Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská ropa se bude prodávat maximálně za 60 dolarů, shodly se země EU a G7

Ropná rafinérie
Saudi Aramco

Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 a Austrálie se dohodly na zavedení maximální ceny za ruskou ropu přepravovanou po moři ve výši 60 dolarů (1387 korun) za barel, tedy na úrovni, na které se shodla také Evropská unie. Vyplývá to ze společného prohlášení G7 a Austrálie. Západní země se dlouhodobě snaží omezit příjmy ruského režimu a připravit jej o zdroje k financování války na Ukrajině. Mluvčí Kremlu uvedl, že Rusko strop nepřijme a po analýze oznámí, jak bude reagovat.

Reklama

Rusko: Tento strop nepřijmeme

Země skupiny G7, kterou tvoří USA, Kanada, Německo, Británie, Francie, Itálie a Japonsko, a spolu s nimi Austrálie uvedly, že dosáhly dohody o stanovení maximální ceny „v souladu s jednomyslným rozhodnutím členských států Evropské unie“. Opatření má podle nich zabránit Rusku profitovat z války na Ukrajině, podpořit stabilitu na globálních energetických trzích a minimalizovat negativní hospodářské dopady války. V pondělí vstupuje v platnost zákaz dovážet po moři ruskou ropu do EU, strop se tak bude týkat dodávek mířících do jiných zemí.

Západní země se dlouhodobě snaží omezit příjmy ruského režimu a připravit jej o zdroje k financování války na Ukrajině. Skupina tvořená Spojenými státy, Kanadou, Japonskem, Británií, Francií, Itálií a Německem se začátkem září dohodla na tom, že znemožní přepravu ropy nad stanovenou maximální cenou.

„Tento strop nepřijmeme,“  řekl agentuře TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj se Moskva na cenový strop připravila a analyzuje jej. Analýza bude provedena rychle a Rusko poté řekne, jak bude reagovat, dodal Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 19. října 2022)

Lukáš Kovanda: EU zastropuje ruskou ropu. Vypne Rusko v rámci odvety ropu také Česku?

Evropská unie se dohodla na úrovni stropu na ruskou ropu vyváženou námořní cestou, plyne z informací agentury Bloomberg. Strop bude činit 60 dolarů (1387 korun) na barel. V platnosti by měl být od tohoto úterý. K stropu se hlásí nejen EU, ale všechny země skupiny G7, jež jej rámcově schválily již dříve.

Přečíst článek

Bílý dům rozhodnutí vítá

Minulý týden G7 navrhla strop v rozmezí 65 (1516 korun) až 70 dolarů (1633 korun), některé unijní země v čele s Polskem však požadovaly jeho snížení. Unie se v posledních dnech usnesla na 60 dolarech (1390 korun), Varšava však požadovala další opatření zajišťující, že Rusku příjmy skutečně klesnou. Podle polského velvyslance Andrzeje Sadoše proto dohoda obsahuje dodatek, že strop bude alespoň o pět procent nižší, než je tržní cena ruské ropy.

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Jeden z největších obchodníků s obilím začal vyvážet novou ukrajinskou úrodu

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Jeden z největších obchodníků s obilím začal vyvážet novou ukrajinskou úrodu

Jeden z největších světových obchodníků se zemědělskými komoditami, americká nadnárodní společnost Cargill, začala vyvážet z válkou zmítané Ukrajiny tamní novou úrodu včetně obilí. To je dobrá zpráva pro světový potravinářský trh, protože vývoz by mohl přispět k dalšímu poklesu globálních cen základních potravin, které se ještě před několika měsíci pohybovaly na rekordech, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Shodu na cenovém stropu mezi členskými zeměmi unie uvítal Bílý dům, podle kterého by měla pomoci omezit ruské příjmy. „Stále věříme, že cenový strop pomůže omezit možnost (ruského prezidenta Vladimira) Putina profitovat z ropného trhu, aby mohl dál financovat válečnou mašinérii, která nadále zabíjí nevinné Ukrajince,“ řekl mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

Omezení by mělo začít platit od pondělka

Rejdařské společnosti nebudou moci přepravovat ropu, kterou by Moskva prodávala nad stanovenou cenou. Nebudou jim také moci být poskytovány pojišťovací služby, což přepravu prakticky znemožní. Společnosti ze západních zemí tvoří podstatnou část dopravců ruské ropy, proto by podle diplomatů mělo Rusko opatření pocítit. Některé unijní země přitom nechtěly, aby byl strop příliš nízký a Rusko nestáhlo svou ropu z trhu úplně, kvůli čemuž by hrozil výrazný růst cen.

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové povede stanovená cena nejen k omezení ruských příjmů. "Pomůže nám stabilizovat globální ceny energií, z čehož budou mít prospěch rozvíjející se ekonomiky celého světa," reagovala dnes na shodu šéfka unijní exekutivy.

prezident USA Joe Biden

Ekonomika USA vytvořila více pracovních míst. Cena ropy v reakci klesla

Americká ekonomika v listopadu vytvořila zhruba 263 tisíc pracovních míst, což je více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti v největším hospodářství světa pak zůstala na 3,7 procenta, oznámilo dnes americké ministerstvo práce.

Přečíst článek

Rusko chce dál hledat kupce

Rusko uvedlo, že bude i nadále hledat kupce pro svoji ropu, a to i navzdory pokusu západních vlád zavést cenový strop na vývoz ropy, který považuje za nebezpečný. Ruské velvyslanectví v USA v komentářích na sociální sítí telegram kritizovalo to, co označilo za „přetváření“  principů volného trhu. Zopakovalo, že o ruskou ropu bude i přes tato opatření nadále zájem a rozhodnutí o zavedení stropu povede jen ke zvýšení nejistoty a vyšším nákladům pro spotřebitele.

Ruský prezident Vladimir Putin a někteří vysocí kremelští představitelé již dříve opakovaně uváděli, že Rusko nebude dodávat paliva těm, kdo se k cenovému stropu připojí. Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak prohlásil, že tento nástroj je v rozporu se všemi tržními mechanismy, mohl by být velmi zhoubný pro světový ropný průmysl a země v případě zavedení stropu začne dodávat ropu tržně orientovaným partnerům či sníží těžbu.

Agentura Bloomberg minulý týden uvedla, že Kreml připravuje prezidentský výnos, který zakáže ruským firmám a obchodníkům prodávat ruskou ropu komukoli, kdo zavede na tuto surovinu cenový strop.

Nyní již bývalá německá kancléřka Angela Merkelová s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na archivní fotce z roku 2018.

Merkelová: Na Putina jsem neměla páky, jde mu jen o moc

Bývalá dlouholetá německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru s týdeníkem Spiegel přiznala, že ke konci svého mandátu už neměla žádné páky, jak přimět ruského prezidenta Vladimira Putina k jednání. Putinovi podle ní záleží jen na moci a tu ona jako odcházející politička neměla, řekla Merkelová.

Přečíst článek

Vedoucí administrativy ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na telegramu uvedl, že cenový strop, na kterém se dohodly země G7 s Austrálií, by měl být snížen na 30 dolarů za barel, aby více zasáhl ruskou ekonomiku.

Diamant, ilustrační foto

Nedotknutelné diamanty. Belgie kameny dál nakupuje v Rusku, morálnímu tlaku navzdory

Evropská unie přestala dovážet ruské uhlí, postupně omezuje dodávky ruské ropy a přestala nakupovat mnohé ruské zboží, včetně zlata, kaviáru nebo vodky. Diamanty ale ze sankčního seznamu opakovaně vypadly. Jejich absence je o to překvapivější, že sankce by dopadly na jediný unijní stát, Belgii, která v minulosti uvedla, že by zákaz neblokovala.

Přečíst článek

Ropa, ilustrační foto

OPEC+ zřejmě plánuje další omezení těžby ropy. Kvůli protiruským sankcím

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci, skupina označovaná OPEC+, by mohla v neděli zavést další omezení těžby ropy. Tyto země totiž zvažují dopady očekávaného zákazu vývozu ropy z Ruska a zavedení možného cenového stropu na ruskou ropu, uvedl server televize CNBC.

Přečíst článek

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme