Reklama

Cihly nebo tvárnice. Dřevo jako stavební materiál v tuzemsku stále netáhne

Dům od architektů ze studia SENAA
Alex Shoots Buildings

Cihly, kámen a tvárnice jsou nadále nejrozšířenějšími materiály používanými na stavbu nosných zdí obytných domů v Česku.

Reklama

Podle Sčítání 2021 Českého statistického úřadu (ČSÚ) se kámen, cihly, tvárnice a jejich vzájemné kombinace vyskytovaly u 87,7 procenta domů (více než u 1,73 milionu) se zjištěným materiálem. Dalším nejvíce používaným materiálem byly stěnové panely (4,5 procenta), které byly rozšířené zejména u bytových domů. Počet dřevostaveb tvoří 2,1 procenta z celkového objemu více než 2,3 milionu domů.

V Praze se nacházel nejvyšší podíl domů ze stěnových panelů (11,1 procenta) mezi kraji a naopak relativně nejméně domů z kamene, cihel a tvárnic (81,6 procenta) a ze dřeva (0,9 procenta). Kámen, cihly a tvárnice byly nejrozšířenějším materiálem v kraji Vysočina (93,4 procenta), dřevostavby se nejvíce vyskytovaly v Libereckém kraji (4,6 procenta).

Vysoké dřevostavby jsou trend

Dřevostavba až do nebe. Ve Švýcarsku roste nejvyšší pasivní dům světa

Tvůrci chystané unikátní budovy chtějí dokázat, že dřevo je přirozenou náhradou za beton.

Přečíst článek

Ze dřeva lze v tuzemsku postavit jen čtyřpodlažní budovu

V minulém roce se v tuzemsku postavilo celkem přes 18 tisíc rodinných domů, jen necelé tři tisíce však byly ze dřeva. V případě bytových domů ze dřeva je situace ještě horší. Podle údajů Českého statistického úřadu se jich v Česku postavilo loni 410, amsterdamským kritériím by však vyhověly pouze tři.

Dřevostavby limitují hlavě požární předpisy. Ty umožňují stavět dřevostavby pouze do výšky čtyř podlaží, tj. 12 metrů požární výšky. Jiné evropské země přitom ukazují, že stavět ze dřeva více podlaží je běžné a bezpečné, jak ukazuje studie koordinovaná Nadací dřevo pro život pro Lesy ČR. Dřevo jako satvební materiál je ale mezi prioritami nové vlády. Ze zveřejněné koaliční smlouvy totiž vyplývá, že nová vláda podpoří „dřevo jako obnovitelný materiál ve stavebnictví minimálně u veřejných zakázek.”

Výstavba bytů, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pět rad, jak řešit růst cen stavebnin při rozběhlém projektu

Ceny stavebnin opět klesnou. Jen není jasné kdy. Co má nyní dělat investor, který je uprostřed projektu a čelí enormnímu zdražení stavebních materiálů? Patero rad sepsal Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. 

Přečíst článek

Sídlo společnosti Kloboucká lesní navrhli architekti ze studia Mjölk.

Místo střechy solární šindele

Část střech ze solárních šindelů, část prosklená. Sídlo společnosti Kloboucká Lesní není jen administrativním zázemím, ale i laboratoří pro vývoj ekologičtějšího bydlení.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

S novou verzí stavebního zákona má problém téměř každý, říká šéf stavařů Nouza

Přečíst článek
Rohan City, stavba

Štěpán Křeček: Stavební produkce narůstá i při skokovém zdražování, nemovitosti mohou zlevňovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme