Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Zlevníme potraviny, policistům přidáme. Slibuje se dobře, hůře plní

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vystoupil na briefingu po jednání se zástupci Agrární komory, Potravinářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), 27. února 2023, Praha.
ČTK
Jana Havligerová

Lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula od podzimu loňského roku intenzivně řeší růst cen potravin. Po půl roce se dostavil výsledek. Vznikla mezirezortní skupina, která bude vysoké ceny potravin řešit. Bravo, glosuje s ironií komentátorka Newstream.cz Jana Havligerová. Co ji ještě zaujalo v uplynulém týdnu?

Reklama

Nekula na konci prosince 2022 oznámil, že letos už potraviny zdražovat nebudou. Vyřeší to prý stabilní tržní prostředí, k čemuž přispěje novela zákona o významné tržní síle.

Bouchání do stolu? Spíše zaťukání

Únor 2023: Nekula podává kvůli výraznému zdražení cukru podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a vyzývá spotřebitele, aby ministerstvu zasílali jakékoliv podněty na nekalé, nemorální nebo jinak závadné chování obchodních řetězců, výrobců potravin či zemědělců, které se týká výroby a prodeje potravin.

Cena cukru prudce stoupla.

Válka o cukr. Nekula žádá vysvětlení vysoké ceny, svaz to považuje za skandál

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v dopise vyzval obchodní řetězce, aby vysvětlily vysoké ceny cukru. Upozornil na to, že loni na podzim ceny prudce stouply a obchody by podle něj neměly současné ekonomické situace zneužívat k neúměrnému navyšování zisku. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) považuje vyjádření ministra za skandál.

Přečíst článek

Březen 2023: „Obchody nechtějí, abychom nahlédli do jejich karet, proto jsme bouchli do stolu,“ prohlásil Nekula. Antimonopolní úřad nebo Česká obchodní inspekce by měly začít řešit podněty, které zjistil rezort či je dostal od zákazníků. A pokud jde o obchodní přirážku 100 nebo 200 procent, ať už jsou to jablka nebo cibule, je to za hranou.

Ministerstvo zemědělství proto povede meziresortní skupinu, která se bude věnovat vysokým cenám potravin. Sejde se 21. března. Nekula očekává, že první výstupy z jednání skupiny budou do čtyř týdnů. Výborně, pane ministře. A zase pořádně bouchněte do stolu.

Policisté si polepší. Možná. Snad. Uvidíme

Platy policistů by se napřesrok měly znovu zvedat. O kolik, ministr vnitra Vít Rakušan zatím ani nenaznačuje, ale vyjednává prý se správcem státní kasy, aby se jako samostatná položka objevily ve státním rozpočtu také peníze na některé bonusy. Slibuje se dobře, hůře se ubírá.

Lidem docházejí peníze (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Mzdy v Česku se loni rekordně propadly, pětkrát více než v dosud nejhorším roce 2013. Obrat letos nečekejte

Reálné mzdy v Česku se loni propadly o 7,5 procenta, vyplývá z údajů ČSÚ. Jedná se o pětkrát hlubší propad než ten z dosud v daném ohledu nejhoršího roku. Až do loňska se totiž životní úroveň lidí v ČR vyjádřená změnou průměrné reálné mzdy nejvíce propadala v roce 2013, a to o 1,5 procenta.

Přečíst článek

Ale jde to, učitelé mohou vyprávět. Podle novely školského zákona měl plat pedagogických pracovníků dosahovat minimálně 140,4 procenta průměrné mzdy v porovnání s předminulým rokem. Realita – na konci února podala pětice koaličních poslanců ze všech vládních partají k novele pozměňovací návrh, aby nárůst klesl ze 140 na 130 procent a  netýkal se všech pedagogických pracovníků. Hůře placení asistenti pedagoga nebo vychovatelky vypadly. Tak schválně, kdy se policisté dozví, jak že to opravdu bude…

Vláda může být v klidu

Přes všechna rozladění, zmatky a zklamání si vláda může říkat zatím dobrý. Podle dat zjištěných společností Kantar má koalice stále velmi solidní podporu.

Pokud by ODS, TOP09, KDU-ČSL ve volbách opět kandidovaly společně, zvítězily by, a to s jedenatřiceti procenty. Koalice Pirátů a STAN by získala třináct procent.

Dalibor Martínek: Když přidáme učitelům, zlepší se školství? Ne, jen budou mít učitelé víc peněz

Poslanec za ANO Ivo Vondrák vyslovil myšlenku, že když se přidá učitelům, bude to vlastně jeden z kroků k reformě školství. To je asi tak stejný myšlenkový přemet, jako kdyby se řeklo, že když přidáme ministrům, budeme mít lepší vládu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Přečíst článek
Ženy musí pracovat o 60 dnů déle, aby vydělali jako muži za celý rok. A rozdíl začal stagnovat

Ženy musely letos pracovat o dva měsíce déle, aby vydělaly stejně jako muži za loňský rok. A rozdíl se nezměnil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme