Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Souhrn posledních předvolebních průzkumů. Jak se liší jejich výsledky?

Kandidáti na prezidenta před nedělní superdebatou na ČT. Ve vysílání oznámil Středula, že odstupuje z volby.
ČTK
Dušan Kütner
duk

Půlnoc z pondělí na úterý znamenala ze zákona konec zveřejňování nových předvolebních průzkumů týkající se preferencí kandidátů na prezidenta ČR. Jak se liší jejich výsledky? Čtěte níže ve shrnutí.

Reklama

V jednom se průzkumy již delší dobu shodují – rozhodovat se bude mezi třemi hlavními favority. Jsou jimi někdejší vysoký představitel NATO a české armády Petr Pavel, expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Preference dalších kandidátů pro první kolo, které se koná již tento pátek a v sobotu, jsou hluboce pod deseti procenty a šance mizivé, vyplývá z průzkumů agentur Median, Ipsos, STEM a Kantar.

Šance Andreje Babiše v prezidentských volbách po osvobozujícím rozsudku podle sázkařů rostou.

Šance Babiše po rozsudku rostou, ale favoritem je dál Pavel

Po osvobozujícím rozsudku v kauze Čapí hnízdo stoupají podle sázkařů šance Andreje Babiše v prezidentských volbách. Během pár hodin po rozsudku kurz na vítězství předsedy hnutí ANO klesl ze 4,4:1 na 3,65:1. Necelý týden před volbami je sázkovým favoritem bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel s kurzem okolo 1,6:1.

Přečíst článek

Ze zákona končí termín pro možnost zveřejňovat nové průzkumy volebních preferencí o půlnoci z pondělí na úterý. Podle posledních výsledků možných zveřejnit před volbami dvěma z průzkumů vévodí Pavel a dvěma Babiš. Třetí místo ve všech čtyřech případech obsadila Nerudová. 

Výsledky posledních zveřejněných průzkumů agentur v Česku pro 1. kolo volby (v pct):

zdroj: ČTK

V minulosti se podíl preferencí měnil a snad všichni z kandidátů na to byli lépe i hůře. Například Babiše by v červenci podle Ipsosu volilo 31,7 procenta, což bylo jeho maximum mezi průzkumy. Naopak nejmenší podíl hlasů – 17 procent – mu přiřkl průzkum STEM/MARK na přelomu září a října.

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Dalibor Martínek: Babiš je esencí Čechů. Když všichni kradou, není to trestný čin. Je to způsob života

Deset let se tady zabýváme případem ambiciózního Slováka Andreje Babiše. Tomu nestačilo, že vydělal spoustu peněz, převzal spoustu podniků, často dravčím způsobem. Ještě si chtěl sáhnout na evropské dotace. Dělají to tak přece všichni. Udělal to, vymyslel mechanismus, jak to bude právně kryté. A vyšlo mu to. Chytrolín.

Přečíst článek

Pavel však svého maxima dosáhl právě v posledním průzkumu Medianu, a to 29,5 procenta. Na rozdíl od Babiše jeho preference nikdy v předchozích průzkumech nespadly pod dvacetiprocentní hranici.

Vše o přímé volbě prezidenta ČR čtěte zde:

Maximum Nerudové činilo 28 procent v listopadovém průzkumu Medianu, kdy se poprvé a naposledy ocitla na prvním místě žebříčku preferencí voličů. Ještě v červenci přitom podle stejné agentury její preference dosáhly pouhých sedmi procent.

Rozhodující druhé kolo

Hlavní pozornost však přitahují odhady pro druhé finální kolo. Z těch posledních zveřejněných vyplývá, že všechny finální souboje by podle agentur Median, Kantar a STEM vyhrál Pavel, a to jak nad Babišem, tak Nerudovou.

Kandidáti na prezidenta ČR. Pavel, Nerudová, Babiš... a pak dlouho nikdo. Jaké mají šance?

Kandidáti na prezidenta ČR 2023: Pavel, Babiš, Nerudová... Jaké mají šance?

Budoucím prezidentem se stane jeden z osmi kandidátů, které k volbám 25. listopadu zaregistrovalo ministerstvo vnitra, případně o jejich kandidatuře rozhodl Nejvyšší správní soud. Hlavními favority jsou alespoň podle sázkových kanceláří Petr Pavel, Danuše Nerudová a Andrej Babiš, ostatní mají od nich obrovský odstup. Původně jich bylo devět, ale Josef Středula pět dnů před volbami odstoupil a podpořil možná překvapivě Nerudovou.

Přečíst článek

Naopak Babiš by souboj podle všech tří průzkumů prohrál jak s Pavlem, tak s Nerudovou. Nejtěsnější odhady se týkají souboje Pavla a Nerudové, kdy dokonce podle STEM budou rozdíly naprosto minimální.

Průzkum preferencí pro druhé kolo (v pct):

Pozn.: Průzkum Ipsosu se týkal jen 1. kola, zdroj: ČTK

Jak volit prezidenta republiky? Základní informace pro voliče

Sedmá volba prezidenta ČR – a třetí přímá obyvateli – se blíží. Jak a kdy se jako volič zúčastnit nadcházejících prezidentských voleb? Kdo může volit, jak volit ze zahraničí, jak je to s hlasovacími lístky? Zde je přehled základních informací ke třetí přímé volbě prezidenta ČR, jejíž první kolo se uskuteční 13. a 14 ledna 2023 a případné druhé kolo o dva týdny později, sestavený na základě informací ministerstva vnitra.

Přečíst článek

Andrej Babiš u soudu v dotační kauze Čapí hnízdo.

Politolog: Odstoupení Středuly pomůže Babišovi. Kdyby to vzdali Hilšer s Fischerem, Babiš by neměl šanci

Jak zamíchá s volebními kartami odstoupení Josefa Středuly a má Andrej Babiš druhé kolo jisté? „Odstoupení Marka Hilšera a Pavla Fischera by výrazně pomohlo jak Danuši Nerudové, tak i generálovi Pavlovi. Zřejmě by to kartami zamíchalo natolik, že by Babiš nemusel postoupit do druhé kola,“ říká politolog Miloš Brunclík z FSV UK v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Reklama

Související

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se sešel s rakouským prezidentem Alexandrem Van der Bellenem (vlevo), 2. března 2023, Praha.

Končící prezident Miloš Zeman: Mistr politických šachů, po kterém zůstane příliš mnoho afér

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme