Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do nájemního bydlení vstupuje Kooperativa. Kupuje byty na pražském Opatově

Do nájemního bydlení vstupuje Kooperativa. Kupuje byty na pražském Opatově
vizualizace Sekyra Group, užito se svolením
Dalibor Martínek

Mezi velké investory, kteří nakupují nájemní bydlení, se zapojuje pojišťovna Kooperativa. Prvním projektem, do kterého investuje, je Residence Opatov. Tento projekt, který buduje společnost Sekyra Group, sestává ze tří bytových domů s celkem 300 byty. Kooperativa kupuje část těchto bytů, druhou část si podle informací newstream.cz v rámci společnosti Dostupné bydlení České spořitelny pořizuje banka jako svůj druhý pražský projekt.

Reklama

„Můžeme potvrdit, že vstupujeme do projektu Bydlení Opatov. Bude se jednat o pořízení několika desítek bytů. Podrobněji transakci prozatím nemůžeme komentovat,“ uvedl Milan Káňa, mluvčí Kooperativy.

Kooperativa se tak stává dalším velkým investorem do nájemního bydlení z řad nadnárodních korporací působících na českém trhu. První velkou společností, která se zaměřila na investice do nájemního bydlení, je Česká spořitelna. Ta před měsícem oznámila nákup 254 bytů určených pro nájemní bydlení v Praze na Proseku, které jsou ve výstavbě a jež odkoupila od společnosti Finep.

panelák, Jižní Město

Malí investoři suplují stát. Drží přes 200 tisíc bytů na pronájem

Trh nájemního bydlení táhnou soukromí investoři. Jak vyplývá z aktuální analýzy společnosti Dataligence a Asociace nájemního bydlení, nejvíce bytů ke komerčnímu pronájmu drží fyzické osoby.

Přečíst článek

Kolik bytů určených pro nájemní bydlení chce Kooperativa celkem pořídit a kolik peněz chce na jejich akvizici využít zatím není veřejné. „Tyto parametry prozatím nemáme konkrétně nastaveny,“ uvedl Káňa.

Reklama

Boom nájemního bydlení

Stejně tak Česká spořitelna zatím nechce podrobnosti svých záměrů či rozjednaných obchodů komentovat. „Zkušenost nám ukázala, že je lepší se k tomu vyjadřovat až po podpisu smlouvy,“ uvedl před pár dny v rozhovoru pro newstream.cz Marek Blaha, šéf společnosti Dostupné bydlení České spořitelny.

Marek Blaha z České spořitelny slibuje Čechům dostupné bydlení

Marek Blaha: Otevřelo se časové okno dvou až tří let na nákup nájemního bydlení. Vložíme do toho miliardy korun

Česká spořitelna rozjela po několika letech přemýšlení projekt dostupného bydlení. Vytvořila kvůli tomu separátní právní jednotku nazvanou Dostupné bydlení České spořitelny. A je ochotná do nákupu bytů pro tento projekt investovat několik miliard korun. „Chceme trhu ukázat, že model, který se osvědčil v Rakousku, lze přenést i k nám,“ říká Marek Blaha, šéf společnosti Dostupné bydlení České spořitelny. Blaha je manažer, který jako nůž ostře míří na cíl. Developeři si ho nyní předcházejí.

Přečíst článek

Stejně tak nechce spořitelna potvrdit dosud neveřejnou, ale Newstreamem ověřenou informaci, že jejím druhým nákupem je právě projekt na Opatově. Má k tomu připravenou vlastní komunikační strategii.

Spořitelna celkem plánuje do nákupu nájemních bytů vložit několik miliard korun a pořídit nižší tisíce nájemních bytů. „Prosek už se staví a očekáváme, že další dva projekty oznámíme do léta. Jde o víc než sto bytů v Praze blízko metra, naším partnerem opět bude nemocnice a veřejná správa, městská část. Zároveň chceme dokončit pilotní projekt v úzké spolupráci s municipalitou na Moravě,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro newstream.cz Marek Blaha.

Byt, nájemníci

Dalibor Martínek: Nájmy jsou aktuální trend. Ale také nebezpečná past

Na nájemníky se v Praze nyní všichni těší. Soukromníci se starým bytem, developeři, investiční fondy, správcovské firmy. Dokonce i církev svatá. Netěší se na ně z lásky, pomýšlejí na jejich peníze. Nájemníci se stávají lovnou zvěří. Pardon, investičně zajímavou skupinou.

Přečíst článek

Spořitelna chce v rámci svého projektu dostupného bydlení nabízet byty zejména lidem z takzvaně potřebných profesí, zdravotním sestrám, policistům či hasičům. Na prvním projektu na Proseku spolupracuje s pražskou nemocnicí v Motole, která by měla budoucí byty obsazovat svými zaměstnanci.

Vlastní projekt chystá i Praha

Na nájemní bydlení se nyní, v době nedostupných hypoték a v očekávání boomu nájemního bydlení, soustředí řada hráčů na trhu. Kromě různých investičních fondů či pražského arcibiskupství, které také nakupuje za miliardy korun nové byty od velkých developerů, rozvíjí svůj plán i vedení hlavního města.

Praha už víc než dva roky pracuje na projektu vybudování tisíců bytů určených pro nájemní bydlení. Ty by měly být, podle rychlosti povolovacích řízení, hotovy nejdříve za pět let. Podobně jako Česká spořitelna, i Praha je chce přednostně nabízet policistům či zdravotním sestrám.

Petr Urbánek

Šéf Pražské developerské: Město nebude u svých bytů požadovat developerskou marži

První byty postavené městem by mohly být k dispozici za šest let. Bude jich několik stovek. Na větší městské projekty si Pražané budou muset ještě počkat. „Pokud bychom dnes hypoteticky říkali, že by už na všech byla razítka umožňující stavět, tak by bylo potřeba něco k 30 miliardám korun,“ říká Petr Urbánek, šéf Pražské developerské společnosti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Škroupovo náměstí

Dalibor Martínek: Nechci větší šikanu řidičů. Chci, aby se dcera nebála přejít Škroupovo náměstí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme