Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na blátě u soutoku Berounky s Vltavou vznikne park 10krát větší než Stromovka

Takto se promění soutok Vltavy a Berounky.
Se svolením IPR
Petra Jansová

Soutok Vltavy a Berounky, dosud spíš neutěšená krajina, aspiruje na to stát se jedním z největších příměstských parků v Evropě. Navrhne ho mezinárodní tým složený ze španělských, francouzských a českých architektů.

Reklama

Říční niva na soutoku Berounky a Vltavy na jižní hranici Prahy má rozlohu přes 1 300 hektarů. Zaujímá tedy plochu téměř 300 Václavských náměstí a je také 10 větší než populární Stromovka. Území, jež zatím spíš dílčí nekoordinované zásahy ničily, je rozděleno mezi pět městských částí a město Černošice. 

„Řešené území je rozděleno mezi pět městských částí Prahy a jedno středočeské město – Černošice. To znamená hodně aktérů se spoustou různých zájmů a záměrů. Proto bylo obzvláště potřeba, aby zadání soutěže vznikalo ve spolupráci se všemi dotčenými. A spolupráce s místními bude pokračovat i nyní,“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč. 

Soutok Vltavy a Berounky promění Španělé a Francouzi ve spolupráci s Čechy

Loni v létě proto byla vyhlášena mezinárodní krajinářsko-urbanistická soutěž, z níž měl vzejít ten nejlepší návrh na revitalizaci tohoto území. Do soutěže se přihlásilo 13 týmů z devíti zemí, šest z nich postoupilo do druhého kola a vypracovalo soutěžní návrhy. Vítězný připravili architekti z Katalánska (EMF), Francie (Pareto) a Česka (Norma).

„Jejich přístup nejenže reprezentuje současnou evropskou kvalitu, ale dokazuje také odborné znalosti a plánovací schopnosti týmu pro rozvoj udržitelné městské krajiny,“ uvedl předseda soutěžní poroty, německý architekt a urbanista Michael Schwarze-Rodria.

Miliardový projekt na přeměnu brownfieldu v Praze 6 má zelenou

Areál továrny Aritma v Praze 6 se za čtyři miliardy promění na čtvrť s dvěma desítkami vila domů a novou školkou.

Přečíst článek

Podle dřívějších vyjádření bude město na základě rozpracovaného vítězného návrhu v budoucnu jako první řešit podobu vstupů do parku v Radotíně a Černošicích včetně návrhu parkoviště a zastávek MHD či návrh bezpečného propojení Zbraslavi a Radotína pro pěší a cyklisty. Kdy konkrétně začne budování parku a kdy bude dokončen a otevřen veřejnosti, zatím není jasné.

Martin Krupauer

Celé pohraničí je vlastně takový brownfield, říká architekt Krupauer

Brownfield? To přeci není jen Smíchov. Zanedbané plochy bez využití existují i v mnohem méně atraktivních lokalitách. „Pohraničí je v podstatě jeden velký brownfield. Vtisknout nebo vrátit takovým místům život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Areál bývalé textilky Interlana v Liberci se promění na rezidenční čtvrť.

Stavět na zelené louce je čím dál těžší. O brownfieldy se investoři poperou, leží v nich miliardy, říká expert

V tuzemsku je minimálně 11 tisíc hektarů opuštěných průmyslových areálů, objektů a ploch. Vzhledem k tomu, že stavět na zelené louce bude stále obtížnější dostanou se i do hledáčku developerů a soukromých investorů, říká Jan Hana, vedoucí oddělení brownfields na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Občanská plovárna je jedna z nejstarších říčných plováren ve střední Evropě.

FOTOGALERIE: I tak by to mohlo vypadat nábřeží pod Letnou. Auta by měli nahradit lidé

Přečíst článek
Takto bude vypadat nový smíchovský terminál.

FOTOGALERIE: Smíchovské nádraží vypadá spíš jako brownfield. To se ale brzy změní

Přečíst článek
Takto bude v budoucnu vypadat okolí umělého jezera Medard na Sokolovsku.

Hausbóty v místě bývalého uhelného dolu. Na Sokolovsku vybudují nové, zelené město

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme