová v podcastu Realitní Club

Zdenka Klapalová: Investoři se zaměřili na nájemní bydlení, je to celosvětový trend

Řada velkých transakcí na nemovitostním trhu nyní míří do nájemního bydlení, říká Zdenka Klapalová, bez nadsázky první dáma českého nemovitostního trhu. Je prezidentkou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a také řídící partnerkou poradenské společnosti Knight Frank, která v Česku stojí za řadou velkých obchodů v tomto byznysu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme