Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Jeden z největších obchodníků s obilím začal vyvážet novou ukrajinskou úrodu

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Jeden z největších obchodníků s obilím začal vyvážet novou ukrajinskou úrodu
iStock
Dušan Kütner
duk

Jeden z největších světových obchodníků se zemědělskými komoditami, americká nadnárodní společnost Cargill, začala vyvážet z válkou zmítané Ukrajiny tamní novou úrodu včetně obilí. To je dobrá zpráva pro světový potravinářský trh, protože vývoz by mohl přispět k dalšímu poklesu globálních cen základních potravin, které se ještě před několika měsíci pohybovaly na rekordech, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Americká společnost Cargill, přední světový obchodník se zemědělskými komoditami, začala vyvážet úrodu z letošní sklizně z válkou zmítané Ukrajině, což je krok, který by mohl pomoci dále snížit globální ceny potravin. Zásilky mohly začít proudit do světa, protože Rusko na začátku listopadu souhlasilo s obnovením dohody o zachování exportních koridorů přes Černé moře, řekl v rozhovoru pro Bloomberg generální ředitel firmy David MacLennan. 

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina zahájila program na vývoz obilí do Etiopie či Somálska

Kyjev přestavil mezinárodní program, který má zajistit dodávky ukrajinského obilí do nejchudších zemí v Africe a v Asii. Učinil tak symbolicky u příležitosti 90. výročí stalinského hladomoru na Ukrajině, informovaly zahraniční tiskové agentury.

Přečíst článek

Další dodávky pomohou dále stlačit světové ceny potravin, které v březnu vyskočily na rekord poté, co únorová ruská invaze na Ukrajinu téměř zastavila dodávky z Ukrajiny, jednoho z hlavních producentů obilí na světě, podotkl Bloomberg.

„Dostáváme novou úrodu," řekl MacLennan. „Úroda sice klesla, ale dobrá zpráva je, že náklady s ní jsou v pohybu. Ukrajina je jeden z hlavních zdrojů chleba na světě. Musíme ho využívat," dodal.

Ceny potravin klesají osm měsíců v řadě

Ukrajina odeslala přes Černé moře asi 12,6 milionu tun plodin od doby, kdy byla v červenci uzavřena dohoda mezi znepřátelenými státy zprostředkovaná OSN za přispění Turecka. To poskytlo záchranné lano ukrajinské ekonomice uprostřed války. Dohoda – obnovená v polovině listopadu na dalších 120 dní – pomohla v říjnu stlačit světové ceny potravin na nejnižší úroveň za osm měsíců.

Oděsa, nákladní loď s obilím

Ukrajina zatím vyvezla o třetinu méně obilí než předchozí sezonu

Ukrajina zatím v nynější sezoně vyvezla téměř 16,2 milionu tun obilí, což je ve srovnání se stejným obdobím předchozí sezony pokles o 31,7 procenta. S odvoláním na údaje ukrajinského ministerstva zemědělství to uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Světové ceny potravin v listopadu klesly a ještě více se tak vzdálily rekordu z letošního března. Přispěl k tomu zejména pokles cen právě obilovin a dále pokles cen masa a mléčných výrobků, uvedla na začátku prosince Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Dohoda ale nařizuje, aby všechny náklady byly kontrolovány týmy v Turecku před a po tranzitu z ukrajinských přístavů, přičemž vývoz byl v poslední době zpomalen pomalým tempem kontrol. Přístavní kontroloři také čelí potížím včetně výpadků proudu a nutnosti pracovat v noci, řekl MacLennan. 

Úroda na Ukrajině je nižší než loni

Dodávky všeho možného od pšenice po kukuřici a slunečnicová semena jsou letos z Ukrajiny – přezdívané „obilnice Evropy“ – nižší. Úroda na Ukrajině by měla podle odhadů činit 60 až 70 procent ve srovnání s předchozími roky, řekl MacLennan.

Putin opět zkouší vyhladovět svět. Vinu svádí na Kyjev

Rusko po sobotních útocích na lodě na Krymu pozastavuje svoji účast na dohodě o vývozu zemědělských produktů z ukrajinských přístavů, kterou zprostředkovala OSN. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na prohlášení ruského ministerstva obrany. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba napsal, že Moskva používá falešnou záminku k zablokování obilného koridoru.

Přečíst článek

Společnost Cargill je jedna z mála, která setrvává na svém rozhodnutí pokračovat ve výrobě ve svých ruských provozech, protože Rusko stejně jako Ukrajina jsou podle MacLennana „klíčem k nasycení světa“. Utlumila tam alespoň své méně důležité aktivity.

„Zpočátku se objevilo mnoho hlasů, že by z Ruska měly odejít všechny západní firmy. Naším cílem je nakrmit lidi. Vyrábíme jídlo. Krmíme obyvatele Ruska a také obyvatele na Středním východě a v Africe. Kdybychom z Ruska odešli, bylo by to k jejich škodě," podotkl.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme