Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štěpán Křeček: Stavební produkce narůstá i při skokovém zdražování, nemovitosti mohou zlevňovat

Rohan City, stavba
ČTK
Štěpán Křeček

Stavební produkce v březnu zaznamenala meziroční růst o 8,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se zvýšila o 6,2 procenta a produkce inženýrského stavitelství vzrostla dokonce o 14,7 procenta.

Reklama

Stavebnictví však trápí skokové zdražování. Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily o 10,4 procenta a ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví vzrostly dokonce o 22,8 procenta.

Stavební úřady v březnu vydaly 7 910 stavebních povolení. To bylo o 6,1 procenta více než o rok dříve. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 47,1 miliardy korunu. Vzrostl počet zahájených bytů o 44,7 procenta. Počet dokončených bytů však mírně klesl o 3,4 procenta.

Výroba automobilu

Petr Dufek: Výsledky průmyslu jsou zatím povzbudivé, stagnuje jen automobilová výroba

Průmyslu se ve třetím měsíci letošního roku v podstatě dařilo. Výroba se meziměsíčně zvýšila o 2,6 procenta, meziročně byla po sezónním očištění vyšší o 0,8 procenta (v případě kalendářního očištění o 0,4 procenta).

Přečíst článek

Ceny nemovitostí letos mohou růst pomalejším tempem než inflace. To by znamenalo reálný pokles cen nemovitostí. K tomuto vývoji napomáhá prudké zvyšování úrokových sazeb na hypotečních úvěrech, které způsobuje, že se z hypotečního trhu dostává méně peněz na realitní trh.  

„Růst cen nemovitostí letos nemusí porazit inflaci. V dlouhodobém horizontu však ceny na realitním trhu porostou rychleji než inflace a do 12 let by mělo dojít k jejich zdvojnásobení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Andrea Ferancová Bartoňová
video

Andrea Ferancová: Sázím na investice do vzdělávání. Díky nim společnost roste

Po pauze se vrací série rozhovorů s předními představiteli tuzemského byznysu, společnosti i kultury Victory Club. V aktuální epizodě představíme investorku Andreu Ferancovou Bartoňovou, spoluzakladatelku fondu Espira Investments, který se zaměřuje za investice s pozitivním dopadem na společnost.

Přečíst článek

Petr Žaluda, šéf Olife Energy

Bývalý šéf Českých drah Petr Žaluda: Při současných cenách nafty začínají být elektroauta výhodnější

Několik let nebylo o Petru Žaludovi slyšet, jako by žil ve skrytu. Velký rozdíl proti době, kdy před devíti lety končil jako šéf Českých drah. Tehdy byly stránky bulváru plné „zaručených zpráv“ o rozmařilém životu a obřím odstupném vrcholového manažera. Žaluda se v posledních letech věnuje elektromobilitě. Založil firmu na dobíjecí stanice Olife Energy. Po počátečních bolestech mladé firmy očekává rychlý růst. A už se poohlíží po investorovi.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme