Reklama

Bydlení v Praze bude luxus. Lidé z ní budou utíkat do menších měst, říká Vít Soural

Vít Soural, Flat Zone
Flat Zone, poskytnuto Vítem Souralem
Petra Jansová

Tuzemský realitní trh zamrzl. Prodeje bytů zamrzly. Zájem o bydlení v Praze ale nikdy neopadne. „Praha je kosmopolitní město v samém středu Evropy, tedy poptávka ze zahraničí tu vždy bude. Zahraniční investoři zde navíc stále vidí potenciál růstu cen,” říká zakladatel společnosti Flat Zona Vít Soural.

Reklama

Za kolik se nyní prodává metr čtvereční bytu v Praze?

Aktuální nabídková cena je kolem 155 tisíc korun za metr čtvereční, ta prodejní se pohybuje kolem 150 tisíc za metr čtvereční. Tato úroveň u novostaveb se drží už vlastně celý rok, zhruba od konce ledna 2022. Růst cen nemovitostí se tedy u nových projektů zastavil. Když se podíváme na secondhandy, tak největší cenový peak byl v Praze 125 tisíc korun za metr čtvereční, a to bylo loni v létě. Od té doby ceny seconhandových nemovitostí klesají, a to více než o šest procent.

Byty na prodej

Kdo chtěl loni prodat starší byt v Praze, musel zlevnit, ukazuje analýza

Ceny zrekonstruovaných bytů u většiny stanic pražského metra poprvé za šest let zlevnily. Nejdražší jsou u zastávky Malostranská, kde vykazují cenu 187 tisíc korun za metr čtvereční, a nejlevnější jsou u metra Opatov s cenou 84 600 korun. Vyplývá to z analýzy bytů ve velmi dobrém stavu o rozloze 80 metrů čtverečních a ve vzdálenosti do jednoho kilometru od stanice metra, kterou od roku 2017 zpracovává portál Valuo.cz. 

Přečíst článek

Zlevňují hlavně paneláky

Jak se to propsalo v nabídce?

V Praze máme zhruba pět tisíc jednotek na novostavbách, u secondhandů to máme asi 8,5 tisíce jednotek. Růst nabídky vytváří silně konkurenční prostředí a vytváří tlak na prodávající ohledně ceny. Například metr čtvereční paneláku se v době největšího peaku prodával za 100 až 110 tisíc. Takovou hodnotu ale tento typ konstrukce nemá a má tak největší potenciál propadu ceny.

Nejpravděpodobněji tedy bude klesat cena paneláku na okraji města?

Ano. Na druhou stranu, podíváme-li se na cihláky, nebo na činžovní domy, tak to jsou nemovitosti, kde se musejí vynakládat větší náklady na údržbu, ale jejich hodnota se drží.

Řadový dům ve Španělsku.

Ředitel Century 21: Chata na Mácháči vyjde dráž než ve Španělsku

Nemovitosti v zahraničí lákají kvůli ceně čím dál více Čechů. Chaty a chalupy totiž vyjdou v některých tuzemských lokalitách dráž než ve Španělsku nebo Itálii. Levně si jde koupit rodinný dům i v některých tuzemských regionech. „Především na východě ČR, na hranicích se Slovenskem cena rodinných domů klesla o 20 procent,“ říká ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomáš Jelínek.

Přečíst článek

Jak se vyvíjí ceny v regionech?

Nejprve v segmentu novostaveb, v Praze jsme mluvili o 155 tisících za metr čtvereční, tak například v Harrachově je aktuální nabídková cena 169 tisíc. Tato kuriozní situace ale samozřejmě souvisí s tím, že jde o rekreační nemovitost. Harrachov jede, ale v nabídce je tam jen velmi málo nemovistostí, jde tedy o velmi malý vzorek. V Brně se prodává metr čtvereční za 127 tisíc.

Takže Brno dohání Prahu?

Brno dohání Prahu. Například během covidu se tam ceny u novostaveb zvýšily skokově o 30 procent za rok. A růst se netýká jen samotného města, ale rozlévá se i do dalších lokalit v jeho bezprostřední blízkosti.

Čemu to přisuzujete?

Tam byl obecně zase problém s nabídkou. Vlastně vždycky je to problém nabídky a poptávky. V Brně se strašně málo stavělo. Pokud jsme se bavili o bytové krizi v Praze s extrémně nízkou nabídkou, pak v případě Brna to bylo ještě dvakrát horší. Proto tam vznikl prostor pro extrémní nárůst cen.

A jak se tam vyvíjí ceny ve zmiňovaných panelácích?

V Brně oproti Praze je to o něco víc, tam už ty secondhandy propadly o 10 procent a je možné, že budou padat ještě víc.

Obchody, kanceláře, kavárny, zelená piazzetta a bezmála 500 bytů. Domoplan postaví v Brně-Bohunicích multifunkční čtvrť Brixx za 4,5 miliardy korun.

Domoplan postaví v Brně nový městský blok. Bydlení v něm najde až 1000 lidí

Obchody, kanceláře, kavárny, zelená piazzetta a bezmála 500 bytů. Domoplan postaví v Brně-Bohunicích multifunkční čtvrť Brixx za 4,5 miliardy korun.

Přečíst článek

Nejlevněji se bydlí na vesnici

Jak jsou na tom další města?

Tak potom už to jsou lokality blízko Prahy a blízko Brna, bereme-li to od nejdražšího po nejlevnější, takže můžeme si vzít Kuřim u Brna, Kladno, kde se cena pohubuje kolem 96 tisíc za metr čtvereční. Ve větších regionálních městech, jako je Olomouc, je to něco kolem 92 tisíc, Zlín 91 tisíc, Plzeň 89 tisíc nebo Opava 84 tisíc. Ještě levněji se metr čtvereční prodává v malých regionálních městech spíše více na severu, nebo na východě České republiky.

Například?

V Prostějově je to 72 tisíc za metr čtvereční, v Teplicích na severu 58 tisíc a v Písku, i když to není ani na severu, ani na východě, se nemovitosti nabízejí za 51 tisíc za metr čtvereční. Toto je segment novostaveb. A když se podíváme na segment secondhandů, tak tam je to zase úplně něco jiného, respektive se tam nemovitosti se prodávají ještě levněji.

A jak se budou ceny vyvíjet dál?

To je obecně strašně těžké říct. I když jsme vlastně analytická firma, tak vytvořit přesnou prognózu, je prostě téměř nemožné. Vstupuje do toho strašně moc parametrů. Kdybych vám teď řekl, že ceny nemovitostí klesnou o dalších 10 až 20 procent, tak možná budu mít pravdu, ale možná ne.

Martin Baláž, country manager pro ČR, SR a Maďarsko.

Expert: Český stavební zákon patří k nejhorším na světě. Pokud se nezmění, bude to brzdit ekonomiku

Pokud se v Česku nezmění přístup úřadů k developmentu a budeme mít stále jeden z nejhorších stavebních zákonů na světě, bude to brzdit ekonomiku i trh s nemovitostmi. Nepotřebujeme tedy od státu finanční pomoc, potřebujeme pomoc legislativní, říká v rozhovoru pro Newstream.cz Martin Baláž, senior viceprezident a country manager pro Česko, Slovensko a Maďarsko společnosti Prologis, největší průmyslové realitní firmy na světě. 

Přečíst článek

Bydlet v Praze bude luxus

Z toho, co říkáte, je evidentní, že bydlet co nejdál od velkého města je nejlevnější.

Aktuálně ano. Praha je kosmopolitní město v samém středu Evropy, tedy poptávka ze zahraničí zde nikdy neochladne. Navíc Praha se zdá být pro zahraniční investory stále výhodná. Stále tu vidí potenciál v tom, že ceny nemovitostí tady budou růst. Pro našince to ale bude znamenat, že se Praha stane luxusem. Ne všichni si budou moct dovolit v ní žít. Poptávka se bude tím pádem přelívat za Prahu, do Středočeského kraje, do regionálních měst, která jsou Praze blízko. Česko už nebude pragocentrické. Bude to podobné jako třeba v Německu nebo Anglii, kde je spousta obrovských měst. Za posledních 20 let se Londýn postupně rozšířil a má záběr i do regionálních měst ve svém okolí.

Vnímáte ochlazení poptávky po bytech v Praze jako krátkodobou záležitost?

Ano. Realitní trh se chová cyklicky, je úplně normální, že někdy je konjunktura, někdy recese, někdy prostě ceny nemovitostí rostou a někdy klesají. Ale z dlouhodobého hlediska mají nemovitosti obrovskou výhodu v tom, že na hodnotě nabývají. Nejsou jako auta, nemovitosti s inflací rostou na hodnotě. Takže vlastně minimálně kopírují křivku inflace.

Šéf mmcité: Kopírují nás všude. Hlavně v Polsku, Rusku, ale také v Itálii

Kromě Bílovic u Uherského Hradiště se městský mobiliář tuzemské značky mmcité vyrábí i v Brazílii. Právě posílení produkce je jedním z hlavních důvodů, proč skupina Davida Karáska chce od investorů na pražské burze Start získat 160 milionů korun. Nejenom o tom, na co chce firma peníze použít, jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Petr Morcinek: Propad cen nemovitostí je vizitkou neschopných realiťáků

Ceny nemovitostí padají a s nimi velká část realitního trhu. Roste nervozita a napětí. A v tisku se objevují realitkami živené titulky, které se klientům snaží vnutit, že doba je zlá a výhodně prodat není možné. Jenže situace je z mého pohledu jiná. Většina z těch, kteří prodávají se slevou, totiž nevyčerpají většinu možností, jak to dělat jinak a lépe, píše v komentáři pro Newstream Petr Morcinek, majitel realitní společnosti M&M Reality.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Hlaváček, radní pro územní rozvoj

Radní Hlaváček: Metropolitní plán schválíme do konce volebního období, je příliš podrobný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme