Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ženy musely letos pracovat o dva měsíce déle, aby vydělaly stejně jako muži za loňský rok. A rozdíl se nezměnil

Ženy musí pracovat o 60 dnů déle, aby vydělali jako muži za celý rok. A rozdíl začal stagnovat
iStock
 nst
nst

Ženy v Česku musely letos pracovat přibližně o 60 dní déle – tedy zhruba do dnešního dne –, aby dosáhly na stejnou výplatu jako muži v roce 2022. Meziročně došlo k nulovému posunu. Gender Pay Gap (GPG), tedy údaj udávající, o kolik ženy v průměru vydělávají méně než muži, se v Česku drží na 16,4 procenta, přičemž průměrný rozdíl v EU činí 13 procent. To řadí českou ekonomiku na 21. místo v EU třeba za Bulharsko či Slovensko.

Reklama

Stagnace poklesu rozdílu nevěstí  nic dobrého. Do roku 2021 se rozdíl v odměňování snižoval, i když pomaleji, než by bylo žádoucí zapojení žen na trhu práce,“ uvedla prezidentka sdružení Business & Professional Women CR Lenka Šťastná.

Pomohly vyšší odměny ve zdravotnictví a školství

V uplynulých dvou letech se při snižování rozdílů pozitivně projevilo několik faktorů, zejména mimořádné odměny ve zdravotnictví, které ovšem reflektovaly mimořádné zatížení spojené s pandemií COVID-19, a podpora růstu odměňování ve školství. To jsou odvětví, kde jsou významně zastoupeny ženy.

Penny opět zvýšilo mzdy. Zaměstnancům vyplatí meziročně přes čtvrt miliardy navíc

Penny opět zvyšuje mzdy všem svým zaměstnancům. Od 1. března letošního roku se bezmála sedmi tisícům zaměstnancům zvýší mzda v průměru o 7,5 procenta. Současně se mohou těšit z mimořádných odměn ve výši čtyři procenta za první dva měsíce letošního roku.

Přečíst článek

Pokud ale ženy musely i letos pracovat o dva měsíce déle, aby v příjmech dohnaly muže za předchozí rok, je to podle Šťastné více než impuls být více vidět a slyšet. „Snažíme se ženám ukázat, že bez vlastního aktivního zapojení nemohou počítat s tím, že se situace sama zlepší. Mluvení bohužel nestačí, je potřeba se spojit, vzájemně se podpořit a tlačit na realizaci systémových změn. A myslím, že nám v tom rádi pomohou i muži”, uvedla Šťastná.

Přispěje i nová směrnice EU

Pomoci také může podle Šťastné rychlá implementace směrnice EU o transparentnosti odměňování, která byla schválena v prosinci minulého roku a realizace vládního Akčního plánu rovného odměňování žen a mužů 2023–2026. Jednou z nevládních aktivit, která se tématu dlouhodobě věnuje, je Equal Pay Day. Letos se kampaň za rovné odměňování koná už počtrnácté a ve dnech 31.3. až 2.4. 2023 ji doprovodí třídenní event v Praze. Konference ponese podtitul „Být vidět a slyšet“.

Úřad práce - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kdo je tady zvýhodněný? OSVČ, nebo zaměstnanci?

U příležitosti vládou zvažovaného zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) se opět rozjela veřejná diskuse o tom, zda a jak jsou zvýhodněny. Jenže srovnávat OSVČ či živnostníky a zaměstnance je jako porovnávat jablka a hrušky. Prostě to univerzálně nejde a je třeba posuzovat věc případ od případu. Rozhoduje věk, pohlaví, kvalifikace, místo bydliště, ochota dojíždět, rodinné zázemí a mraky dalších faktorů.

Přečíst článek

Equal Pay Day je součástí celosvětové kampaně Equal Pay Day, kterou v roce 2009 zahájila mezinárodní federace žen Business & Professional Women International. Ta je jedna z nejvlivnějších ženských organizací na světě, jejíž zakládající členkou byla česká senátorka Františka Plamínková (1875-1942). 

V Česku organizuje Equal Pay Day veřejně prospěšná organizace Business & Professional Women CR. Akce podporuje ženy na všech profesních úrovních, pomáhá jim rozvíjet jejich potenciál, napomáhá růstu jejich ekonomické nezávislosti a posiluje jejich sebedůvěru, a to vše formou vzdělávání, mentoringu a networkingu.

Důchodci si po valorizaci polepšili. Seniorky ale dostaly o 2500 korun méně

Průměrný starobní důchod v Česku se v lednu po valorizaci a přidání výchovného dostal na 19 438 korun. Proti prosinci tak vzrostl o 1377 korun. Díky bonusu 500 korun za vychované dítě si víc polepšily ženy. Rozdíl mezi průměrnou ženskou a mužskou penzí se tak snížil, klesl proti prosinci z téměř 20 procent zhruba na 13 procent. Seniorky tak pobíraly v lednu v průměru asi o 2500 korun méně než senioři. Vyplývá to z údajů a odhadů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Starobní penzi od ČSSZ dostává více než 952 tisíc mužů a více než 1,4 milionu žen. Své důchodové systémy mají pak i armáda či policie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Přečíst článek
Koho platí stát? Na půl milionu lidí, nejvíce učitelů, letos vydá čtvrt bilionu korun

Koho platí stát? Na půl milionu lidí letos vydá čtvrt bilionu korun. Nejvíc na učitele

Přečíst článek
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vystoupil na briefingu po jednání se zástupci Agrární komory, Potravinářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), 27. února 2023, Praha.

Politický diář Jany Havligerové: Zlevníme potraviny, policistům přidáme. Slibuje se dobře, hůře plní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme