Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dřevostavba až do nebe. Ve Švýcarsku roste nejvyšší pasivní dům světa

Vysoké dřevostavby jsou trend
Acton Ostry Architects/Pollux Chung
 ČTK

Tvůrci chystané unikátní budovy chtějí dokázat, že dřevo je přirozenou náhradou za beton.

Reklama

Ve švýcarském městě Winterthur poblíž Curychu vyroste během následujících let nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě. Dřevostavba vysoká 100 metrů bude součástí obytného komplexu, který navrhli architekti z dánské kanceláře Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL), uvedl server CNN.

Podle autorů projektu bude výšková budova s konstrukcí z lepených dřevěných trámů v oblasti dřevostaveb milníkem. „Inovativní konstrukční systém ukáže, že dřevo je přirozenou náhradou betonu,“ uvedl Kristian Ahlmark z ateliéru SHL. „Vždycky jsme se snažili dřevo hodně využívat, a to nejen kvůli estetickým kvalitám, ale i kvůli technologickým možnostem, které se díky němu otevírají,“ dodal.

Projekt obytného komplexu nese jméno Rocket&Tigerli podle lokomotiv, které se dříve na místě vznikající stavby vyráběly. Kromě bytů v něm budou i obchodní prostory nebo hotel.

Titul nejvyšší dřevostavby na světě aktuálně drží mrakodrap v malém norském městě Brumunddal, který je vysoký 85 metrů. Jen o metr nižší jsou výškové budovy nazývané HoHo v nové vídeňské rezidenční čtvrti Aspern Seestadt.

Evžen Korec, majitel Ekospolu

Evžen Korec z Ekospolu: Stavební pozemky došly, my jich ale máme dost

Majitel společnosti Ekospol Evžen Korec je jedním z největších pražských stavitelů bytů. V posledních dvou letech však na trh dával méně nových bytů než jeho konkurenti. Korec, jehož firma letos oslaví třicet let existence, však nehodlá ustupovat ze svých pozic. „Nemůžete developera posuzovat podle toho, kolik dá na trh bytů za jeden rok,“ říká jeden z nejbohatších Čechů. Na příští roky má velké plány. A hlavně, v Praze vlastní obří množství stavebních parcel.

Přečíst článek

Takto dopadla rekonstrukce bytu na pražské sídlišti.

Až na beton. I tak může dopadnout rekonstrukce bytu v paneláku s minimálním rozpočtem

I s minimálním rozpočtem lze přeměnit panelákový byt tak, aby nabídl pohodlné a především výjimečné bydlení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ondřej Chybík, architekt

Chuť stavět v Česku je, finance taky. Projekty ale dusí legislativa, říká architekt

Přečíst článek
Tyto útulny budou v budoucnu umístěny na všech turisticky atraktivních lokalitách.

FOTOGALERIE: Čeští turisté plesají. Dostanou možnost pohodlného přespání

Přečíst článek
I takto by mohly vypadat logistické areály.

Místo asfaltu trávníky, kromě hal i administračky. Architekti se zaměřili na proměnu logistických areálů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme