Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stavební boom končí. Nových projektů bude ubývat

Stavebnictví se nedaří nastartovat.
Pixabay
Veronika Kudrnová

Listopadový pokles stavební výroby, meziročně o 0,8 procenta, není dramatický a nenaznačuje krizi odvětví. Na stavebnictví ale postupně dopadá propad tuzemské ekonomiky. Analytici nicméně odhadují, že i v letošním roce mírně poklesne bytová výstavba.

Reklama

Pokles stavební výroby v listopadu jde na vrub jak pozemnímu, tak inženýrskému stavitelství. „Nejde však o žádný dramatický pokles, který by už naznačoval nějakou krizi v tomto odvětví jako spíše měkké přistávání spojené s celkovým výkonem ekonomiky,” uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. 

„Na stavebnictví loni dolehla řada negativních vlivů: rostoucí ceny materiálů, váznoucí dodávky některých surovin i dopady války na Ukrajině včetně růstu cen energií. K tomu se přidaly i vysoké úrokové sazby, které výrazně omezily zájem o hypotéky, uvedl Peter Markovič, generální ředitel firmy Xella pro ČR a SR, která je výrobcem stavebních materiálů Ytong a Silka.

Poněkud překvapivý dojem dělají výsledky bytové výstavby, podle kterých se po měsících poklesu počet nově stavěných bytů a rodinných domů opět zvýšil. Zásluhu na tom měla především větší aktivita ve Středočeském kraji, který je nyní lídrem v rámci celé ČR. Naproti tomu v Praze je bytová výstavba dál na sestupné dráze a meziročně se zde začalo stavět o 41 procent bytů méně.

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Evžen Korec: Prodej bytů v Praze byl nejnižší za patnáct let. A situace se jen tak nezmění

Není to jenom o válce na Ukrajině. Je to ďábelská kombinace vysokých sazeb hypoték, pomalé bytové výstavby, drahých stavebních materiálů. A když odejdou ukrajinští dělníci, jsme zcela nahraní, říká Evžen Korec, majitel developerské společnosti Ekospol, který stál téměř před třicet lety u vzniku developerské branže v Česku.

Přečíst článek

Reklama

Spící trh hypoték 

„Z jednoho pozitivního výsledku bytové výstavby v jinak klesající řadě asi v tuto chvíli nemá příliš smysl dělat hluboké závěry. Realitní trh je v útlumu, ceny klesají s koncem hypotečního boomu a prodejcům nezbývá než své nabídky zatraktivňovat. Naproti tomu pozitivní časy zažívá sektor nájemního bydlení,” dodal Dufek.

S tím souhlasí také hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. „Stavebnictví patří mezi cyklická odvětví, která výrazně trpí, když ekonomiku zasáhne recese. Lze proto očekávat, že se v letošním roce budou dokončovat již započaté projekty, ale výrazně se sníží počet nově zahajovaných staveb,“ dodal Křeček.

Z natáčení podcastu Realitní Club s ekonomem Lukášem Kovandou.

K oživení realitního trhu nedojde. Ceny budou i nadále padat, říká ekonom

Dojde na jaře k oživení realitního trhu? A je letošní rok rokem vhodným pro investice do nemovitostí? Dojde na plošné zlevnění bytů? „O plošném propadu cen hovořit nemůžeme, v některých regionech a u některých typů nemovitostí bude ale zlevňování pokračovat i letošním roce. Například byty v panelácích už zlevňovaly, v některých regionech meziročně až o desítky procent,“ říká ekonom Lukáš Kovanda v dalším dílu podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Rekonstrukce budou hrát významnější roli

Největší překážkou zůstává financování staveb a s tím spojené odkládání začátku výstavby. Celý český stavební trh v roce 2023 nečeká žádný dramatický propad, ale zřejmě jen mírné ochlazení v jednotkách procent. Prodeje a výstavba nových bytů a domů podle analytiků zpomalí a významnější roli budou hrát rekonstrukce.

Český bytový fond je pořád relativně zastaralý lidé chtějí bydlet lépe a moderněji a financování rekonstrukce je z pohledu celkové investice dostupnější. Ve výhledu do dalších let jsem pozitivní. 

„Další vývoj ve stavebnictví bude ovlivňovat několik faktorů. Tím prvním je schopnost ČR čerpat peníze z fondů EU, včetně dodatečných zdrojů z tzv. fondu obnovy. Dalším pak zvýšený zájem firem i domácností o investice do energetických úspor. Stavebnictví se díky tomu může stabilizovat a vyhnout se výraznějšímu cyklickému poklesu,” uzavřel Dufek. 

Byty na prodej

Ceny bytů i domů budou nadále klesat. Přichází doba příležitostí, míní experti

Na realitním trhu se v příštím roce očekává pokračující pokles nákupů bytů, prodej chat i další nárůst poptávky po nájemním bydlení. Podle zástupců realitních firem v druhé polovině roku 2023 klesnou úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Zájem o nemovitosti by měl poté opět vzrůst.

Přečíst článek

Výstavbu může také blokovat výrazně snížený zájem lidí o nákupy nemovitostí, což je způsobeno vysokými úrokovými sazbami na hypotečních úvěrech, klesajícími reálnými mzdami či obavami ohledně budoucího vývoje. Navíc lze očekávat, že ceny nemovitostí ještě půjdou dolů, takže se v následujících čtvrtletích pravděpodobně vyskytnou vhodnější momenty k nákupu nemovitostí než nyní.

Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Český průmysl nečekaně silně „nakopla“ výroba aut

Český průmysl nečekaně silně „nakopla“ výroba aut, zahraniční obchod a stavebnictví ale zklamaly, komentuje aktuální data Českého statistického úřadu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme