Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Habeck: Rusko dodávky Nordstreamem už neobnoví

Německý ministr hospodářství Robert Habeck
ČTK
 ČTK

Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka Rusko po oznámené odstávce už neobnoví dodávky plynu do Německa plynovodem Nord Stream 1. Ministr to řekl v Berlíně při veřejné debatě, které se účastnila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Reklama

„Už se to nevrátí. To je hořká realita,“ připustil Habeck. Podle agentury Reuters nebylo z jeho výroku jasné, zda podle něj ruský státní plynárenský podnik Gazprom dodávky po oznámeném přerušení neobnoví vůbec, nebo zda je neobnoví plně.

Rusko na konci srpna a začátku září na tři dny zastavuje dodávky zemního plynu do Evropy. Zdůvodňuje to neplánovanou údržbou plynovodu Nord Stream 1. Sílí tak tlak na Evropu, která se snaží doplnit zásoby plynu před příchodem zimy.

Rusko plynovodem Nord Stream 1, který po dně Baltského moře přepravuje plyn z Ruska do Německa a je pro dodávky ruského plynu do Evropské unie hlavní trasou, už dodává jen 20 procent jeho denní kapacity.

Začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1

Lukáš Kovanda: Historický moment, do EU neteče téměř žádný ruský plyn

Ukrajina kvůli vrácení turbíny spílá Kanadě: „Vrážíte nám dýku do zad“. Ode dneška bude EU prakticky bez ruského plynu, s turbínou však Rusko podle Berlína přichází o záminku, proč Nord Stream 1 nezprovoznit.

Přečíst článek

Strach z odstávky Nord Streamu vyhnal cenu plynu o dalších 20 procent

Strach z odstávky Nord Streamu vyhnal cenu plynu o dalších 20 procent

Evropský zemní plyn v pondělí prudce vzrostl na asi 15násobek průměrné letní ceny a opět prolomil rekordy, protože hrozba ruského omezení dodávek zasáhla trh a zvýšila inflační očekávání. Benchmark futures na plyn vzrostly až o 20 procent, což pomohlo zvýšit elektřinu a uhlí. Klíčový plynovod Nord Stream 1 se 31. srpna zastaví na tři dny údržby, což opět vyvolává obavy, že se po údržbě nevrátí do provozu podle plánu, napsal server Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Plyn, nebo válka? V Eropě probíhají demonstrace proti krvavému obchodu

Kde se vzala závislost Evropy na ruském plynu? V suezské krizi padesátých let, tvrdí profesorka ekonomie z Cambridge

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme