Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Thajsko či Egypt? Zapomeňte. Rájem pro seniory je podle zahraničních expertů levné Česko

Mikulov
Pixabay
Stanislav Šulc

Pro spousty tuzemských seniorů splňuje představou o ideálním trávení penze permanentní dovolená v Thajsku nebo Egyptě. Rozpálené pláže, přísun kvalitního jídla a žádné starosti. Pro penzisty z většiny zemí pak paradoxně k dokonalým místům na trávení důchodu patří jiná země: Česko. Alespoň to vychází ze žebříčku bedekru Enjoy Travel. Přes jistou pochybnost zdroje na tom něco je. Nevěříte? Tady jsou hlavní argumenty pro to, proč je Česká republika v tomto žebříčku šestá a proč většina zemí z první desítky leží v Evropě. 

Reklama

Až budu v důchodě, budu se válet někde u moře. Tak o starobní penzi přemýšlí velká část Čechů. Vyjadřuje to zjevný deficit moře a nezměrnou touhu po něm, kterou všichni trpíme. A také si do toho projektujeme všechny příjemné zážitky z dovolených. Spousta lidí si tak již nyní nakupuje nemovitosti právě u moře ve slepé víře, že se tam po šedesátce odstěhují alespoň na delší část roku. Vizí ráje se tak stává Thajsko, Egypt, nově třeba Kapverdy, za pár let to může být ještě jiná destinace. 

Bájné Thajsko je až ve čtvrté desítce zemí, Egypt vůbec

Bedekr Enjoy Travel přitom nyní vydal žebříček zemí, kde jsou nejlepší podmínky pro seniory. A víte, kde je Thajsko? Na 36. příčce z 50 zveřejněných. Egypt tam není vůbec. A hádejte, která země je na šestém místě. Česká republika! Před ní jsou pouze Slovinsko, Portugalsko, Estonsko, Španělsko a Paraguay. 

Na dotek ráje - Nosy Iranja, Madagaskar

Reportáž z ráje. Madagaskar je uhrančivý ostrov plný přírodních krás a kontrastů

Madagaskar i jeho miniaturní a turisty oblíbená verze ostrůvek Nosy Be je zemí tisíce vůní, barev a kontrastů a až nadpozemsky krásných bělostných pláží s opojnými západy slunce. Existují tu neuvěřitelná zvířata, rostliny i přírodní útvary, které nenajdete nikde jinde na světě. I čas tu běží poněkud jiným tempem.

Přečíst článek

Jak to je možné? „Česká republika nabízí ideální kombinaci nízkých životních nákladů, a naopak vysokého životního standardu. Navíc je relativně snadné tu získat povolení k pobytu,“ uvádí bedekr. A tím výčet pozitiv zdaleka nekončí. Tím největším pak je velmi dostupná zdravotní péče a na evropské standardy nízké ceny v restauracích. V neposlední řadě je v Česku dost rozmanitá příroda nabízející vše od jezer po zasněžené kopce v zimě. 

Jak je vidět, pohled zvenčí je tentokrát důležitější než ten zevnitř. Cizinci si na Česku cení to, co považujeme za zcela běžné, „normální“ a zapomínáme, že například zdravotní péče je téměř všude jinde na světě nepoměrně horší (snad kromě top klinik) a nepoměrně dražší (zejména v top klinikách). 

Proč vítězí Evropa 

Kombinace dostupnosti a vysokých životních standardů pak je pro vítězné státy zcela klíčový. Většina seniorů po celém světě totiž právě tyto dva faktory považuje za zcela zásadní. I proto se na druhé příčce objevuje Portugalsko, suverénně nejchudší a nejlacinější západoevropský stát. 

Lukáš Kovanda: Penzijní armagedon se blíží. Posunutí hranice odchodu do důchodu systém nespasí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ve středu uvedl, že navýšení věku odchodu do důchodu je v ČR nevyhnutelné, a to nejpozději kolem roku 2030. Pokud se tak stane, nebude ČR v rámci EU žádnou výjimkou. Byť je pravda, že dle nyní platné legislativy jednotlivých zemí EU by měl být v roce 2033 průměrný věk odchodu do důchodu v Unii stále jen 65,5 roku.

Přečíst článek

Právě tato kombinace pak je příznačná pro většinu východoevropských států, které již vstoupily do Evropské unie, či pro některé latinskoamerické státy. V první desítce tak najdeme právě kombinaci evropských a latinskoamerických států. 

Až ve druhé a spíše třetí desítce najdeme země, které bychom očekávali daleko výš, tedy Malajsii, Belize, Kanadu, o další desítku později již zmíněné Thajsko či Dominikánskou republiku. A dokonce až na samém chvostu padesátipoložkového seznamu jsou Austrálie a Nový Zéland. USA, Egypt ani Itálie pak v seznamu vůbec nejsou. 

Senioři, vícečlenné rodiny, samoživitelé. Energetickou chudobou jsou v Česku ohroženy stovky tisíc lidí

Energetickou chudobou jsou v Česku ohroženy stovky tisíc lidí. Nejčastěji jde o seniory, vícečlenné rodiny nebo samoživitele. Jejich situace se projevuje zejména neschopností přiměřeného vytápění, vysokými výdaji nad 40 procent disponibilních příjmů nebo problémy s placením účtů. Upozornila na to studie investiční společnosti Wood&Company.

Přečíst článek

Reklama

Související

Singapur

Singapurské finanční experimenty. Země začne testovat digitální měnu centrální banky

Přečíst článek
Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným viditelným jsou důchody.

Dalibor Martínek: Jaký je vlastně český zájem? Dálnice, vzdělanost? Jediným patrným jsou důchody

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme