Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putinův účet za Ukrajinu: Nejdražší je technika, platy vojáků a odškodné za mrtvé

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 19. října 2022)
ČTK / AP
 ČTK

Rusko za devět měsíců na přímých výdajích utratilo za válku na Ukrajině 82 miliard dolarů (1,9 bilionu korun), uvedlo ukrajinské vydání ekonomického časopisu Forbes.

Reklama

Částka vynaložená na konflikt, který odsuzuje Kyjev i Západ, představuje zhruba čtvrtinu příjmů loňského rozpočtu Ruska. Příjmy Moskvy z prodeje energetických surovin přitom kvůli sankcím klesají a válka se Kremlu dál prodražuje, píše Forbes.

Podle propočtů Forbesu se letos na podzim válečné výdaje Ruska zdvojnásobily, boje Moskvu vyjdou nejméně na deset miliard dolarů (234 miliard korun) měsíčně. Výdaje vzrostly kvůli počtu vojáků, kteří se do bojů na Ukrajině nově zapojili po mobilizaci vyhlášené Ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Nyní již bývalá německá kancléřka Angela Merkelová s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na archivní fotce z roku 2018.

Merkelová: Na Putina jsem neměla páky, jde mu jen o moc

Bývalá dlouholetá německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru s týdeníkem Spiegel přiznala, že ke konci svého mandátu už neměla žádné páky, jak přimět ruského prezidenta Vladimira Putina k jednání. Putinovi podle ní záleží jen na moci a tu ona jako odcházející politička neměla, řekla Merkelová.

Přečíst článek

Rusové vypálili na Ukrajinu čtyři tisíce raket

Nejobjemnější položkou v rozpočtu ruské armády, která tvoří asi třetinu výdajů, je samotná technika. Nejdražší jsou rakety, následují zbraně, munice nebo pohonné hmoty. Rusko vypálilo na Ukrajinu více než čtyři tisíce raket a průměrná cena jedné ruské rakety je tři miliony dolarů, uvádí server.

Další významné položky ruských výdajů jsou platy vojáků a pak také odškodné vyplácené pozůstalým po mrtvých vojácích i pro raněné v bojích.

Automobil Moskvič, který se vyráběl do roku 1991 a v roce 2022 začne výroba v Rusku znovu.

Zpět do komunismu. Rusové začali po 30 letech vyrábět moskviče, ale jako „městský crossover“

Rusko po třicetileté přestávce obnovilo výrobu automobilu Moskvič, známého ze sovětské éry. Vyrábí se v bývalém závodě francouzské automobilky Renault v Moskvě. Oznámil to výrobce nákladních automobilů Kamaz, který je technologickým partnerem závodu.

Přečíst článek

Podle Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny zemřel v bojích od 24. října do 24. listopadu rekordní počet ruských vojáků, 17.470. To je ještě více než v prvním měsíci války. Celkové ruské ztráty jsou podle Ukrajinců přes 85 tisíc  mužů. Moskva přiznává jen výrazně nižší ztráty.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Nord Stream poškodila sabotáž, potvrdilo vyšetřování

Vyšetřování zářijových úniků plynu z plynovodů Nord Stream potvrdilo, že se jednalo o sabotáž, uvedla dnes podle agentury Reuters švédská prokuratura. Na poškozených plynovodech byly objeveny zbytky výbušnin, dodala.

Přečíst článek

Ropovod - ilustrační foto

Porušení slibu? Poláci využijí výjimku pro Družby. U Rusů objednávají miliony tun ropy

Rafinérie PKN Orlen podle ruského deníku Kommersant objednala tři miliony tun ropy na rok 2023. Polsko se přitom zavázalo, že do konce letošního roku přestane ruskou ropu dovážet.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme