Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala zakročil. Energogiganti budou muset odkrýt, kolik si účtují

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o cenách energií.
iStock
 ČTK

Energetické firmy budou úřadům poskytovat širší data o skutečných cenách elektřiny a plynu než dosud. Statistiky by měly zahrnovat platby všech zákazníků. Uvedl to předseda vlády Petr Fiala (ODS) po jednání se zástupci tuzemských dodavatelů, Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Reklama

Přesnou podobu předávaných údajů dohodne nově vzniklá pracovní skupina, v níž budou zástupci dodavatelů energií a úřadů. Dosud měly úřady k dispozici údaje pouze o akvizičních cenách dodavatelů pro nové odběratele.

Fiala o zveřejňovaných cenách energií jednal se zástupci největších tuzemských dodavatelů, ERÚ a ČSÚ kvůli zprávám  Eurostatu. Podle evropského statistického úřadu totiž Česko patřilo v porovnání s ostatními evropskými zeměmi loni ve druhém pololetí mezi nejdražší země v Evropě. Premiér v této souvislosti upozornil, že Eurostat, kterému data za Česko dodávají tuzemské úřady, pracoval s cenami vycházejícími z tehdejších aktuálních nabídek dodavatelů. Ty však podle Fialy platily jen nízké jednotky procent odběratelů a většina zákazníků měla ceny výrazně nižší.

elektroměr, elektřina

Lukáš Kovanda: Česko má nejdražší elektřinu ze zemí V4. I tak ji vyváží

České domácnosti čelí jedné z nejvyšších cen elektřiny v EU, přestože Česko patří k jejím největším vývozcům. Z dat Eurostatu plyne, že loni ve druhém pololetí měly vyšší faktury za elektřinu pouze domácnosti v Dánsku, Belgii a Irsku. To jsou ale země obecně bohatší než Česko, s vyšší cenovou hladinou, ale také vyššími mzdami.

Přečíst článek

Zatím dobrovolně, později i ze zákona

Výsledkem dnešního jednání je tak podle premiéra dohoda, že energetické firmy budou ERÚ a ČSÚ poskytovat širší data o cenách, které klienti za energie platí. Podle šéfa energetické skupiny ČEZ Daniela Beneše budou dodavatelé hlásit celkové údaje za všechny odběratele. „Budeme tak moci pracovat s lepšími daty o energiích než dosud,” podotkl premiér. Eurostat sdělil už minulý týden, že používá při výpočtu cen plynu metodiku, která zaručuje srovnatelnost dat v celé EU. Proto si za zmíněnou zprávou se srovnáním cen v Evropě stojí.

Reklama

O přesné podobě poskytovaných dat o cenách energií bude jednat nově vytvořená pracovní skupina. V ní budou zasedat zástupci dodavatelů, ERÚ a ČSÚ. Podle Fialy jsou firmy ochotny údaje o cenách poskytovat úřadům dobrovolně. Do budoucna by však pracovní skupina měla projednat také možné legislativní změny, které by podmínky pro publikování cen energií zakotvily i do zákona.

Dukovany

Jaroslav Míl: Sedm bodů, které zachrání českou energetiku

Jeden z nejfundovanějších expertů na energetiku a bývalý šéf ČEZ Jaroslav Míl popisuje pro newstream.cz v sedmi bodech svůj pohled na to, jakým směrem a v jakých krocích by se měla ubírat česká energetika, aby přežila současné výzvy. Doporučuje, co by se mělo stát, aby Česko mělo bezpečný systém a přiměřeně drahou elektřinu a plyn.

Přečíst článek

Na situaci reagoval koncem dubna také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi uvedl, že chce do novely energetického zákona zapracovat povinnost dodavatelů energií sdělovat ERÚ skutečné ceny energií, za které je prodávají koncovým zákazníkům. Návrh novely energetického zákona v současnosti projednává Sněmovna a Síkela chce povinnost oznamování skutečných cen regulátorovi doplnit formou poslaneckého pozměňovacího návrhu.

Spor Eurostatu s českými dodavateli

Unijní statistický úřad už oznámil, že ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v Česku zvýšily meziročně o 231 procent, zdaleka nejvíc ze všech zemí Evropské unie. Česko patřilo k nedražším i v případě elektřiny. Proti statistikám Eurostatu se ohradili mimo jiné tuzemští dodavatelé energií, když data označili za nereprezentativní. Podle nich ceny uváděné Eurostatem platí jen minimum zákazníků a průměrná cena, kterou odběratelé hradí, je výrazně nižší.

Podle Eurostatu sběr dat a použitá metodika odpovídají cenám účtovaným zákazníkům. Mluvčí ERÚ Michal Kebort reagoval slovy, že ceny uváděné Eurostatem vycházejí z cenových nabídek dodavatelů na trhu určených novým zákazníkům. ERÚ data poskytuje ČSÚ, který je pak předává Eurostatu.

Plyn

Lukáš Kovanda: Eurostat prý s cenami plynu mate lidi. Opravdu? A co hypotéky?

Když se lidé či média baví o průměrné sazbě hypoték, za dané berou, že je řeč o aktuální nabídkové ceně. Nikdo nepodotýká, že řada lidí má ve skutečnosti sazbu třeba i výrazně nižší, neboť ji fixovali v době, kdy hypotéky byly výrazně levnější.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme