Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

domácnosti - informace o tématu

Ceny energií půjdou dolů. ČEZ zlevní elektřinu a plyn

Ceny energií půjdou dolů. ČEZ zlevní elektřinu a plyn. Kterých zákazníků se to týká?

Energetická společnost ČEZ zlevní dodávky elektřiny a plynu. Od léta sníží ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou, a to nejprve v červnu zlevní plyn zhruba o 17 procent, následně v červenci i elektřinu o devět procent. Od května firma zlevňuje i fixované produkty. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

Přečíst článek

Důvěra v českou ekonomiku se propadá, třetina domácností jen sotva vyjde se svými příjmy

Přečíst článek

Regulovaná část elektřiny pro domácnosti zřejmě zdraží o více než 1400 korun

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Překvapení. Nejen domácnosti, ale také firmy si zase začaly brát úvěry

Poptávka firem po úvěrech v letošním třetím čtvrtletí vzrostla poprvé od konce roku 2021. Druhý kvartál v řadě stoupla také poptávka domácností po úvěrech na bydlení i na spotřebu. Vyplývá to z průzkumu úvěrových podmínek bank, který zveřejnila Česká národní banka. Do konce roku očekávají banky další růst poptávky domácností po úvěrech, u podniků bude podle nich vývoj smíšený.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Průzkum: Ekonomickou situaci ČR vnímá jako špatnou více než polovina Čechů

Ekonomickou situaci Česka vnímá jako špatnou 57 procent lidí, jako dobrou naopak 16 procent dotázaných. Výrazně lépe Češi hodnotí životní úroveň své domácnosti. Téměř tři pětiny lidí ji označují za dobrou. V obou případech se hodnocení od posledního průzkumu, který se uskutečnil letos na jaře, významně nezměnilo. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Přečíst článek
Globální hodnota majetku domácností v příštích letech poroste

Lidé po celém světě výrazně zbohatnou, tvrdí studie. Jak je na tom Česko?

Celosvětová hodnota majetku domácností se vloni snížila o 2,4 procenta na 454,4 bilionu dolarů, zhruba deset biliard korun. Zaznamenala tak první pokles od globální finanční krize v roce 2008, uvedla společnost Credit Suisse. Předpověděla nicméně, že v příštích letech hodnota majetku domácností poroste.

Přečíst článek
Čínský hospodářský zázrak se nekoná

Čínský hospodářský zázrak se nekoná. Tamní vláda musí stimulovat ekonomiku

Čínské domácnosti ztrácejí důvěru a neutrácejí, přitom větší útraty lidí by druhá největší ekonomika světa potřebovala jako sůl. A aby toho nebylo málo, zahraniční firmy začínají ztrácet důvěru v čínskou ekonomiku.

Přečíst článek
Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Češi dál šetří s elektřinou. V prvním čtvrtletí letošního roku její spotřeba v Česku klesla meziročně o pět procent. Z odběratelů nejvíce šetřily domácnosti. Ještě výrazněji se snížila výroba elektřiny, která meziročně klesla o více než sedm procent, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Přečíst článek
Netflix, ilustrační foto

Netflixu došla trpělivost. Zavádí poplatek za sdílení přístupu mimo domácnost

Streamovací služba Netlix oznámila, že uživatelé v některých zemích budou muset nově platit za sdílení přístupu ke službě s lidmi mimo jejich domácnost. Týká se to uživatelů ve Spojených státech a asi stovce dalších zemí, píše agentura AFP. Poplatek za sdílení se bude v různých státech lišit, v USA si budou muset lidé připlatit osm dolarů měsíčně (176 korun).

Přečíst článek
Tisková konference, kde vláda představila balíček úsporných opatření

Vláda chce více zdanit tabák a alkohol. A zlevnit potraviny, bydlení a léky

Vláda navrhuje, aby daň z přidané hodnoty (DPH) nově měla dvě sazby místo nynějších tří. Více chce zdanit alkohol nebo tabák. Zlevnit naopak chce potraviny, bydlení a zdravotnické prostředky.. V úvodním projevu při představování vládního konsolidačního balíčku a důchodové reformy to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). I když se některé daně zvýší, kabinet se soustředil na to, aby dopady na občany byly co nejnižší, uvedl.

Přečíst článek
Více než čtvrtina domácností v Česku nyní svými příjmy sotva pokryje výdaje a úspory nemá na více než dva měsíce.

Těžká doba. Více než čtvrtina domácností v Česku nyní sotva pokryje výdaje, ukazuje průzkum

Více než čtvrtina domácností v Česku nyní svými příjmy sotva pokryje výdaje a úspory nemá na více než dva měsíce. Vyplývá to z lednového průzkumu agentury PAQ Research a Českého rozhlasu. I domácnosti řadící se příjmy do nižší střední třídy nedokážou výdělkem pokrýt rostoucí inflaci, tedy růst cenové hladiny, a přicházejí tak o úspory. Český statistický úřad uvedl, že spotřebitelské ceny v Česku v lednu meziročně stouply o 17,5 procenta. Tempo inflace zrychlilo, v prosinci činila 15,8 procenta.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Petr Dufek: Zisky firem rostou, zatímco české domácnosti chudnou

Rostoucí ziskovost firem na jedné straně a propad reálných příjmů domácností na straně druhé. Tak jednoduše se podle Petra Dufka, hlavního ekonoma Banky Creditas, dají shrnout dnes zveřejněné výsledky sektorových účtů statistického úřadu.

Přečíst článek

Senioři, vícečlenné rodiny, samoživitelé. Energetickou chudobou jsou v Česku ohroženy stovky tisíc lidí

Energetickou chudobou jsou v Česku ohroženy stovky tisíc lidí. Nejčastěji jde o seniory, vícečlenné rodiny nebo samoživitele. Jejich situace se projevuje zejména neschopností přiměřeného vytápění, vysokými výdaji nad 40 procent disponibilních příjmů nebo problémy s placením účtů. Upozornila na to studie investiční společnosti Wood&Company.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme