Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Ruiny na jihu Moravy se proměnily na luxusní hotel

Areál bývalé továrny se proměnil na centrům zážitkové turistiky.
Se svolením BoysPlayNice
Petra Jansová

Ve více než 30 let chátrajícím brownfieldu u Znojma je nově hotel i restaurace. Přesně tak jako v Kravsku by se mělo rekonstruovat.

Reklama

Ještě před čtyřmi lety se v Kravsku na Znojemsku nacházel skoro sedm tisíc metrů čtverečních velký brownfield. V areálu, jehož dominantou je kromě továrního komína i barokní objekt, se ještě v 80. letech vyráběla keramika. Továrnu a celý průmyslový areál ale stihl podobný osud, stejně jako desítky dalších. Po roce 1989 komplex chátral, a to až do roku 2017, kdy se ho noví majitelé, manželé Zmekovi, rozhodli přeměnit turistické centrum. Pomohl jim s tím architektonický ateliér ORA.

Na výsledky více než čtyřleté práce se můete podívat do následující galerie.

Z ruiny luxusní hotel

Proměna, přesněji spíš návrat k minulé podobě, započala v roce 2019, a to rekonstrukcí historicky nejcennějšího objektu celého areálu. Barokní objekt, který ve středověku sloužil jako zájezdní hostinec pro cestující z Prahy do Vídně, se proměnil na hotel.

„Naším cílem bylo ho očistit od výrazně rušivých zásahů, vytvořit harmonický celek a zároveň se vyhnout efektu přílišné novosti,” přiblížili rekonstrukci kulturní památky v roce 2019 architekti.

S respektem k historii nicméně studio ORA přistoupilo i k úpravám dalších budov v areálu – továrně i jejímu komínu, sádrovně i nejmladšímu objektu, třídírně.  

Kocanda Kravsko

Barokní hostinec se změnil na továrnu. Teď je z něj hotel

Po roce 1989 areál Kocandy Kravsko nedaleko Znojma víceméně chátral, nynější majitelé ho ve spolupráci s architektonickým studiem ORA mění na hotel.

Přečíst článek

Všechny průmyslové objekty mají díky konverzi i novou funkci. Jsou v nich další pokoje, restaurace nebo společenský sál. „Konverze staveb pro nový účel vyžadují větší míru zásahů než jednoduchá rekonstrukce,“ přiblížili postup architekti. I přesto ale všechny budovy zachovali v co největší možné míře, s respektem k historii.

V sádrovně, v jejímž přízemí nově funguje recepce, tak stojí například původní míchačky hlíny, sádrové formy na odlévání květináčů využili architekti jako zajímavý detail jak ve společných prostorech, tak i v pokojích.

Čeští architekti A8000 navrhli celoroční turistické středisko v Novém Skotsku.

Češi dobývají Kanadu. Postaví tam stezku v korunách stromů i lanovku končící v oceánu

Skupina investorů v čele s podnikatelem Martinem Kulíkem, který stojí mimo jiné za rozvojem Horní Malé Úpy, a předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem developuje brownfield v Kanadě. Do Nového Skotska přivezla i přední české architekty.

Přečíst článek

Martin Krupauer

Celé pohraničí je vlastně takový brownfield, říká architekt Krupauer

Brownfield? To přeci není jen Smíchov. Zanedbané plochy bez využití existují i v mnohem méně atraktivních lokalitách. „Pohraničí je v podstatě jeden velký brownfield. Vtisknout nebo vrátit takovým místům život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Přečíst článek
Tento dům se nachází v okrajové části malé obce na jižní Moravě.

Pro tři lidi a dva psy. Jak vypadá vila ze dřeva se dvěma bazény v srdci vinařského kraje?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme