Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejsilnější domácí zbraní Kremlu je státní televize. Aneb jak vytvořit příběh, že Putin válku vyhrává

Nejsilnější zbraní Kremlu je státní televize. Jak zneužívá amerických zpráv ve prospěch Putina?
Kremlin.ru / Creative Commons / CC BY 4.0
Dušan Kütner
duk

Zatímco ruské tanky po rychlém únorovém útoku na Ukrajinu v poslední měsících uvízly v bahně východní Ukrajiny a v samotném Rusku lidé pociťují tvrdé dopady války na běžný život včetně nenáviděné mobilizace, jedna část Kremlu funguje přesně: televizní propaganda. A není to jen obyčejná propaganda, kterou Všeruská státní televizní a rozhlasová společnost (VGTRK) vyrábí z tuzemských zdrojů – na pomoc si ve velkém bere záběry a prohlášení z amerických a čínských televizí vytrhané z kontextu, jen aby vytvořila dojem, že Rusko vítězí, napsal deník The New York Times.

Reklama

Ruští propagandisté vybrali záběry z amerických zpráv kabelových a satelitních televizí, pravicově a konzervativně naladěných sociálních médií i čínských představitelů. ​​A vytvořili fiktivní příběh pro desítky milionů ruských diváků, v němž se drží tvrzení, že západní embargo na ruskou ropu a další zboží jsou pro Západ sebezničující, Spojené státy skrývají tajné laboratoře pro výzkum biologických zbraní na Ukrajině a že Čína je loajálním spojencem proti roztříštěnému Západu.

Uvedl to deník The New York Times s odkazem na tisíce e-mailů uniklých z ruské státní televize, které zveřejnila skupina DDoSecrets – někdy označovaná jako nástupce WikiLeaks – a deník jejich pravost včetně identit odesilatelů a adresátů ověřil.

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 19. října 2022)

Putinův účet za Ukrajinu: Nejdražší je technika, platy vojáků a odškodné za mrtvé

Rusko za devět měsíců na přímých výdajích utratilo za válku na Ukrajině 82 miliard dolarů (1,9 bilionu korun), uvedlo ukrajinské vydání ekonomického časopisu Forbes.

Přečíst článek

Uniklé e-maily zároveň podrobně popisují, jak ruská státní televize a rozhlas, největší v zemi, spolupracuje s národními bezpečnostními službami při zpracování témat, v nichž používají informace z amerických pravicových a čínských médií. Státní televize například vysílá videa z válečné zóny s informacemi, které jim posílá ruská tajná zpravodajská agentura FSB, jež kdysi nahradila nechvalně proslulou KGB. A televize si k tomu vybírá a překládá citace od populárních Američanů, jako je moderátor Fox News Tucker Carlson, jehož kritické poznámky o válce mohly slyšet miliony Rusů.

Největší válečný úspěch Ruska

E-maily poskytují vzácný pohled na propagandistický stroj, který je možná největším válečným úspěchem Ruska. I když země čelí ztrátám na bojištích, narůstajícím hospodářským ztrátám, ekonomické izolaci a mezinárodnímu odsouzení, státní televizní kanály natočily verzi války, v níž Rusko vítězí, Ukrajina je v troskách a západní aliance se třepí. Spolu s tvrdým zásahem proti disentu pomohl propagandistický aparát prezidentu Vladimiru Putinovi udržet si domácí podporu válce, o níž mnozí na Západě doufali, že oslabí jeho moc, čím déle se bude konflikt protahovat.

Oleg Tiňkov, magnát, který se zřekl ruského občanství

Nenávidím Putinovo Rusko, vracím pas, připojte se, napsal ruský magnát

Podnikatel Oleg Tiňkov oznámil, že se rozhodl kvůli odporu proti válce na Ukrajině zřeknout ruského občanství. Vyzval další podnikatele, aby ho následovali. Příslušný dokument zveřejnil na sociální síti.

Přečíst článek

K vytvoření tohoto příběhu si producenti státní mediální společnosti vybírají z konzervativních západních médií, jako jsou Fox News a pravicový washingtonský názorový server Daily Caller, a také z obskurních účtů sociálních médií na Telegramu a YouTube. Ruské bezpečnostní agentury jako FSB pak přidají další informace a vytvoří alternativní verzi událostí, jako bylo bombardování ukrajinského města Mariupol.

Vše o ruské invazi na Ukrajině a souvisejících tématech čtěte zde

Státní média podle uniklých e-mailů převzala podněty od FSB a ministerstva obrany, jak zachytit mariupolské události, které vyvolaly mezinárodní pobouření. Po březnovém ruském bombardování divadla v Mariupolu, kde se podle dostupných informací ukrývali civilisté, armáda poslala VGTRK a dalším státním médiím e-mail s předmětem „Důležité!“. Obsahovalo video se ženou, která uvedla, že divadlo vyhodili do povětří členové ukrajinské nacionalistické skupiny, nikoli ruská armáda. „Prosím, použijte v reportážích," stálo v e-mailu.

Graffiti na zdi v Bělehradě, které připomíná dceru ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina Darju Duginovou, která v srpnu zahynula v Moskvě při bombovém atentátu.

Na Bělehrad! Rusové našli i v protiruské Evropě útočiště, do Srbska jich přišlo sto tisíc

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu mnoho Rusů opustilo svůj domov a hledalo útočiště ve světě. Míst, kde by je ve velké míře protikremelsky naladěný svět přijal, není zase tak mnoho. Ti movitější ve velkém zamířili do Dubaje, mnozí další našli konečně nové působiště i v Evropě. Do srbského Bělehradu s 1,4 miliony obyvatel jich po únorovém začátku invaze až dosud zavítalo na sto tisíc – a mnozí z nich se nyní rozhodli v Srbsku zůstat a shánějí trvalé bydliště a práci, napsal server Bloomberg.

Přečíst článek

Jindy VGTRK sdílí spoty, někdy z málo známých amerických médií, které vypadají, že ukazují rostoucí opozici na Západě vůči válce nebo jak se protiruské sankce obracejí proti Spojeným státům.

Půl miliardy dolarů od Kremlu

VGTRK má zhruba 3500 zaměstnanců a provozuje některé z nejsledovanějších kanálů v zemi, včetně Russia 1 (Россия-1) a Russia 24 (Россия-24), a také robustní internetový online obsah. Díky celostátním a regionálním sítím oslovuje téměř celou ruskou populaci, od městských center po venkovské oblasti. A její dominance vzrostla, protože vláda omezila přístup k sociálním médiím a nezávislým zprávám. Společnost podle odhadů analytiků dostává od ruské vlády asi 500 milionů dolarů ročně.

Kromě politické mašinérie, kterou Kreml provozuje přímo, je VGTRK druhou nejdůležitější součástí propagandy v Rusku,“ řekl Vasilij Gatov, původem ruský mediální výzkumník z Annenbergova centra pro komunikaci a politiku na Univerzitě Jižní Kalifornie.

Vladimir Putin

Putin podle šéfa britských zpravodajců dělá chyby, jeho jednotky jsou vyčerpané

Ruský prezident Vladimir Putin se při vedení války na Ukrajině dopustil strategických chyb, a to i proto, že jeho vedení je prakticky neomezené. V projevu to dnes podle britských médií uvede ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming. Navzdory masivním pondělním útokům na ukrajinská města podle něj ruským silám chybí munice i zásoby, a Ukrajincům se daří zvrátit počáteční úspěchy Moskvy.

Přečíst článek

Společnost, založená v roce 1990 a nyní vedená spojencem Kremlu Olegem Dobrodějevem, určuje zpravodajskou agendu a formuje veřejné mínění, řekl Gatov. Podle nedávného průzkumu asi dvě třetiny Rusů považují televizi za svůj hlavní zdroj zpráv.  

A Kreml každý den poskytuje vysílatelům seznam bodů jednání. Přísně střežený dokument, známý jako „temnik“ (volně přeloženo jako seznam témat, pozn. aut.), je doručován vysokým představitelům VGTRK a dalším organizacím. Hlavním obsahem je nastínit problémy, které chce Kreml pokrýt, ať už pozitivně nebo negativně, spolu s názory, které je třeba podpořit, a lidmi, které je třeba zkritizovat, tvrdí Gatov, který měl možnost vidět kopie oněch „temniků“, podotkl NYT.

„Přísná kontrola Kremlu nad médii se od invaze na Ukrajinu zvýšila, ale důvěra lidí v to, co sledují, klesá, čím déle válka trvá a její násilnou realitu je obtížnější skrývat, řekla deníku profesorka na Univerzitě Manchester Vera Tolzová, která studuje ruská média. „Začínají se objevovat trhliny," řekla.

Ruská invaze na Ukrajinu - ilustrační snímek

Ruská odveta za padlý most. Kyjev a další města čelila nevídanému útoku, přes deset mrtvých

Zásadní obrat ve válce na Ukrajině? Tím měla být víkendová exploze na klíčovém mostě spojujícím Krym s ruským územím. Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že pondělní ostřelování Kyjeva a dalších měst je odvetou za útok na most. Rusko navíc podle britských tajných služeb pokračuje v úspěších i v Doněcké oblasti. Rusko odpálilo proti Ukrajině 75 raket, z nichž 41 se podařilo sestřelit, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Přinejmenším deset lidí přišlo o život a asi šest desítek utrpělo zranění, uvedla policejní mluvčí podle listu Ukrajinska pravda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme