Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hausbóty v místě bývalého uhelného dolu. Na Sokolovsku vybudují nové, zelené město

Takto bude v budoucnu vypadat okolí umělého jezera Medard na Sokolovsku.
Se svolením A8000
Petra Jansová

Nové město až pro pět tisíc lidí by do dvaceti let mohlo vzniknout na území bývalé těžební pánve u umělého jezera Medard na Sokolovsku. Vítězný projekt, který zpracovalo architektonické studio A8000, představili zástupci kraje a společností Sokolovská uhelná s Suas Group.

Reklama

Do soutěže, kterou vyhlásila v červnu loňského roku společnost Sokolovská uhelná, se přihlásilo celkem šest architektonických týmů.

Vítězný projekt navrhuje koncepci využítí dva tisíce hektarů území v okolí jezera o rozloze 500 hektarů. Plochou umělé jezero Medard, vytvořené v rámci rekultivace a revitalizace po ukončení těžby hnědého uhlí zatopením lomové lokality Medard - Libík, odpovídá například dvěma Máchovým jezerům nebo Slapské přehradě.

Jak bude v budoucnu vypadat okolí největšího umělého jezera v Česku se můžete podívat do následující galerie.

„Příprava území vytvoří základ pro další investice, které přinesou rozvoj lokality i celého regionu a podpoří investiční rozvojové projekty,” uvedl Jaroslav Rokos, předseda dozorčí rady Suas Group. 

Nejenom turisti, ale i noví obyvatelé

Lokalita by přilákala nejenom turisty, ale do dvaceti lět by zde mohlo najít domov až pěti tisíc nových rezidentů. „Cílovými klienty jsou ti, kteří již v oblasti žijí a hledají kvalitnější bydlení, nebo noví obyvatelé - předešvím mladí se zájmem o aktivní život,” přibližuje architekt Martin Krupauer z ateliéru A8000.

Výstavba, která může přitáhnou i develepory, by podle Krupauera mohla být i dobrou investiční příležitostí. 

„Z Medardu nemá vzniknout jen nová turistická lokalita, má se stát i plnohodnotnou součástí kraje,“ říká Martin Krupauer z ateliéru A800 s tím, že cílem projektu je vrátit do oblasti život,” dodává. 

Jak bude vypadat okolí jezera Milada na Mostecku

Nové pláže, vyhlídky i pikniková místa. Švédi promění okolí jezera Milada

Zatopený Důl Chabařovice změní projekt švédského studia Mandaworks. V okolí jezera Milada vznikne řada drobných objektů určených k rekreaci i aktivnímu odpočinku.

Přečíst článek

A jako velkou šanci pro rozvoj celého Karlovarského kraje vnímá projekt i Petr Kulhánek, hejtman Karlovarského kraje. „Mají-li v kraji nadále zůstávat mladí lidé a neodcházet za hranice regionu, je nezbytně nutné nabídnout jim na straně jedné zajímavé pracovní nabídky a možnost rezidenčního bydlení, na straně druhé také dostatečné a plnohodnotné volnočasové, rekreační a sportovní vyžití,“ dodává Kulhánek.

Projekt počítá i se vznikem sportovně-rekreační zóny, dopravní infrastruktury i turistického koridoru kolem řeky Ohře. 

Na Sokolovsku vybudují zelené město

Architekti oblast pojali i s ohledem na stále aktuálnější téma udržitelnosti. Vzniknout by zde tedy měla fotovoltaická, vodní přečerpávací nebo větrná elektrárna.

Sídlo společnosti Kloboucká lesní navrhli architekti ze studia Mjölk.

Místo střechy solární šindele

Část střech ze solárních šindelů, část prosklená. Sídlo společnosti Kloboucká Lesní není jen administrativním zázemím, ale i laboratoří pro vývoj ekologičtějšího bydlení.

Přečíst článek

Přeměna by mohla být dokončena do dvaceti let, přičemž první změny budou patrné již za tři roky. Výše předpokládaných investic zatím nebyla zveřejněna, stejně jako to, zda budou pocházet z evropských dotačních zdrojů.

Okolí stanice Metra D

Urbanismus kolem stanice Olbrachtova navrhnou nizozemští architekti

Urbanismus u stanice metra D Olbrachtova navrhnou architekti nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects, jejichž projekt vzešel z mezinárodní architektonické soutěže.

Přečíst článek

Ondřej Chybík, architekt

Mrakodrap může do Ostravy přinést novou energii, říká architekt Chybík

Architektonický ateliér Chybik+Kristof se podepsal pod spoustu projektů od rezidenčních staveb po veřejné nebo experimentální jako je food market Manifesto v Praze. Za svoji práci byli architekti z Brna také mnohokrát oceněni, naposledy zaujali porotu prestižní MIPIM Awards projektem Vinařství Lahofer. „Vytváří se povědomí nejenom o nás, ale i o české architektuře, ale vlastně i o tom, že se na Moravě vyrábí víno. To považuji za hodně důležité,” říká v rozhovoru pro newstream.cz jeden ze zakladatelů studia Ondřej Chybík.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Občanská plovárna je jedna z nejstarších říčných plováren ve střední Evropě.

FOTOGALERIE: I tak by to mohlo vypadat nábřeží pod Letnou. Auta by měli nahradit lidé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme