Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eurozóna musí být při potírání inflace tvrdohlavá. Boj s inflací nekončí, varuje šéf Bundesbanky Nagel

Prezident německé Bundesbanky Joachim Nagel
profimedia.cz
 ČTK

Tvůrci úrokových sazeb v eurozóně musejí být při potírání inflace tvrdohlaví a sazby dál zvedat. Deníku Financial Times (FT) to řekl šéf německé centrální banky Joachim Nagel který se dostal do čela Bundesbank začátkem minulého roku. Německá centrální banka drží v ECB největší podíl, a má tak na její rozhodování velký vliv.

Reklama

Jeho poznámky přicházejí poté, co Evropská centrální banka (ECB) minulý týden zvedla základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu navzdory některým hlasům, aby nepokračovala ve zpřísňování měnové politiky, dokud se neuvolní napětí v bankovním sektoru.

ČNB

Lukáš Kovanda: Bankovní panika v USA zastaví debatu o tom, zda ČNB má dále zvyšovat sazby

Bankovní panika v USA pravděpodobně ukončí debatu o zvýšení úrokových sazeb ČNB. Na pořadu dne bude místo toho bude diskuse, kdy je začít snižovat, komentuje aktuální dění na finančních trzích ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

"Náš boj proti inflaci nekončí," řekl Nagel listu a zdůraznil, že rozhodně cítí že cenové tlaky jsou silné a mají široký základ v celé ekonomice. "Ještě je před námi kus cesty, ale blížíme se k restriktivnímu území," řekl s tím, že jakmile ECB zastaví zvyšování sazeb, bude muset odolat výzvám k jejich snížení.

Problémy v USA a Švýcarsku nás nepoškodí 

Evropské banky mohou být podle Nagela po turbulencích vyvolaných pádem středně velkých amerických bank a problémy švýcarské Credit Suisse při poskytování úvěrů opatrnější. Odmítl však obavy, že by je to mohlo poškodit. Je podle něj také "příliš brzy" konstatovat, že region směřuje k úvěrové krizi.

Zánik bankovního gigantu  Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí.

„Finanční banánová republika.” Pověst Švýcarska se otřásá

Zánik bankovního gigantu Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí. Způsob záchrany a převzetí UBS, angažmá švýcarských úřadů i regulátora přispěly k tomu, že reputace Švýcarska jako finančního centra je otřesená, píše CNBC.

Přečíst článek

"Nečelíme opakování finanční krize roku 2008," řekl šéf Bundesbank. "Zvládneme to," dodal.

Nečelíme opakování finanční krize roku 2008. Zvládneme to," řekl šéf Bundesbank Joachim Nagel.

Bundesbank tradičně prosazuje přísnější měnovou politiku, její bývalý šéf Jens Weidmann ale byl mezi přívrženci volnější měnové politiky z jiných centrálních bank eurozóny často izolovaný.

Dnes rozhodnou o příští úrokové sazbě zástupci americké centrální banky (Fed). Většina analytiků očekává, že Fed navzdory pádu Silicon Valley Bank a Signature Bak zvedne úroky o čtvrt procentního bodu.

Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Inflace v USA mírní, a tak Fed může plně řešit bankovní průšvihy

Minulý týden se nesl ve znamení bankovní krize, která v řadě věcí připomínala dokonce Finanční krizi z let 2007-2009 (bankovní indexy totiž v týdnu padaly o 10 a více procent). V lednu tohoto roku jsem v rámci svého pravidelného komentáře nastínil určitý výhled na ekonomiku a jako jedno z potencionálních ekonomických rizik jsem pojmenoval stav, kdy bankovní sektor nese obrovskou zásobu dluhopisů emitovaných státy s možností turbulentního vývoje v určitých situacích (zejména úrokové riziko). To se nyní stalo.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme