Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plyn bude i bez Nord Stream 1, uklidňuje Fiala

Petr Fiala
ČTK

I kdyby Rusko neobnovilo dodávky plynovodu Nord Stream 1, určitě to nebude znamenat, že by se domácnosti a firmy v ČR ocitly bez plynu, uklidňuje veřejnost premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Rusko ve středu kvůli údržbářským pracím přerušilo dodávky plynovodem Nord Stream 1, v pátek ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila, že údržba ukázala závady. Provoz plynovodu měl být obnoven ráno, nový termín zatím společnost neoznámila.

„Toto jenom ukazuje, jak Rusko zneužívá situace, jakou vede ekonomickou válku prostřednictvím energií se státy Evropské unie,“ uvedl Fiala. Dodal, že politika předchozí vlády Andreje Babiše (ANO) nechala ČR úplně závislou na ruských energiích a současná vláda dělá kroky k tomu, aby se závislosti co nejdříve zbavila.

Tuzemské zásobníky plynu jsou plné z 85 procent a letošní topnou sezonu pomohou pokrýt zásobníky LNG (zkapalněný zemní plyn) terminálu v Nizozemsku.

Kapacita plynu LNG terminálu podle premiéra pokryje zhruba třetinu roční spotřeby ČR. Podle Fialy nyní nikdo nedokáže posoudit, zda jsou k přerušení provozu plynovodu technické důvody nebo se jedná o taktiku v rámci války ruského prezidenta Vladimira Putina vůči Evropě.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Habeck: Rusko dodávky Nordstreamem už neobnoví

Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka Rusko po oznámené odstávce už neobnoví dodávky plynu do Německa plynovodem Nord Stream 1. Ministr to řekl v Berlíně při veřejné debatě, které se účastnila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Přečíst článek

plynovod Nord Stream 1

Vypnutí Nord Streamu 1, srazilo do mínusu i americké akcie. Svět se bojí těžké evropské energetické krize

Americké akcie včera začaly obchodování růstem, nakonec je ale skolila zpráva Gazpromu, že neobnoví dodávky plynovodem Nord Stream 1, jak plánoval. Takový vývoj naznačuje, že svět se obává závažné evropské energetické krize, která může mít důsledky i mimo starý kontinent.

Přečíst článek

Plyn, ilustrační foto

Evropa má nedostatek plynu, Rusové jej místo exportu spalují

Rusko nyní spaluje obrovské množství volného zemního plynu, denně odhadem za deset milionů dolarů (asi 247 milionů korun). Ukazuje to analýza expertů, na kterou se odvolává britská stanice BBC. Podle odborníků jde o plyn, který by za jiných okolností směřoval do Německa. Vědci mají obavy, že takové množství škodlivých uhlíkových emisí může urychlit tání ledovců v Arktidě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme