Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Klára Sýkora (Sudová)

Klára Sýkora (Sudová)

 Je spolupracovnicí redakce Newstreamu a freelance copywriterkou.

články autora

Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Někoho pořád odrazuje vyšší pořizovací cena, už brzy ale bude fotovoltaika povinná, říká Jan Kakos z Bidli

Největším katalyzátorem přechodu na udržitelné zdroje energií se v Česku stala energetická krize, jinde v Evropě už ale projekty dávno běžely. Teď je na nás, abychom srovnali krok, i když v některých otázkách si nevedeme vůbec špatně. „Jsme na předních místech, co se týče akumulace elektřiny vyrobené ze slunce. To v Evropské unii není úplně zvykem. Přitom právě bateriová úložiště slouží k tomu, aby docházelo k lepšímu využití solární energie,“ vysvětluje Jan Kakos, obchodní ředitel Bidli technologie. 

Přečíst článek
Martin Křivánek z KPMG

Česko to v otázkách ESG nebude mít lehké, jsme průmyslová země, říká Martin Křivánek z KPMG

Udržitelnost, ESG a CSRD. To jsou pojmy, které na nás míří ze všech stran. Nejvíc je asi v tuto chvíli řeší velké firmy, kterých se už příští rok budou týkat první nefinanční reporty za rok 2024. Jak ale zmiňuje Martin Křivánek, který vede ESG služby v KPMG, systém je nastaven tak, že budou muset reportovat víceméně všichni a této povinnosti během dalších pár let nikdo neunikne. „Kdo začíná reportovat jako jeden z prvních, potřebuje informace nejen o sobě, ale i o celém svém dodavatelsko-odběratelském (resp. hodnotovém) řetězci. Důležité je, kdo dodává suroviny, jak funguje výroba nebo jak to následně distribuujete,“ vysvětluje.

Přečíst článek
Jakub Höll vede tým operačních rizik pro ČR v Deloitte

Malé firmy si často myslí, že pro hackery nejsou zajímavé. Útoky přitom míří i na ně, říká Jakub Höll z Deloitte

Připravovaná novela zákona o kybernetické bezpečnosti vyvolává řadu otázek a pro mnohé firmy může být velkou výzvou. Jejich připravenost totiž podle Jakuba Hölla, ředitele týmu operačních rizik v poradenské a technologické společnosti Deloitte, není zrovna nejlepší. „Implementace požadavků na kyberbezpečnost přitom opravdu neproběhne přes noc a většině firem zabere přinejmenším měsíce,“ upozorňuje Höll.

Přečíst článek
Michael Kopta, člen vedení XTB

Chceme vytvořit investiční „superaplikaci“ a být jedničkou na evropském trhu, říká Michael Kopta z XTB

O investování se teď hodně mluví a kdo se ještě nesetkal s pojmy jako ETF nebo S&P 500, jako by nebyl. Právě o ETF kopírující americký akciový index top pěti set firem je aktuálně největší zájem. Zajímavá je nejen jeho jednoduchost nebo nízkonákladovost, ale také výkonnost, která se v posledních sto letech pohybovala kolem osmi procent ročně. Michael Kopta, člen vedení české a slovenské pobočky XTB, ale upozorňuje, že investovat všechno jen do amerických akcií se nevyplácí.

Přečíst článek
Jitka Volná

Zájem o životní pojištění roste, lidé už své zdraví neberou jako samozřejmost

Doby, kdy Češi pojišťovali hlavně svůj majetek a sebe tak trochu opomíjeli, jsou snad dávno minulé. Potvrzují to i data pojišťoven, podle kterých zájem o životní pojištění v posledních letech roste. Podle Jitky Volné, manažerky životního pojištění v České podnikatelské pojišťovně (ČPP), si stále více lidí uvědomuje, že být zdravý není samozřejmost. Ale ne všichni vědí, jak si správně nastavit pojistné částky nebo skladbu rizik, aby byl člověk dostatečně chráněn.

Přečíst článek
Distribuční centrum Shipmonk v Chebu

Evropské průmyslové parky zajímají nejen výrobní firmy, ale také velké nemovitostní fondy a investory

Průmyslové haly a parky jsou v Česku i celé Evropě na vzestupu. Souvisí to s aktuálními trendy, kdy se výrobní firmy přesouvají zpět do Evropy a chtějí být blíže svým zákazníkům. Největší zájem je o nemovitosti v atraktivní lokalitě, které splňují alespoň základní stupeň udržitelnosti. Ty jsou ostatně velmi oblíbené i mezi nemovitostními fondy, které tento typ komerčních prostor stále častěji zařazují do svých portfolií.

Přečíst článek
David Mejsnar

Když firmy nezačnou včas reportovat své udržitelné aktivity, může to pro ně být likvidační, říká David Mejsnar z Deloitte

Od loňska platí evropská směrnice CSRD, která firmám ukládá povinnost reportovat nefinanční aktivity v oblasti udržitelnosti. Zatím se vztahuje jen na největší korporace, v dalších letech pak přímo zasáhne i malé a střední podniky. „Je ale třeba zmínit, že velké firmy včetně bank spadnou do povinného reportování už velmi brzy, takže i malé a střední podniky tím budou ovlivněny mnohem dříve, než si dnes myslí. Kromě bank to po nich budou požadovat třeba i odběratelé, nebo dokonce zákazníci,“ vysvětluje David Mejsnar, ředitel pro udržitelnost v poradenské a technologické společnosti Deloitte.

Přečíst článek
Hana Šmejkalová, nová prezidentka České manažerské asociace

Hana Šmejkalová: Účast v soutěži Manažer roku může přinést nejen externí uznání, ale také interní motivaci a sebevědomí

Česká manažerská asociace zítra už po jednatřicáté vyhlásí Manažera roku. Letošní ročník přinesl hned několik novinek. Vůbec poprvé se nevyhlašuje zvlášť manažer a manažerka, ale vzniká jen jedna hlavní cena. Kromě toho dostanou prostor i manažeři-vizionáři, mladí talenti nebo manažeři angažující se v oblasti udržitelného rozvoje. O dalších zajímavostech letošního ročníku jsme si povídali s nově jmenovanou ředitelkou České manažerské asociace Hanou Šmejkalovou. 

Přečíst článek
Datové koncentrátory a konvertory

V oblasti moderní energetiky patří Česko k evropské špičce. Naše firmy pomáhají s transformací v řadě zemí

Rozmach energií z obnovitelných zdrojů s sebou přináší řadu výhod. Pro distributory a dodavatele je ovšem rovněž obrovskou výzvou. Zapojení velkého množství nových energetických zdrojů, které jsou navíc závislé na počasí, síle větru, slunečním svitu a dalších těžko predikovatelných faktorech, přináší řadu problémů, které je třeba řešit. Mezi ty největší patří výkyvy v přenosových sítích, přebytky energií a nutnost jejich ukládání nebo zvyšující se požadavky na přehlednost a bezpečnost celé soustavy. 

Přečíst článek

Chytré spotřebiče zmírňují dopady vysokých cen. Šetří vodu, elektřinu i prací prostředek

Chytrá domácnost už dávno není jen o dálkovém ovládání některých spotřebičů. Do popředí se dostávají ještě mnohem důležitější věci, třeba bezpečnost nebo úspora. „V poslední době se lidé začali více zajímat o chytré funkce, větší propojení domácnosti a také možnosti, jak snížit spotřebu energií a obecně co nejvíc ušetřit,“ vysvětluje Barbora Bártíková, PR manažerka společnosti BSH domácí spotřebiče, která na našem trhu nabízí mimo jiné spotřebiče německé značky Siemens. 

Přečíst článek

Asijská výroba už tolik netáhne, firmy se stěhují zpět ke svým zákazníkům

Poslední roky, kdy nás nejdřív zasáhla pandemie koronaviru, potom přišla válka na Ukrajině a s ní úzce spjatá energetická krize, ukázaly, jak křehké jsou dodavatelské řetězce. Zavřené hranice, potíže se zásobováním nebo pozastavení výroby některých dodavatelských firem přinesly řadu problémů. „Mnozí globální hráči se začali poohlížet po jiném, bezpečnějším a také levnějším prostředí pro své podnikání. Do jejich hledáčku se dostaly některé evropské země, především pak ty ve východní a střední části Evropy. Řadí se mezi ně například Polsko, Rumunsko, Slovensko, ale i Česká republika,” říká Milan Kratina, CEO skupiny Accolade, která nyní po celé Evropě investuje do potřebné infrastruktury pro podnikání takových firem. 

Přečíst článek

Brand story OZP: I pojišťovna může být „superbrandem“

Třetí největší česká zaměstnanecká pojišťovna patří zároveň mezi nejstarší. Oborová zdravotní pojišťovna, zkráceně OZP, vznikla v říjnu 1992 a v mnoha oblastech se stala jedním z průkopníků. Jako první představila klientům online aplikaci a tempo určovala i v oblasti benefitů.  

Přečíst článek

Průmyslové nemovitosti „vyhrály krizi“, poptávka po nich rychle roste

Segment průmyslových nemovitostí zažil v posledních letech boom. Je to důsledek nejprve pandemie, poté i války na Ukrajině a s ní úzce související energetické krize. Právě poslední roky odhalily největší slabiny globálních dodavatelských řetězců a přiměly řadu firem k velkým změnám.

Přečíst článek
Zákon ukládá povinnost ochrany osamocených pracovníků, přesné způsoby už ovšem nedefinuje

Zákon ukládá povinnost ochrany osamocených pracovníků, přesné způsoby už ovšem nedefinuje

Bezpečnost takzvaných osamocených pracovníků se především v posledních letech stává pro mnoho firem velkým tématem. Jedná se o zákonnou povinnost, jejíž řešení ale v souvislosti s rostoucími náklady a nedostatkem pracovních sil vyžaduje jisté inovace. „Poslední dobou výrazně roste zájem o online aplikace, které zajišťují kontrolu, a tedy i vyšší bezpečnost osamocených pracovníků. Využívají ji všechny skupiny klientů, včetně velkých korporátních firem,“ říká Jakub Laurich, výkonný ředitel společnosti TTC apki. 

Přečíst článek
Kateřina Božková: Chceme hodnotit manažerské schopnosti a dovednosti, ne to, do jakého těla se člověk narodil

Kateřina Božková: Hodnotíme manažerské schopnosti a dovednosti. Ne to, do jakého těla se člověk narodil

Česká manažerská asociace sdružuje lidi z celé republiky a prostřednictvím soutěže Manažer roku jim umožňuje předvést své dovednosti a poměřit se s ostatními. Vedení projektu se před dvěma lety ujala Kateřina Božková, která letos připravuje už třetí ročník soutěže, tentokrát navíc v novém formátu. Jejímu týmu se podařilo proměnit zavedený koncept a udělat první krok k modernizaci jinak spíše tradiční soutěže. „Mám pocit, že důvěru jsem získala především tím, že co řeknu, to udělám. Nejsem člověk, který by sliboval vzdušné zámky,“ říká Kateřina Božková.

Přečíst článek

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme