Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Šance Babiše po rozsudku rostou, ale favoritem je dál Pavel

Šance Andreje Babiše v prezidentských volbách po osvobozujícím rozsudku podle sázkařů rostou.
ČTK

Po osvobozujícím rozsudku v kauze Čapí hnízdo stoupají podle sázkařů šance Andreje Babiše v prezidentských volbách. Během pár hodin po rozsudku kurz na vítězství předsedy hnutí ANO klesl ze 4,4:1 na 3,65:1. Necelý týden před volbami je sázkovým favoritem bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel s kurzem okolo 1,6:1.

Reklama

První kolo voleb nástupce Miloše Zemana se uskuteční v pátek a sobotu 13. a 14. ledna a případné druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 27. a 28. ledna. Podle posledního volebního modelu agentury Ipsos by Babiš by nyní v prvním kole dostal podle28,6 procenta hlasů. V těsném závěsu za ním by byl Pavel s 27,8 procenta, následovala by bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová s 24,6 procenta. Z výsledků průzkumu, který agentura provedla 5. až 8. ledna, tedy ještě před osvobozujícím rozsudkem, ale plyne, že zhruba třetina voličů stále není o své volbě rozhodnuta.

Agentura uvedla, že výsledky tří kandidátů, kteří by v prvním kole bojovali o vítězství, jsou v rozmezí čtyř procentních bodů, proto nelze jednoznačně říci, který z nich by v daném termínu volby vyhrál. Statistická odchylka je v rozmezí plus minus tři body.

Největší potenciál k vítězství má podle Ipsos ale Pavel, který by měl nyní v prvním kole 38,8 procenta hlasů, pokud by ho volili všichni ti, kteří ho aspoň zvažují. Potenciál Nerudové činí 35,2 procenta a Babiše 34,2 procenta. Předseda ANO má však podle Ipsos nejsilnější voličské jádro. „Nejslabší jádro z kandidátů na prvních třech místech pak má Danuše Nerudová, o jejíž volbě je pevně přesvědčeno 13,2 procenta voličů,” uvedla agentura.

Andrej Babiš

Nevinen. Soud zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud dnes nepravomocně osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách.

Přečíst článek

Začátkem ledna byl u sázkových kanceláří na vítězství Babiše kurz průměrně 4:1, ale před vynesením rozsudku stoupl na 4,5:1. Pražský městský soud v pondělí bývalého premiéra i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou nepravomocně osvobodil a kurz na Babiše začal u sázkových kanceláří klesat. Například u Tipsportu byl dvě hodiny po rozsudku 3,8:1 a u Fortuny se dostal na 3,65:1.

Favoritem je Pavel

Dlouhodobě je Babiš podle bookmakerů favoritem na výhru v prvním kole voleb. Aktuálně se dá na jeho úspěch v prvním kole sázet průměrně v kurzu 1,6:1.

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Dalibor Martínek: Babiš je esencí Čechů. Když všichni kradou, není to trestný čin. Je to způsob života

Deset let se tady zabýváme případem ambiciózního Slováka Andreje Babiše. Tomu nestačilo, že vydělal spoustu peněz, převzal spoustu podniků, často dravčím způsobem. Ještě si chtěl sáhnout na evropské dotace. Dělají to tak přece všichni. Udělal to, vymyslel mechanismus, jak to bude právně kryté. A vyšlo mu to. Chytrolín.

Přečíst článek

Pavel je sázkovým favoritem na výhru v prezidentských volbách znovu od začátku roku, kdy měl kurz asi 2,2:1. Od té doby si polepšil na 1,5:1, po rozsudku nad Babišem kurz Pavla mírně stoupl.

Prezidentští kandidáti pózují před nedělní debatou v Národním muzeu. Zleva Tomáš Zima, Petr Pavel, Karel Diviš, Josef Středula, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Marek Hilšer a Danuše Nerudová. Babiš se debat neúčastní a Středula během ní oznámil, že z volby odstupuje. ČTK

Nedělní odstoupení šéfa odborářů Josefa Středuly zásadní vliv na sázky nemělo. Za Pavlem a Babišem je v hlavní trojce favoritů bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. S odstupem pak jsou senátor Pavel Fischer, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátor Marek Hilšer, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Reklama

Související

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme