Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nedotknutelné diamanty. Belgie kameny dál nakupuje v Rusku, morálnímu tlaku navzdory

Diamant, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Evropská unie přestala dovážet ruské uhlí, postupně omezuje dodávky ruské ropy a přestala nakupovat mnohé ruské zboží, včetně zlata, kaviáru nebo vodky. Diamanty ale ze sankčního seznamu opakovaně vypadly. Jejich absence je o to překvapivější, že sankce by dopadly na jediný unijní stát, Belgii, která v minulosti uvedla, že by zákaz neblokovala.

Reklama

Projít diamantovou čtvrtí v Antverpách trvá necelých pět minut. Přesto je právě zde, na pouhém kilometru čtverečním, zpracováváno 86 procent surových diamantů na světě. Vzácné kameny sem putují z dolů v Botswaně, Kanadě, Jihoafrické republice, Angole a také z Ruska. Nic na tom nezměnila ani válka na Ukrajině, Belgie dál dováží ruské diamanty, i když v mnohem menším množství. Za zahrnutí diamantů do dalšího balíku protiruských sankcí Evropské unie (EU) se zasazuje Polsko a pobaltské státy, píše The Guardian.

Obchod pokračuje i přes morální nátlak ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten v březnu v projevu k belgickému parlamentu řekl, že mír má „větší cenu než jakékoli diamanty”.

šperky

Diamantová panika ustupuje. Sankcionovaný ruský těžař v tichosti obnovil export

Panika, která letos zachvátila diamantový svět, se začíná mírnit, protože sankcionovaný ruský těžařský gigant Alrosa v tichosti za pomoci indických bank oživil export na téměř předválečnou úroveň. Alrosa představuje asi třetinu celosvětové nabídky surových diamantů, upozornil server Bloomberg.

Přečíst článek

Diamanty z Ruska vyváží společnost Alrosa, jejímž většinovým vlastníkem je stát. Spolu s Jakutskou republikou, rozlehlým severosibiřským regionem, kde se nachází většina dolů společnosti, společně vlastní 66 procent společnosti Alrosa. Šéf společnosti Sergej Sergejevič Ivanov byl jedním z prvních ruských oligarchů, kteří se ocitli na americkém sankčním seznamu po začátku války na Ukrajině. Na seznamu je i jeho otec Sergej Borisovič Ivanov, bývalý ruský ministr obrany, který je podle Washingtonu jedním z blízkých spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina.

Firma navíc podle interních dokumentů i podle Evropské komise financovala bojovou ponorku B-871 pojmenovanou Alrosa. Ta se vrátila na moře letos v červnu po osmileté modernizaci, která zahrnovala vybavení plavidla řízenými střelami Kalibr, informovala tehdy agentura TASS.

V září představitelé EU právě financování této ponorky považovali za dostatečný důvod pro zařazení firmy Alrosa na unijní sankční seznam, píše The Guardian s odkazem na interní dokumenty, ke kterým měl přístup.

Ze závěrečného návrhu, který byl nakonec schválen, ale Alrosa na poslední chvíli zmizela. „Bylo to podivné,” řekl Guardianu unijní diplomat. „Dostali jsme je (diamanty) do návrhu Evropské komise a pak jsme v posledních hodinách dostali informaci, že tam nejsou,” dodal.

Obchod s diamanty kvete v každé době

Polsko a pobaltské státy teď tlačí na to, aby se diamanty vrátily na další plánovaný, v pořadí už devátý, sankční balík EU. Ten politici slíbili schválit ještě letos. Spojené státy zakázaly dovoz neprůmyslových diamantů z Ruska, Británie uvalila sankce na firmu Alrosa v březnu. Ani jedna z těchto zemí ale nemá tak velký trh s diamanty jako Belgie.

Antverpy obchodují s diamanty již od 15. století, působí zde přibližně 1700 společností a 4500 obchodníků. Po ulicích zde stále chodí muži s černými kufříky, protože hodnotu surového diamantu lze stále i v digitální době nejlépe posoudit pod mikroskopem. V posledních letech ale místní průmysl čelí tvrdé konkurenci z Indie a Blízkého východu.

Před válkou na Ukrajině bylo z Ruska 25 procent surových diamantů, které prošly Antverpami. Loni Belgie z Ruska dovezla diamanty za 1,8 miliardy eur (43,7 miliard korun), letos za prvních osm měsíců roku 1,2 miliardy eur (29,2 miliard korun). Prodeje z první poloviny roku byly přitom mnohdy uzavřeny ještě před začátkem války.

„Po tři měsíce musela malá armáda právníků zkoumat, zda jsou všechny uzavřené obchody v pořádku, zda jsou všechny v souladu s měnícími se pravidly v USA, v Evropě. Neustále museli hledat logistická řešení,” uvedl Tom Neys z obchodní asociace Antwerp World Diamond Centre (AWDC). Velké firmy mají podle Neyse možnost se výpadkům dodávek z Ruska přizpůsobit, ale ty malé nikoliv. Podle propočtů AWDC by zastavení dovozu diamantů z Ruska vedlo přímo ke zrušení 4000 pracovních míst a dalších 6000 by zaniklo kvůli nepřímým důsledkům.

Belgický premiér Alexander De Croo v březnu prohlásil, že jeho „země nikdy neblokovala omezení namířená proti diamantovému průmyslu”. Přesto když byla Alrosa při jednom ze čtení na sankčním seznamu, Belgie se zdržela hlasování, řekly deníku The Guardian unijní zdroje. Obavy z rušení pracovních míst neoficiálně přiznali i belgičtí politici.

šperky

Invaze na Ukrajinu otřese trhem se šperky. Největší světový prodejce odmítá diamanty z Ruska

Ruská invaze na Ukrajinu a protiruské sankce přijaté západním světem budou mít tvrdý dopad i na jeden z nejluxusnějších trhů na světě - na obchod s diamantovými šperky. Největší světový prodejce Signet Jewelers oznámil, že půjde nad rámec sankcí. Nejenže nebude nakupovat surové diamanty, ale ani výrobky s kameny z Ruska, ať už je prodávajícím kdokoli, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Komu sankce EU prospějí?

Odlišný aspekt vyzdvihuje Filip Reyniers z výzkumného centra International Peace Information Service v Antverpách. Belgie by podle něj měla hlasitě volat po sankcích, protože lidé naslouchají názoru belgických odborníků na diamanty kvůli jejich historicky dobrému jménu. Belgie a Antverpy vždy byly etickým centrem a prezentovaly se jako lídr v boji proti krvavým diamantům, což představuje jejich konkurenční výhodu proti například Dubaji, míní Reyniers.

Antverpský diamantový průmysl je však přesvědčen, že sankce by vedly jen k přesunu obchodu do Indie a na Blízký východ do zemí, které nadále obchodují s Ruskem. Takový krok považují za sebepoškozování, které by navíc odměnilo státy, které se chovají přesně opačně, než by ze západního pohledu měly.

Výhradně o diamanty a nikoliv o politiku se zajímají někteří klenotníci. „Nikdy nemůžete znát přesný původ všech diamantů. Obchod je obchod a válka je válka,” myslí si David, klenotník třetí generace. „Diamanty probouzejí v lidech fantazii, spojují si je s bohatstvím a proto jsou lidé mnohem kritičtější,” říká Peter Poussenier, který má v Antverpách klenotnickou dílnu.

Hongkong přístav

Čína nakupuje jako šílená zlevněnou ruskou ropu, uhlí i plyn. Od prosince už to bude mít složitější

Čína pokračuje v nákupech ruských energií. Od ruské invaze na Ukrajinu se dovoz ruského zemního plynu, uhlí, ropy a ropných produktů do Číny zvýšil na téměř 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun), před rokem činil přibližně 35 miliard dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Snímek z přehlídky modelů značky Louis Vuitton pro jarní a podzimní sezonu 2023, která se konala 4. října 2022 v Paříži.

Bohatí zamávali covidu a začali utrácet. Luxusu se i v době obav z recese daří

Svět se obává recese a lidé nastávající zimy, výsledky některých firem za třetí čtvrtletí ale ukazují, že jeden segment byznysu je vůči nejistotě imunní. Tím je luxusní zboží, neboť mnozí movití lidé se po konci covidových omezení rozhodli si konečně užívat života a neschovávat si peníze do hrobu, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

PODCAST: Jsem kapitalista a umělec ve službách korporátu, říká sochař David Černý

Čtyřiadvacet metrů vysoká socha Lilith od Davida Černého, která je součástí karlínského domu Fragment, vzbudila v Praze bouřlivé debaty. Co na kritiku umělec říká? A baví ho spolupráce s developery? Nejenom o tom David Černý hovořil dalším díle podcastu Realitního Clubu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme