Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Splnění ekologických kritérií nebude levné. ESG prodraží bydlení a nejvíce rodinné domy

Splnění ekologických kritérií nebude levné. ESG prodraží bydlení a nejvíce rodinné domy
Petra Jansová

Cesta ke splnění ESG parametrů zásadně ovlivňuje celý realitní trh – od developerů po banky. Nejzásadněji je ale pocítí koncový uživatel, české domácnosti, kvůli dalšímu růstu cen bydlení, shodly se osobnosti odvětví na setkání Realitního Clubu pořádaného newstream.cz, které se konalo v hotelu Augustin.

Reklama

Postavit udržitelnou budovu není problém. Tuzemští developeři jsou schopni splnit veškeré zvýšené nároky na ekologičnost a hospodárnost budovy a zajistit veškeré technologie, které zajistí jak zelenější provoz, tak i výstavbu.

„Otázkou je cena a to, kdo splnění kritérií ve finále zaplatí. A z našeho pohledu to bude cílový zákazník, ať už to bude majitel či nájemník. Jsem přesvědčený, že ESG nám prodraží, jak výstavbu, tak i provoz budovy,“ uvedl Jiří Ochetz z představenstva J&T Real Estate.  

ESG zaplatí koncový klient

Podle propočtů poradenské společnosti KPMG to bude zdražení někde mezi pěti až osmi tisíci za metr čtvereční, což může ve finále omezit dostupnost bydlení nízkopříjmovým skupinám. „Bude se to týkat především regionů, kde se ceny za metr čtvereční pohybují kolem 70 tisíc a splnění požadavků ESG může náklady na výstavbu prodražit až o 10 procent,“ přibližuje Josef Kupec z KPMG.

Reklama

Nejzásadněji ale bude podle Kupce zasažen segment rodinných domů. Od roku 2029 budou muset mít povinně všechny novostavby rodinných domů fotovoltaiku, pak i tepelná čerpadla a pro dosažení nejlepšího topného faktoru i podlahové topení. „Výstavbu rodinných domů splnění požadavků ESG prodraží markantně, a to až o 30 procent,“ říká Kupec.

Každou neděli od 12:30 do 15:00 se v Augustine restauraci podává tématicky zaměřené brunchové menu s neomezenou konzumací prosecca či šampaňského. Restaurace je součástí hotelu Augustine, a Luxury Collection v Letenské ulici, jen pár kroků od Malostranského náměstí. Se svolením hotelu Augustin

„Zdražování nákladů ovlivňuje i poptávku,“ dodává Tereza Kouklová z SFG holdingu. Klienty, kromě výše měsíční splátky hypotéky, samozřejmě zajímají i náklady na provoz rodinných domů.

Obtížně se splňují podmínky hlavně u starších historických budov v centru Prahy. „Máme v našem portfoliu památkově kulturní dům v energetické kategorii G, z té se nám A nikdy nepodaří udělat. Není možné na objekt instalovat ani fotovoltaiku a ani zateplit fasádu. Té musíme zachovat podobu z roku 1917,“ dodává Kouklová.

ESG může zbrzdit redevelopment městských čtvrtí

Otazníky vyvstávají i v případě financování zelených projektů. „Před tím, než vytvoříme nové budovy musíme nakoupit ty staré, postkomunistické. Nicméně hodně bank signalizuje, že se chce od roku 2025 zbavovat starých nezelených aktiv. Pro nás tím vyvstává otázka, na co navážeme financování, na ty staré budovy nebo na ty, které tam posléze vzniknou,“ říká Martin Lukášik z Penta Real Estate.

Vzhledem k tomu, že developer nedokáže zaručit rychlost procesu stavebního povolování, obává se Lukášik toho, že to omezí nový redevelopment městských čtvrtí. Podle něj budou mít developeři problém akvizičními úvěry zafinancovat nezelená aktiva.

Kladno - letecký pohled

Kladno, to je to město. Je levnější než Praha, jak dlouho to ale tak bude?

Nejenom rychlodráha, která významně urychlí cestování do Prahy, i levnější pozemky, dělají z Kladna developerskou bonanzu.

Přečíst článek

České domácnosti, které jsou rozhodnuty si postavit nebo koupit rodinný dům s energetickým štítkem A či B, jsou některé z tuzemských bank připraveny motivovat zvýhodněním na úrokové sazbě.

„ESG vnímáme jako velkou příležitost, a to především v oblasti renovací starších nemovitostí na udržitelnější. Takový domů je v Česku něco kolem 700 tisíc,“ říká Jiří Koutný, který je ve skupině ČSOB zodpovědný za udržitelnost v rámci financování bydlení.

Zdraží i stavební materiály

Splnění podmínek ESG se dotýká i výrobců stavebních materiálů. Podle Kamila Jeřábka, ředitele společnosti Wienerberger, jsou materiály s nízkou uhlíkovou stopou laboratorně objeveny, jejich zavedení do výroby bude však nejenom časově, ale i finančně náročné, a to v řádech miliard korun. A tyto náklady se posléze propíší i do nárůstu nákladů na výstavbu. „Zdražení nepůjde jen přes technologie, jako je fotovoltaika, ale i přes stavební materiály,“ dodává Jeřábek.

Kolem implantace technologií a jejich vývoje vyvstává mnoho otazníků.

„Historicky je energetická náročnost českého průmyslu a emisní produkce u nás vyšší než u našich sousedů, což omezuje naši konkurenceschopnost. Vzhledem k tomu, že jsme hodně průmyslová země, tak nás zavádění ESG bude hodně bolet,“ přibližuje Antonín Lupíšek z Univerzitního centra energeticky efektivních budov.

Další setkání Realitního Clubu se konalo v inspirativním prostředí hotelu Augustin na Malé Straně.

Použitý beton, cihly i suť jsou cenné. V zahraničí už to pochopili, říká první dáma zeleného stavebnictví

Opatrně zbourat a pak kostičky použít zase na další stavbu. Tak funguje nejen lego, ale i cirkulární ekonomika v praxi. V Česku je zatím v plenkách. I pro odborníky je těžké se orientovat v této problematice. Přínosné by určitě bylo, pokud by celý proces podpořil i stát, říká v rozhovoru pro newstream.cz letos nově zvolená předsedkyně České rady pro šetrné budovy Iveta Králová.  

Přečíst článek

Kamil Jeřábek - generální ředitel společnosti Wienerberger

Kamil Jeřábek: Stavební materiály už nezlevní, na to zapomeňte

Největší výrobce stavebních materiálů v Česku, společnost Wienerberger, která vyrábí a dodává střešní krytinu, cihly nebo obklady, ale i spoustu jiného stavebního materiálu, neměla loni v Česku dobrý rok. Na konci roku zavřela kvůli technologické odstávce osm svých tuzemských výrobních závodů, jeden další dlouhodobě. Stavební trh klesal. Cena stavebního materiálu přitom vyskočila v poslední době o desítky procent. Někteří developeři s poukazem na toto zdražení loni oznámili pozastavení výstavby bytových projektů. „Cena stavebních materiálů se už nesníží,“ říká Kamil Jeřábek, generální ředitel české divize společnosti Wienerberger.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme