Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

hypotéka - informace o tématu

Takto dopadla rekonstrukce bytu v centru Prahy.

Nájem, nebo hypotéka? Co je výhodnější? Záleží, jestli žijete v Ostravě či Praze

Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší? Ve spolupráci se společností hyponamíru.cz jsme to spočítali za vás. A odpověď se liší pro Prahu, Brno i Ostravu.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Sazby a inflace klesají. Je to pro Čechy světlo na konci tunelu?

Přečíst článek

Objem poskytnutých hypoték loni v Česku klesl o 25 miliard

Banky v Česku loni poskytly podle odhadu hypotéky za 138 miliard korun, o 25 miliard méně než roce 2022. Objem úvěrů ze stavebního spoření klesl o 20 miliard na 34 miliard korun, uvedl generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB stavební spořitelny Martin Vašek. Hypoteční banka ze skupiny ČSOB je lídrem tuzemského hypotečního trhu.

Přečíst článek
Objem hypoték v listopadu meziročně stoupl o 121 procent

Objem hypoték meziročně stoupl o 121 procent, klesly úrokové sazby

Banky a stavební spořitelny poskytly v listopadu hypoteční úvěry za 16,2 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 121 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v listopadu z říjnových 5,71 procenta na 5,67 procenta, a byla tak nejníže od července 2022, vyplývá ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
Hypoteční sazby stagnují pod vrcholem. Co čekat v roce 2024?

Hypoteční sazby stagnují pod vrcholem. Co čekat v roce 2024?

Banky nepatrně snížily sazby kratších fixací hypoték, dlouhodobé fixace ale naopak zdražily. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu tak v závěru roku stagnovala 35 bazických bodů pod únorovým vrcholem. Co čeká hypoteční trh v příštím roce?

Přečíst článek
ilustrační foto

Zdeněk Pečený: Platit hypotéku nebylo nikdy dražší

Splátka hypotéky v Praze vyjde klidně na více než dvojnásobek nájmu.

Přečíst článek
stavební spoření

Propad trhu se podepsal i na stavebku. Spořitelny poskytly o 64 procent méně hypoték

Stavební spořitelny poskytly za prvních deset měsíců roku úvěry za 29,4 miliardy korun. Meziročně se jejich objem snížil o 42,8 procenta, zejména kvůli úbytku úvěrů zajištěných zástavním právem k nemovitosti. Proti loňskému roku se snížil i počet nových smluv o stavebním spoření, naopak cílová částka, na kterou si lidé spoří, se zvýšila. Vyplývá to z údajů všech pěti českých stavebních spořitelen.

Přečíst článek

Zkrátíme čekání žadatelů o hypotéku na polovinu, slibují sdružení poradci

Už jedno sezení s poradcem odhalí, zda má žadatel o hypotéku šanci úvěr získat. Nové sdružení Hyponation, ve kterém se dala dohromady šestice finančně poradenských společností, slibuje zlepšení servisu kolem hypoték. Zrychlení i zjednodušení celého procesu získávání hypotečního úvěru by měli pocítit prý všichni, kdo si přes některou z těchto šesti společností požádají o úvěr na bydlení. Výhody i nevýhody nové platformy jsme probrali s Janem Brejlem, obchodním ředitelem poradenské společnosti Partners a s Janem Lenerem, ředitelem odboru marketingu a komunikace z Broker Consulting. 

Přečíst článek
Dalibor Martínek hovoří s Martinem Machalou (v popředí)

Odložená hypotéka je nový fenomén na trhu, okoukali jsme ho v cizině, říká zakladatel Ownest Machala

Jak získat vlastní bydlení, když na něj nedosáhnu? To je klíčová otázka, která trápí tisíce Čechů. Martin Machala, který se dlouhodobě věnuje otázkám bydlení, přišel před necelými dvěma lety na nové řešení. V principu jde o toto: Byt si vyberete, Machalova společnost ho za své peníze pořídí, a dá vám smlouvu, podle které v něm budete nějaký čas bydlet v nájmu, a až bude vaše finanční situace lepší nebo až budou hypotéky dostupnější, byt odkoupíte.

Přečíst článek
Dalibor Martínek hovoří s Martinem Machalou (v popředí)

Můžete bydlet a nyní drahou hypotéku si odložit, říká zakladatel Ownest Machala

Na trhu už téměř dva roky panuje situace, kdy většina nových zájemců nedosáhne na hypotéku a nemůže si tak pořídit vlastní nemovitost. Každý z účastníků trhu na to nějakým způsobem reaguje. Lidé se překlopili do nájemního bydlení. Developeři, aby své nové byty prodali, vymýšlejí širokou škálu slev nebo velmi populární zvýhodněnou hypotéku.

Přečíst článek
Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení

Dosáhnout na vlastní bydlení je pro většinu Čechů obtížné. Někteří budou za hypotéku platit tisíce navíc

Dovolit si vlastní bydlení je v letošním roce obtížné pro 80 procent Čechů. Meziročně jde o pokles o osm procentních bodů a podle průzkumu skupiny Generali Investments jsou Češi v úvahách o dosažitelnosti vlastního bydlení optimističtější než loni.

Přečíst článek
Objem hypoték v srpnu byl nejvyšší od června 2022

Objem hypoték meziročně stoupl. Sazby však zůstávají mezi nejvyššími za posledních dvacet let

Banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun, což je proti červenci nárůst o čtvrtinu a nejvyšší hodnota od června 2022. Meziročně šlo o první nárůst od konce roku 2021.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme