Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat
ČTK
 ČTK

Evropský statistický úřad Eurostat používá při výpočtu cen plynu metodiku, která zaručuje srovnatelnost dat v celé EU. Úřad si proto stojí za svou středeční zprávou, podle které se ceny plynu pro domácnosti loni ve druhém pololetí z celé Evropské unie výrazně nejvíce zvýšily v České republice. Uvedl to na dotaz ČTK. Premiér Petr Fiala (ODS) po zveřejnění zprávy řekl, že čísla o cenách plynu jsou mylná a označil je za matení veřejnosti. ČSÚ posílá Eurostatu data, která odpovídají metodice nastavené EU, přivítal by ale změnu metodiky, uvedl mluvčí úřadu.

Reklama

„Data, která Eurostat zveřejnil 26. dubna 2023, nám poskytl Český statistický úřad (ČSÚ)," sdělil Eurostat. Údaje vycházejí z metodiky popsané v regulačním nařízení EU 2016/1952, která platí pro všechny země EU. „Její právní požadavky a pokyny pro vykazování zajišťují, že údaje jsou srovnatelné ve všech členských státech," upozornil Eurostat.

Statistiky nelžou. Fiala jejich zpochybňováním nahrává dezinformační scéně

Lukáš Kovanda: Statistiky se politikům líbit nemusí. Jejich zpochybňování nahrává dezinformační scéně

Zpochybňování statistických dat ze strany vládních politiků nahrává dezinformační scéně. Politici totiž zpochybněním bez hlubší znalosti věci nahlodávají důvěru veřejnosti ve stát a jeho úřady i důvěru v EU, komentuje kauzu kolem údajně zavádějících dat Eurostatu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Unijní statistický úřad ve středu oznámil, že ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v České republice zvýšily meziročně o 231 procent, zdaleka nejvíce ze všech zemí EU. Například na Slovensku růst činil 18 procent a byl druhý nejnižší v EU.

Statistici zahrnuli i vládní kompenzace

„Potvrzujeme, že sběr dat a použitá metodika odpovídají cenám, jak jsou účtovány zákazníkům. Konečné ceny, které platí zákazníci, zahrnují kompenzační opatření přijatá vládou," uvedl Eurostat. V závislosti na typech zákazníků, tedy zda jde o domácnosti, anebo o velké odběratele, se může růst cen lišit. Eurostat zveřejňuje vývoj cen pro oba typy odběratelů energií, středeční zpráva se týkala domácností.

Dalibor Martínek: Eurostat vysvětlil, proč se v Česku plní náměstí. Už neříká, proč je česká vláda zticha

Eurostat potvrdil, co v Česku podniky a lidé viděli v loňském roce na zálohách či fakturách dodavatelů energií. Což bylo neřízené zdražování. Ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí zvýšily meziročně nejvíce ze všech zemí Evropské unie, o 231 procent, pravil zpětně evropský úřad. Je to šílené číslo.

Přečíst článek

Mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort ve středu upozornil, že ceny uváděné Eurostatem vycházejí z tehdejších cenových nabídek dodavatelů na trhu určených novým zákazníkům. Drtivá většina lidí v Česku tak v té době podle ERÚ platila za plyn nižší ceny.

„Eurostat počítá srovnání s předchozím rokem v národních měnách. Proto bylo zvýšení cen plynu měřeno v českých korunách," upozornil Eurostat.

ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Český statistický úřad (ČSÚ) poskytuje Eurostatu data z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v podobě, která je v České republice dostupná. Odpovídají přitom metodice nastavené EU, uvedl dnes řekl mluvčí úřadu Jan Cieslar. Jiná data podle něj ČSÚ nemá k dispozici. Úřad nyní posílá Eurostatu údaje o průměrné ceně energií z aktuálních ceníků dodavatelů. Nejde tak o průměrnou cenu, kterou odběratelé platí. Podle analytiků by byla vhodnější jiná metodika.

Plyn

Lukáš Kovanda: Eurostat prý s cenami plynu mate lidi. Opravdu? A co hypotéky?

Když se lidé či média baví o průměrné sazbě hypoték, za dané berou, že je řeč o aktuální nabídkové ceně. Nikdo nepodotýká, že řada lidí má ve skutečnosti sazbu třeba i výrazně nižší, neboť ji fixovali v době, kdy hypotéky byly výrazně levnější.

Přečíst článek

Úřad by podle mluvčího uvítal, kdyby distributoři a obchodníci podávali ČSÚ pravidelná detailní hlášení podle jednotlivých klientů. „Ale prozatím tomu tak není. A to i přesto, že náš úřad je schopen garantovat zachování důvěrnosti takto získaných údajů. Má s tím letité zkušenosti, a také proto se těší vysoké důvěře uživatelů," podotkl Cieslar.

Energetická společnost ČEZ, která jako jedna z prvních data Eurostatu kritizovala, dnes uvedla, že je dál nepovažuje za reprezentativní. Mluvčí Roman Gazdík k tomu podotkl, že téměř nikdo z klientů společnosti neplatí za elektřinu ani plyn cenu uváděnou Eurostatem.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) komentuje ceny cukru. Sníměk pochází z února.

AKTUALIZOVÁNO: Cukr v Česku zdražil o 98 procent. Nejvíce v EU, hlásí Eurostat

Cena cukru v Evropské unii v březnu meziročně vzrostla o 61 procent, a cukr tak patřil k potravinám, které zdražily nejvíce. Nejvíce zdražil cukr v České republice, kde se jeho cena meziročně zvýšila o 98 procent. Naopak nejméně, a to o 17 procent, zdražil cukr v Maďarsku, oznámil unijní statistický úřad Eurostat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu potvrzuje příznivý průběh energetické krize. Rating Prahy i Česka by se díky tomu dokonce mohl zlepšit

Lukáš Kovanda: Pokles cen plynu pod 50 eur může vylepšit investiční rating Prahy i Česka

Přečíst článek
ČEZ vyzývá k samoodečtu energií. Pomůže to s nastavením záloh.

Lukáš Kovanda: V Česku elektřina pro domácnosti zlevňuje za poslední rok suverénně nejvíce v celé EU

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme