Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Senátor Fischer dostal za prezidentskou kampaň pokutu. Stejně jako Pavel nebo Nerudová

Také senátor Fischer dostal za prezidentskou kampaň pokutu. Stejně jako Pavel nebo Nerudová
ČTK
 ČTK

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil senátorovi Pavlu Fischerovi pokutu 25 tisíc korun. Dvojnásobný prezidentský kandidát podle úřadu nezveřejnil u některých dárců všechny potřebné údaje. Fischer už pokutu zaplatil. Uvedl to server iRozhlas.

Reklama

Pokutu za kampaň před letošními volbami dostalo sedm kandidátů. Například prezident Petr Pavel musel zaplatit 60 tisíc korun, což byla nejvyšší pokuta, jakou dosud úřad udělil fyzické osobě.

Fischer pokutu zaplatil

Podle předsedy dohledového úřadu Františka Sivery neměl Fischer tři dny před volbami u všech dárců všechny náležitosti, které zákon vyžaduje. Kandidáti musejí u fyzických osob uvádět jméno, příjmení, datum narození a bydliště a u daru právnické osoby název, IČO a sídlo. „Rozhodnutí úřadu jsem nerozporoval a předepsanou částku jsem uhradil," řekl serveru Fischer.

Danuše Nerudová označila Pavla za vítěze volby po sečtení ani ne pětiny okrsků

Vrátili jsme srdce na Hrad, popřála Nerudová Pavlovi. Přidali se Fiala, Čaputová, Zeman či šéfka Evropské komise

Poražená kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová na Twitteru označila generála Petra Pavla za vítěze. Sečtena přitom byla v té chvíli teprve pětina okrsků. Přidávají se další osobnosti.

Přečíst článek

Vedle Fischera a Pavla dostali pokutu také Danuše Nerudová a Josef Skála, oba 15 tisíc korun. Pavel Zítko, který si nezaložil transparentní účet, má zaplatit 40 tisíc korun. Karlu Divišovi pak úřad udělil pokutu 20 tisíc korun a Josefu Roušalovi 10 tisíc korun. Pokutu 40 tisíc korun dostal také spolek Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu.

Prezidentské volby v lednu vyhrál Petr Pavel. Získal 58,32 procenta hlasů, jeho soupeř Andrej Babiš 41,67 procenta. Pavlovi vyjádřilo podporu přes 3,3 milionu lidí, Babišovi 2,4 milionu. Generál ve výslužbě po deseti letech vystřídal ve funkci prezidenta Miloše Zemana. Fischer skončil v prvním kole na čtvrtém místě se ziskem 6,75 procenta hlasů.

Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Češi budou mít opět seriózního prezidenta, píše Süddeutsche Zeitung

S odchodem Miloše Zemana končí v České republice éra, kdy nejméně polovina lidí při pomyšlení na hlavu státu pociťovala stud, nadcházející čtvrtek proto bude pro mnohé Čechy vysvobozením. V komentáři to napsal deník Süddeutsche Zeitung, podle kterého je nastupující prezident Petr Pavel konzervativní a otevřený diskuzím.

Přečíst článek

Michaela Bakala

Michaela Bakala: Danuše Nerudová může za pět let klidně vyhrát

Prezidentem se člověk nestává během jednoho roku, příprava začíná dříve. Jestli Danuše Nerudová pět let povede v klidu s touto zkušeností svoji kampaň, tak se její šance samozřejmě mnohonásobně zvětšuje, uvedla v rozhovoru pro newstream.cz podnikatelka a filantropka Michaela Bakala. Danuše Nerudová byla jednou z oceněných ankety TOP ženy Česka, jejíž je Michaela Bakala patronkou.  

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme