Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Fiala - informace o tématu

Dukovany

Rozhodnuto. Dukovany rozšíří Korejci. Stavět se budou „jen“ dva bloky

Největší zakázka v novodobé historii Česka má vítěze. Dva jaderné bloky v Dukovanech postaví za stovky miliard korejská KHNP. Vládní kabinet Petra Fialy jí dal přednost před francouzskou EDF. „Korejská nabídka byla lepší prakticky ve všech hodnocených kritériích,“ řekl premiér.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Zdravé finance. Slíbil Fiala nesplnitelné? Detailní pohled na čísla

Přečíst článek
Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Veřejný dluh narůstá za Fialovy vlády zhruba stejně rychle jako za covidu

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Vysvědčení vlády? Lepší než fotbalisté to nebude

Takže jeden po druhém. První je samozřejmě premiér, Petr Fiala. Pro Ukrajinu udělal nejvíc ze všech premiérů Evropské unie. Zorganizoval cestu do Kyjeva, za prezidentem Zelenským, jako úplně první premiér ze zemí EU.

Přečíst článek
Česká vláda v čele s premiérem Fialou kráčí po českých cestách vpřed

Česká vláda v čele s premiérem Fialou kráčí po českých cestách vpřed

Předseda vlády dláždí českou cestu do vesmíru a udělá vše proto, aby se po ní za pět let vydal armádní bojový pilot Svoboda. A šéfka obrany žádný spor s náčelníkem generálního štábu nevede, jenom mu doporučuje. Tak už si to konečně zapamatujte.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala

Fiala: ODS se od svého směru neodchýlila, společné prvky s Přísahou nemáme

Občanská demokratická strana se neodchýlila od původního směřování a její politika se nepřekrývá s programem Přísahy Roberta Šlachty, uvedl premiér a předseda vlády Petr Fiala k interpretacím výsledků nedávných voleb do Evropského parlamentu. V nich koalice Přísaha a Motoristé získala 10,26 procenta hlasů, což uskupení přineslo dva mandáty. Podle premiéra se tak stalo díky fenoménu Filipa Turka a protestním hlasům lidí, kteří by podobně do národního Parlamentu nevolili, uvedl rozhovoru pro Rádio Impuls.

Přečíst článek
Unijní lídři se na jménech nových šéfů unijních institucí neshodli

Von der Leyenová ještě neslaví. Unijní lídři se na jménech šéfů jednotlivých institucí neshodli

Lídři zemí Evropské unie se na neformálním summitu v Bruselu napoprvé neshodli na pokračování Ursuly von der Leyenové v pozici předsedkyně Evropské komise ani na obsazení dalších vrcholných unijních funkcí. Po skončení více než čtyřhodinového pondělního jednání to řekl český premiér Petr Fiala. Konečné dohody budou chtít prezidenti a premiéři členských zemí docílit na summitu příští týden ve čtvrtek a v pátek. Lídři unijních zemí dávají najevo, že shoda není daleko.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Fiala: Překonali jsme krizi, do české ekonomiky se vrací víra v budoucnost

Česko překonalo krizi a ekonomika se vyvíjí správným směrem. Jsou ale třeba další reformy, aby se země vyrovnala těm nejlepším v Evropě. Na celostátním sněmu Hospodářské komory ČR to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
Tendr století. Kolik jaderných bloků Česko postaví? Jasno bude do konce prázdnin

Tendr století. Kolik jaderných bloků Česko postaví? Jasno bude do konce prázdnin

Vláda bude mít do konce srpna jasno, kolik jaderných bloků se v Česku bude stavět na základě současného tendru na jejich budování. Na konferenci Česko na křižovatce II to dnes v Praze řekl premiér Petr Fiala (ODS). V současném tendru podaly francouzská firma EDF a jihokorejská KHNP nabídky na jeden až čtyři bloky.

Přečíst článek

Premiér Fiala je vlastně klikař. Nenadchl, ani nezklamal

Díky koalici Spolu by výsledek evropských voleb domácí politikou příliš zamávat neměl. I když je to de facto nevýhra, Spolu je druhá na pásce, získala šest mandátů, dva ztratila. V podstatě ji zachraňovala Praha, všude jinde ji převálcovalo hnutí ANO.

Přečíst článek
Petr Fiala

Majitel kampeličky, ve které měl Fiala uložených 950 tisíc, je po smrti

Tragicky skončil osud předsedy Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) Roberta Zelenky, který byl od včerejška pohřešovaný. Server iDNES.cz uvedl, že byl policií nalezen bez známek života. „Muž byl vypátrán bohužel bez známek života,“ uvedla tisková mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová pro web iDNES.cz.

Přečíst článek
Ropovod Družba, Maďarsko

Fiala: Česko se v příštím roce konečně odřízne od ruské ropy

Česká republika se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. O zrušení výjimky na dovoz ruské ropy chce premiér Petr Fiala (ODS) požádat ihned poté, co bude dokončen projekt rozšíření italského ropovodu TAL. Práce na něm se nyní naplno rozběhly.

Přečíst článek
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš má nový účes, Fiala nový proslov a Pekarová se nestačí divit

Do voleb do Evropského parlamentu zbývá jen týden, a politici se obuli do vrcholné fáze kampaně. Andrej Babiš si užíval s dinosaury, mamutem, medvědem a dětmi na skákacím hradu, a v neděli dal čerstvý sestřih. Petr Fiala dostál své důstojnosti a pouze natočil video, ve kterém vyzval voliče, aby dali hlas občanskému demokratovi Filipu Bendovi. Bratr poslance Bendy je kandidátce Spolu do EP až na osmém místě. No a v dolní komoře parlamentu se poslanci koulují. Boj vypuknul poté, co se zjistilo, že ve sněmovně sněží.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme