Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finep spouští projekty na nájemní bydlení. Do pěti let nabídne 5000 bytů

Finep v příštích pěti letech nabídne 5000 bytů pro nájemní bydlení za 25 miliardy korun
ČTK
 ČTK

Developerská společnost Finep plánuje v příštích pěti letech nabídnout 5000 bytů pro nájemní bydlení. Investice ve 12 lokalitách, především v Praze, má v celkové hodnotě přesáhnout 25 miliard korun.

Reklama

Byty podle firmy vzniknou v pražských lokalitách Poděbradská, Harfa, Vackov, Uhříněves, Západní město či v Kralupech nad Vltavou.

Developeři se od loňského růstu hypoték potýkají s ochlazením trhu a mají problémy s prodejem bytů do vlastnictví, někteří oznámili odložení některých projektů. Finep podle generálního ředitele Tomáše Pardubického změnil přístup a připravuje více bytů pro nájemní bydlení a méně pro vlastnické bydlení.

Stavebnictví se nedaří nastartovat.

Stavební boom končí. Nových projektů bude ubývat

Listopadový pokles stavební výroby, meziročně o 0,8 procenta, není dramatický a nenaznačuje krizi odvětví. Na stavebnictví ale postupně dopadá propad tuzemské ekonomiky. Analytici nicméně odhadují, že i v letošním roce mírně poklesne bytová výstavba.

Přečíst článek

„Bylo nám jasné, že dříve nebo později nastane moment, kdy vlivem okolností prudce vzroste poptávka po nájemním bydlení. Díky tomu máme připravenu ucelenou nabídku bytů projektovaných a stavěných pro tento účel,” uvedl Pardubický.

Finep spolupracuje se zahraničními nájemními fondy, třeba předloni prodal švédskému Heimstadenu v projektu Pergamenka v pražských Holešovicích 164 bytů za odhadem téměř 1,2 miliardy korun. Při plánování nájemních bytů vychází i z těchto zkušenosti a upravuje dispozice bytů. Ty jsou pro nájemní bydlení menší, nejčastěji o velikosti 2+kk, případně 1+kk.

Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma: Nájemních bytů bude přibývat. A nájmy dál porostou

Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se podle svých slov tak nějak přirozeně ponořil do byznysu s nemovitostmi. Je jedním ze zakladatelů fondu kvalifikovaných investorů s názvem IRQ, který se chce věnovat především nájemnímu bydlení v Praze a Brně. Jejich prvním projektem by měl být bytový dům v pražských Holešovicích. „Chceme budovat portfolio nájemního bydlení,“ říká Tůma.

Přečíst článek

Společnost pět let chystala Program dostupného bydlení, v jehož rámci chce pokračovat i v nabídce pro družstevní bydlení, kterému se věnuje přes deset let. „O to je v době špatně dosažitelných hypoték takový zájem, že jsme pro něj transformovali některé další projekty původně určené pro prodej,” uvedl Pardubický. Příkladem je podle něj projekt Malý háj v Dolních Měcholupech.

Finep působí na českém trhu od roku 1995, loni dokončil 547 bytů a uvádí, že celkem postavil přes 15 tisíc bytů. V roce 2006 rozšířil svou působnost na Slovensko a od roku 2013 realizuje projekty také v Mongolsku. Zhruba 60 procent podnikání zabírá stavba a prodej bytů v Praze, necelou pětinu stavba kanceláří, třeba City West v pražských Stodůlkách. Finep patří do skupiny Finep Holding, který se základním jměním čtyři miliardy korun patří k nevětším developerům v Česku.

Z natáčení podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou.

Podcast: Nárokovat si vlastnické bydlení je stejné jako si nárokovat Ferrari, říká ekonom

Spadnou letos hypoteční sazby? Vrátí se ještě někdy k úrovni pod dvěma procenty? Nejenom o tom, ale i o dalších výzvách realitního trhu v roce 2023 jsme si povídali v prvním letošním podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou. Nový díl podcastového seriálu byznysového serveru newstream.cz vyjde v úterý.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Ohňostroj na závěr kampaně? Jen líbivé řeči a burza populismu

Dlouho očekávaná, finální televizní debata Babiše, Nerudové a Pavla slibovala zpočátku naději, že bude jiná než ty předchozí. Originálnější, třeskutější. Což bylo dáno jednak nízkým počtem účastníků a také přítomností Babiše. Absence hýkajícího publika ve studiu byla také spíše pozitivní.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Prokop Svoboda, majitel realitky

Lidé nahromadili peníze, teď je zase vrhnou do nemovitostí. Ceny neklesnou, říká Prokop Svoboda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme