Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo chtěl loni prodat starší byt v Praze, musel zlevnit, ukazuje analýza

Byty na prodej
ČTK
 ČTK

Ceny zrekonstruovaných bytů u většiny stanic pražského metra poprvé za šest let zlevnily. Nejdražší jsou u zastávky Malostranská, kde vykazují cenu 187 tisíc korun za metr čtvereční, a nejlevnější jsou u metra Opatov s cenou 84 600 korun. Vyplývá to z analýzy bytů ve velmi dobrém stavu o rozloze 80 metrů čtverečních a ve vzdálenosti do jednoho kilometru od stanice metra, kterou od roku 2017 zpracovává portál Valuo.cz. 

Reklama

Nejvíce podle tzv. Metro Indexu 2023 meziročně zlevňovaly byty na trase A, a to v průměru o 12 procent, na trase C pak o 11 procent a v okolí metra B o devět procent. „Je to tím, že se poprvé začaly hromadit nabídky na realitních portálech, protože není poptávka, a i hypoteční úvěry jsou drahé. Lidé, kteří potřebují prodat, tak zlevňují,” řekl zakladatel webu Valuo.cz Radek Šitera.

Nejdráž je kolem stanic metra A

Nejdražší byty u stanice Malostranská zlevnily o čtyři procenta, nad 180 tisíc korun za metr čtvereční vyjde byt i na Staroměstské, kde meziročně ceny klesly o 14 procent. Největší propad zaznamenaly ceny v okolí stanice Bořislavka na Praze 6, a to o 24 procent na 105 500 korun za metr čtvereční.

V okolí stanice Národní třída zlevnily byty meziročně o 20 procent (na 135 100 Kč/m2) a na Můstku o 19 procent (134 800 Kč/m2). Nejlevněji vycházejí byty na Opatově, kde ceny klesly o 18 procent, dále v okolí stanic Černý Most (86 tisíc Kč/m2) a Stodůlky (86 800 Kč/m2).

Metropole podle velikostí bytů: Praha zaostává za většinou světa. Ale pořád je lepší než Paříž, Moskva či Bangkok

Praha co do velikostí bytů zaostává za většinou světa. Ale pořád je lepší než Paříž, Moskva či Bangkok

Jestli toužíte po opravdu velkém domově, měli byste se přestěhovat do Canberry, Káhiry či Ottavy. Podle analýzy britské firmy Buildworld mají byty a domy v těchto hlavních městech největší průměrnou obytnou plochu na světě. Praha se nachází ve spodní části žebříčku, daleko za metropolemi Indie, Filipín a dokonce i Papuy Nové Guineje. A která hlavní města jsou na tom nejhůře?

Přečíst článek

Kdo chce prodat, musí zlevnit

Z celkového počtu 61 zastávek metra bydlení proti roku 2022 zdražilo u šesti. V okolí stanic Křižíkova a Smíchovské nádraží o tři procenta, na Andělu, Nádraží Holešovice a Vltavské o dvě procenta a u stanice Radlická o procento. U zastávky Želivského se ceny drží na loňských hodnotách.

„V posledním Metro indexu jsme spekulovali, zda ceny za metr čtvereční překročí hranici sto tisíc korun u všech stanic. Loni to strašilo kupující u 51 stanic. Dnes je to realita jen pro 36 zastávek, zejména podél trasy metra A,” uvádí se v analýze. Mezi lety 2017 a 2022 ceny bytů ve velmi dobrém stavu v okolí metra podle Valuo.cz vzrostly v průměru o více než polovinu.

Analytik: Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně

Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně, říká analytik

Po dekádě růstu cen přišla na tuzemský realitní trh stagnace a pokles cen, například v Praze až o osm procent, říká Pavel Ryska, analytik J&T Banky. V dalším díle podcastu Realitní Club jsme s ním probírali i další vývoj cen, ale třeba i to, ve kterých lokalitách se vyplatí investovat do nemovitostí.

Přečíst článek

Do analýzy jsou zahrnuty byty v osobním vlastnictví a do kilometru od stanice metra, ale portál uvádí, že ve většině případů to bylo jen do 400 metrů. Výjimkou je stanice Letňany, kde metro C končí v polích a okruh zde byl rozšířen do 1,5 kilometru. Pokud do hodnocení spadaly i byty větší, nebo se v okolí metra prodávaly pouze novostavby, byla jejich cena upravena koeficienty.

Valuo uvádí, že analyzuje data z katastru nemovitostí a z veřejné inzerce od roku 2017. Poskytuje nástroj na výpočet cen nemovitostí, který využívá pět tuzemských bank.

Byty ve 4. čtvrtletí mezikvartálně poprvé od roku 2013 zlevnily.

Drahé úvěry, krize. A byty poprvé od roku 2013 zlevnily, zájem o rodinné domy se snížil

Ceny bytů ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 v mezikvartálním srovnání poprvé od začátku roku 2013 klesly, a to v průměru o 0,7 procenta. Trh s nemovitostmi pokračoval v poklesu. Jak u bytů, tak u rodinných domů se poptávka dále mírně snížila. Pouze u pozemků zůstala stabilní, stejně jako růst cen. Vyplývá to z HB Indexu, který poskytla Hypoteční banka, jež patří do skupiny ČSOB.

Přečíst článek

Rozdíl v cenách mezi novými a staršími byty se postupně zvětší na 30 procent.

Prodej bytů loni propadl o víc než polovinu, ukazují data

Počet prodaných bytů v Česku se loni meziročně propadl o více než polovinu. Z průzkumu České bankovní asociace ve spolupráci s Dataligence, databází informací o nemovitostech v Česku vyplynulo, že prodeje starších bytů klesly o 51 procent, rodinných domů o 49 procent a nových bytů o 57 procent. Jde o nejmenší počty prodejů za deset let. Ceny nemovitostí rostou rychleji než příjmy domácností.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme