Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin podle šéfa britských zpravodajců dělá chyby, jeho jednotky jsou vyčerpané

Vladimir Putin
 ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin se při vedení války na Ukrajině dopustil strategických chyb, a to i proto, že jeho vedení je prakticky neomezené. V projevu to dnes podle britských médií uvede ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming. Navzdory masivním pondělním útokům na ukrajinská města podle něj ruským silám chybí munice i zásoby, a Ukrajincům se daří zvrátit počáteční úspěchy Moskvy.

Reklama

Pokud by chtělo Rusko splnit své hrozby o použití jaderných zbraní, viděla by snad Británie nějaké náznaky, řekl také Fleming BBC. „Doufám, že uvidíme ukazatele, pokud se touto cestou začnou ubírat. Ale řekněme si opravdu jasně: pokud o tom uvažují, byla by to katastrofa v tom smyslu, o kterém mnoho lidí mluvilo," řekl Fleming stanici BBC před svým očekávaným odpoledním projevem. Úryvky z řeči, kterou přednese v britském think-tanku Royal United Services Institute (RUSI), zveřejnila řada britských médií.

Záchranář prochází kolem auta zničeného ruským raketovým útokem na Kyjev 10. října 2022.

Ukrajina kvůli ruským útokům na infrastrukturu pozastaví vývoz elektřiny

Ukrajina kvůli dnešním útokům ruských raket na energetickou infrastrukturu od úterý pozastaví vývoz elektřiny. Na svých stránkách o tom informovalo ministerstvo energetiky. Uvedlo, že země musí nyní stabilizovat vlastní energetickou soustavu.

Přečíst článek

„Daleko od nevyhnutelného ruského vojenského vítězství, které jejich propagandistická mašinérie chrlila, je jasné, že odvážná akce Ukrajiny na bojišti a v kyberprostoru obrací trend," prohlásí Fleming v projevu.

Taktika vysokých sázek a strategických Putinových chyb

Putinovo rozhodování se podle ředitele britských zpravodajců „ukázalo jako chybné". Šéf Kremlu se pustil do „taktiky s vysokými sázkami, která vede ke strategickým chybám v úsudku," uvede Fleming.

Ruská invaze na Ukrajinu - ilustrační snímek

Ruská odveta za padlý most. Kyjev a další města čelila nevídanému útoku, přes deset mrtvých

Zásadní obrat ve válce na Ukrajině? Tím měla být víkendová exploze na klíčovém mostě spojujícím Krym s ruským územím. Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že pondělní ostřelování Kyjeva a dalších měst je odvetou za útok na most. Rusko navíc podle britských tajných služeb pokračuje v úspěších i v Doněcké oblasti. Rusko odpálilo proti Ukrajině 75 raket, z nichž 41 se podařilo sestřelit, uvedl náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj. Přinejmenším deset lidí přišlo o život a asi šest desítek utrpělo zranění, uvedla policejní mluvčí podle listu Ukrajinska pravda.

Přečíst článek

Západní zpravodajské služby opakovaně uvedly, že Putin řídí postup ruských sil v invazi, která začala letos v únoru. Minulý měsíc podle amerických představitelů odmítl žádost svých generálů o ústup z města Cherson. Ačkoli se představitelé zpravodajců domnívají, že v Kremlu narůstá znepokojení z postupu války, Putinova pozice zůstává silná. Ani v případě, že by byl náhle vyměněn, není jisté, zda by to vedlo k výrazné změně ruské strategie.

Rusům dochází zásoby munice, tvrdí Fleming

Fleming v dnešním projevu zdůrazní ztráty, které Rusko během několikaměsíčních bojů utrpělo, a „ohromující" náklady na válku, v níž byly zvráceny počáteční úspěchy Moskvy. Dodá, že ruské síly jsou vyčerpané a nedávná mobilizace vykazuje známky zoufalství. „Víme – a vědí to i ruští velitelé na místě – že jim docházejí zásoby a munice," uvede Fleming.

Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki (na snímku), ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody.

Vzkaz Putinovi a Lukašenkovi: Nobelovu cenu za mír získaly lidskoprávní organizace z Ruska, Běloruska a Ukrajiny

Letošní Nobelovu cenu za mír získali běloruský bojovník za lidská práva Ales Bjaljacki, ruská lidskoprávní organizace Memorial a ukrajinské Centrum pro občanské svobody. Oznámil to norský Nobelův výbor.

Přečíst článek

Lidé v Rusku podle šéfa britských tajných služeb začínají chápat problémy způsobené Putinovým rozhodnutím pro válku. „Vidí, jak špatně Putin odhadl situaci," řekne. „Utíkají před odvody a uvědomují si, že už nemohou cestovat. Vědí, že jejich přístup k moderním technologiím a vnějším vlivům bude drasticky omezen," uvede Fleming.

Podle předem zveřejněného výňatku z projevu by měl Fleming hovořit také o budoucí hrozbě ze strany Číny. Šéf zpravodajských služeb by měl říci, že Británie a její spojenci se nacházejí v rozhodujícím okamžiku, pokud jde o Peking.

Miloš Zeman a emír Tamím bin Hamad Ál Thání

Zeman: Odpověď na Putinovy jaderné výhružky nemůže být jen diplomatická

Nejen evropské státy by měly vyslat varování, že pokud Rusko použije na Ukrajině jaderné zbraně, bude následovat nejen diplomatická, ale i vojenská reakce. Po dnešním jednání s katarským emírem Tamimem bin Hamad Sáním v Praze to řekl prezident Miloš Zeman.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme