Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejzelenější průmyslová hala světa stojí u Chebu. Má i hmyzí hotel

Průmyslová budova v Chebu získala prestižní mezinárodní ocenění.
Se svolením Panattoni
Petra Jansová
pej

Splachuje se v ní dešťovou vodou, střecha je připravená pro umístění fotovoltaické elektrárny a na udržitelnost se myslelo i v jejím okolí. V areálu nejzelenější budovy na světě totiž nechybí hmyzí hotel, ještěrkoviště nebo hnízdní budky pro veverky.

Reklama

Průmyslová hala, která získala to nejvyšší ocenění podle mezinárodní certifikace udržitelnosti BREEAM, stojí v Chebu na místě někdejších strojíren. Postavila ji developerská skupina Panattoni pro investiční společnost Accolade Milana Kratiny a Zdeňka Šoustala.

Společnost Panattoni rozvíjí i brownfield na místě někdejší Poldovky na Kladně. Podívejte se do následující galerie:

Hala zaujímá plochu přes 40 tisíc metrů čtverečních a je využívána jako distribuční centrum. Díky využití dešťové vody dokáže ušetřit denní spotřebu pitné vody až o 85 procent. Šetrně nakládá i s energiemi. Veškeré interiérové a exteriérové osvětlení tvoří vysoce účinná LED svítidla. Optimální přístup denního světla zajišťují velká a otevíratelná okna, která jsou opatřena žaluziemi. Střecha je pak připravená pro umístění fotovoltaické elektrárny.

V Česku je hodně projektů na revitalizaci brownfieldů. Na některé se můžete podívat do následující galerie:

Bezprostřední okolí haly bylo osázeno zelení, které navíc poskytuje dostatek prostoru pro stanoviště ptáků, hmyzu a drobných obratlovců. V areálu nechybí hmyzí hotel, ještěrkoviště ani hnízdní budky pro veverky. Na ekologičnost se myslelo už při samotné výstavbě, více než 85 procent stavebního materiálu pochází z recyklace.

Česká republika se strategicky prosadila jako jeden z lídrů v oblasti udržitelného rozvoje a získala již celkem 109 certifikátů BREEAM New Construction. Ve střední a východní Evropě tak v tomto ohledu drží druhé místo po Polsku (600 certifikátů). Třetí příčka patří Rumunsku (90 certifikátů).

Natáčení podcastu s generálním ředitelem Panattoni Pavlem Sovičkou

Sovička z Panattoni: Investice Česko čím dál častěji míjí, i kvůli zdlouhavému povolování

Development průmyslových hal je specifickým segmentem realitního trhu, který ani v době, kdy spotřeba Čechů klesá, rozhodně nezamrzl. Poptávku po výstavbě táhne nyní především průmysl a výroba, nikoliv e-commerce. Jak se v Česku staví průmyslové areály a zda jsou vůbec potřeba jsme si povídali s generálním ředitelem společnosti Panattoni Pavlem Sovičkou.

Přečíst článek

Kladenská Poldovka se probírá k životu.

REPORTÁŽ: Kladenská Poldovka vstává z popela. Sloužit bude průmyslu, možná i kultuře

Bývala jednou z nejslavnějších továren. Ve své hvězdné éře zaměstnávala více než 20 tisíc lidí. Dnes je areál kladenské Poldovky jedním z největších a také nejatraktivnějších brownfieldů v Čechách. Tisíce metrů čtverečních se proto začínají sanovat a měnit. Působí tu hned několik subjektů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Asijská výroba už tolik netáhne, firmy se stěhují zpět ke svým zákazníkům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme