Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další brownfield v Praze zmizel. Poslední objekt v libeňském Docku má kolaudaci

Kampus Dock v pražské Libni byl oficiálně dokončen.
Se svolením Crestyl
Petra Jansová
pej

Za 15 let více než 120 tisíc metrů čtverečních rezidenčních ploch vzniklo kolem dvou slepých ramen Vltavy v pražské Libni. Poslední objekt rozsáhlé přeměny jednoho z pražských brownfieldů byl zkoulaudován.

Reklama

„S DOCK jsme začali před patnácti lety, byla to naše největší investice a skoro nikdo tehdy nechápal, proč jsme se rozhodli vytvářet něco na takto zanedbaném území, kde kdysi byly loděnice,“ říká Viktor Peška, obchodní ředitel skupiny Crestyl, která brownfield přeměnila.

Součástí kampusu jsou kromě bytů, kanceláří a parku i restaurace, kavárny, obchody a služby nebo jachtařský klub s marinou. Celkové náklady projektu dosáhly výše 7,5 miliardy korun.

Poslední dokončená budova DOCK IN FIVE nabízí v šesti patrech 21,5 tisíce metů čtverečních kanceláří a obchodních prostor pro restaurace a služby. 

Administrativní budova, jejímž autorem je kancelář Schindler Seko architekti, svým stylem plně navazuje na předchozí etapy. Nabízí velké množství balkonů a teras s výhledy na marinu a klidovou zónu kolem dvou slepých ramen Vltavy. Budova je umístěna mezi Libeňským mostem a zbylou částí celého kampusu DOCK.

Ten byl od začátku koncipován jako kombinace klidného bydlení a kanceláří s promenádou u vody. Nachází se v lokalitě na rozhraní Libně, Karlína a Holešovic podél dvou slepých ramen Vltavy. 

Evžen Korec, majitel Ekospolu

Evžen Korec z Ekospolu: Stavební pozemky došly, my jich ale máme dost

Majitel společnosti Ekospol Evžen Korec je jedním z největších pražských stavitelů bytů. V posledních dvou letech však na trh dával méně nových bytů než jeho konkurenti. Korec, jehož firma letos oslaví třicet let existence, však nehodlá ustupovat ze svých pozic. „Nemůžete developera posuzovat podle toho, kolik dá na trh bytů za jeden rok,“ říká jeden z nejbohatších Čechů. Na příští roky má velké plány. A hlavně, v Praze vlastní obří množství stavebních parcel.

Přečíst článek

CRESTYL se v současné době se věnuje rozvoji více než patnácti lokalit po celé České republice s celkovou investiční hodnotou přesahující 1,2 miliardy EUR. Patří k nim i projekt Savrin v centru Prahy nebo nově vznikající čtvrť Hagibor u metra Želivského.

Loni v květnu rovněž český developer vstoupil na zahraniční trh, společně s investiční skupinou Cornerstone Partners koupil za 8,5 miliard korun polského rezidenčního developera Budimex Nieruchomości. 

Ondřej Chybík, architekt

Chuť stavět v Česku je, finance taky. Projekty ale dusí legislativa, říká architekt

Brněnské architektonické studio Chybík+Kristof vzniklo před 12 lety. Na svém kontě má řadu realizací a také prestižních ocenění. Například za projekt českého pavilonu na EXPO v Miláně získali bronzovou medaili za architekturu. A právě tuto realizaci, stejně jako návrh dřevěného sídla státního podniku Lesy České republiky (LČR), se kterým vyhráli mezinárodní soutěž, považuje jeden ze zakladatelů ateliéru, Ondřej Chybík, za přelomovou. Jeho padesátičlenný tým se nyní podílí například na návrhu ostravského mrakodrapu, soutěží i pražskou filharmonii na Vltavské. Chybík volá nejenom po změně legislativy, ale i po tom, aby česká společnost víc naslouchala názoru architektů.

Přečíst článek

Projekt Krumlovský Vltavín nabídne ve třech etapách výstavby celkem 62 apartmánů a 131 bytů.

Dvě stovky bytů, restaurace a kanceláře: Brownfield v Českém Krumlově se promění na novou čtvrť

Dvě stovky bytů vzniknou na území někdejšího průmyslového areálu Jitona v Českém Krumlově. První obyvatelé by se mohli nastěhovat už v roce 2023. Výstavba nové čtvrti vyjde zhruba na tři čtvrtě miliardy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Modřanech vznikne nová rezidenční čtvrť.

Splachování dešťovou vodou, zelené střechy a soláry. V modřanském brownfieldu vznikne nová čtvrť

Přečíst článek
Southbank - návrh pro novou výstavbu v Bratislavě. Developer Penta Real Estate.

Penta odtajnila návrhy pro novou čtvrť Southbank v Bratislavě. Do 10 let tu chce tisíc bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme