Reklama
Jana  Havligerová

Jana Havligerová

Jako novinářka působí víc než čtvrt století. V Hospodářských novinách, Euru i E15 se věnovala tématům z ekonomiky a politiky. Je absolventkou Univerzity Karlovy, Fakulty sociálních věd a žurnalistiky.

články autora

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Bude tady hezky, slibují senátorka Zwyrtek Hamplová a Janeček

Další mimořádná parlamentní schůze je na spadnutí. Sněmovna se sejde v úterý, na programu je jediný bod „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“. Rozuměj, především uniklý mail, ve kterém Babiš nařídil sběr informací o ministru zahraničí Lipavském. Rokování vyvolali lídři pěti vládních stran, ty mají v dolní komoře parlamentu většinu. Že plamenné řeči povede koalice i opozice je jasné, že to budou slova do větru, je předem dané.

Přečíst článek
Slovenský premiér Robert Fico a český premiér Petr Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala mrazí vztahy se Slovenskem, Pavel slaví první výročí

Česká vláda oznámila, že se rozhodla přerušit konzultace s kabinetem slovenského premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová zahraniční témata. A premiér Fiala vzápětí nato v Kramářově vile přijal lídra slovenské opozice, předsedu strany Progresívne Slovensko Michala Šimečku. Předseda české vlády zřejmě ví něco, co obyčejným smrtelníkům uniká. Možná dokonce ví, co bude dál.

Přečíst článek
Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Politici přitvrdili, evropské volby se blíží

Andrej Babiš si pořídil kohouta. Jmenuje se Silver a nemá rád ukrajinské obilí. Je prý kontaminované, říká na rozdíl od Fialy, Výborného a celé té party, která ničí naši zemi. Tedy říká. Určitě si to myslí. Jinak by Babiš neříkal, Silvere řekni to.

Přečíst článek
ministr zemědělství Výborný

Politický diář Jany Havligerové: Kde můžeme, pomůžeme

Ministr zemědělství Marek Výborný vymyslel, jak podpořit střední zemědělské podniky. Ta pravá cesta je podle něj mimo jiné v osvobození dotací od daní. Pokud by vládní koalice navrhované opatření vzala za své, hladce by prošlo v parlamentu – zvedli by pro něj ruku i opoziční poslanci z ANO. Aby také ne, ""anoisti" přece hlasovat proti zvýšení podpory pro zemědělce ani nemohou. Osvobození dotací od daní nic jiného neznamená.

Přečíst článek
Jiří Paroubek

Politický diář Jany Havligerové: Že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky? Ale kdeže

Fialův kabinet sice nemá s inflací mnoho společného, to ale premiérovi nezabránilo, aby si rychle přisvojil nečekaně dobrý lednový výsledek. Petr Fiala okamžitě ohlásil „konec zdražování, stresu a strachu z budoucnosti“. Odvážné tvrzení. Nejen proto, že leccos dál zdražuje. Hlavně proto, že nižší růst inflace neznamená zlevňování, nýbrž pouze pomalejší zdražování. Navíc, Murphyho zákon praví: “Když se něco může pokazit, pokazí se to.“

Přečíst článek
Bývalý premiér Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Pozor na Babiše, Havlíčka a Betynu

Babiš zůstává v čele ANO. Že post předsedy neobsadí nikdo jiný, potvrdil sněm hnutí. Nedivte se, stávající šéf neměl protikandidáta, tak co mu zbývalo. Musel to vzít. I když politika, jak tvrdí, pro něj nikdy nebyla cílem života ani vrcholem kariéry, nikdy ho neživila a živit nebude. A když už je ten předseda, tak chce být i volební lídr a premiér. Tečka. Je to jasný, Havlíčku?

Přečíst článek
Vít Rakušan

Politický diář Jany Havligerové: Politici bez cenzury

Ministr Rakušan jezdí na „Debaty bez cenzury“, a pouští si při nich hubu na špacír. Ještě aby cenzuroval sám sebe… V Sokolově to minulý týden pořádně rozjel. Vláda prý jedná o privatizaci ČEZ. Holt „musíme naši politiku (rozuměj Starostů) přitvrdit a důrazně dělat jen to, co je správný“. Chybička se ale vloudí. Zatímco při debatě tvrdil, že současný kabinet privatizaci elektrárenské společnosti stihne, vzápětí na síti X napsal, že vláda nic nepodniká: „Žádné takové kroky neprobíhají“. Rakušan je zkrátka aktivní. A co jeho aktivitu změřit dozimetrem. Pro sichr.

Přečíst článek
Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura (ODS)

Politický diář Jany Havligerové: Tak reformy prý budou, vzkazuje náhle Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura zacouval. Zatímco začátkem ledna mluvil o tom, že kabinet už žádné velké reformy nechystá, teď tvrdí, že vláda do konce volebního období velké reformy přinést chce. Ukazuje přitom na opatření, která navrhuje Národní ekonomická rada vlády. Ta připravila rozsáhlý plán nutných ekonomických a společenských změn. Lídři koalice sice na reformy říkají jasné ano, zároveň ale oznamují, že potřebují delší dobu na to, aby se mohli s návrhy NERVu detailněji seznámit. Sliby se slibují, blázni se radují.

Přečíst článek
Andrej Babiš si zakoupil tyrolský kroj

Politický diář Jany Havligerové: Pořídí si Andrej Babiš také český a moravský kroj?

Dění uplynulého týdne vyvolalo napříč politickým spektrem řadu otázek. Odpovědí se snad také dočkáme – časem. Každopádně třeba lidovci odhalí ledví už v nadcházejícím týdnu. Sejdou se v pátek.

Přečíst článek
Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura (ODS)

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Stanjura odpískal reformy

Šéf státní pokladny veřejně slíbil, že ve druhé polovině vládnutí Fialova kabinetu se neuskuteční žádné reformy. Stanjura prohlásil, že „zásadním legislativním změnám brání špatná fáze volebního cyklu“ i fakt, že voliči vlastně žádné velké změny nechtějí. Až tak ráznou změnu komunikace s občany si zase docela jistě nepředstavoval premiér.   

Přečíst článek
premiér Fiala

Politický diář Jany Havligerové: Fiala velí -  držte krok

Vicepremiér Marian Jurečka je připraven uvažovat o rezignaci kvůli tomu, že neukončil večírek na resortu práce po střelbě na pražské filosofické fakultě. Pokud by tedy vyžadoval jeho odchod premiér Petr Fiala. Ten výměnu některého z ministrů nyní neplánuje. Vláda je podle něj v dobré kondici a její členové mají chuť pokračovat v reformách. Lidovecký šéf Jurečka Podle Fialy udělal chybu, ale omluvil se. Nyní musí získat zpátky ztracenou důvěru. Ani žlutá karta tentokrát nepadne.

Přečíst článek
Petr Fiala na nákupech v Německu

Politický diář Jany Havligerové: Léta páně 2023. Rok k smíchu i pláči

Bilancovat není úplně snadné. Zvlášť když se události hrnou jedna za druhou, a často dokonce jedna přes druhou. Vybrat politický počin či výrok roku si musí každý podle svého gusta, nabídnout můžeme jen stručnou ochutnávku. Tipujeme ale, že pro většinu z vás bude rok 2023 letopočtem, kdy se z premiéra, předsedy ODS Petra Fialy stal pan Nutella.

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér

Politický diář Jany Havligerové: Premiér Fiala má optimismu na rozdávání

Ministerský předseda Petr Fiala je přesvědčený, že do nového roku se Česko může dívat s optimismem. Potraviny podle něj zlevňují, a díky vládě budou zlevňovat i v roce 2024. Ceny energií se dostávají na rozumné hodnoty a například za elektřinu nebude většina lidí platit víc než nyní, kdy ceny (do konce roku) omezují stropy. Citelné zdražení pocítí jen každý sedmý. Tak přestaňte sýčkovat.

Přečíst článek
Jiří Paroubek

Politický diář Jany Havligerové: Poslušně hlásím: Jsem zde a připraven

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek, který byl a patrně stále je ochoten schvalovat zákony i s Marťany, pokud se dostane do sněmovny, se opět hlásí do boje. Vysněnou metu, vstup do dolní komory parlamentu, nebude dobývat rovnou s Marťany, zatím poslouží bývalá sociálnědemokratická poslankyně Jana Wolfová. Ta vede stranu Česká suverenita, nově zvanou Česká suverenita sociální demokracie. Partaj chce používat „opuštěnou“ zkratku ČSSD. Paroubek, nyní předseda spolku Nespokojení, hodlá stranu svým vstupem výrazně podpořit. To bude hit sezóny.

Přečíst článek
Předseda vlády ČR Petr Fiala (druhý zleva) a ministr zemědělství Marek Výborný (vlevo) se setkali se zemědělci v družstvu Pooslaví Nová Ves,

Politický diář Jany Havligerové: Takhle my tu žijeme

Top fotografií uplynulých dní s kandidaturou na snímek roku se stal portrét premiéra Fialy v igelitových návlecích. Na boty je natáhl při návštěvě kravína Pooslaví Nová Ves, kterému šéfuje bratr ministra Mariana Jurečky. Za symbol vládního úspěchu týdne se dá označit (ne)dohoda ministerského předsedy s lékaři. Staří latiníci sice říkali „svět chce být klamán, nechť tedy klamán je“, ale Fiala by si měl radši opakovat, že lidi nemají rádi, když z nich kdokoliv dělá pitomce.

Přečíst článek

News box

Pokud Arménie nepřistoupí na 🤝 kompromis s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která Jerevan kontroluje od 90. let minulého století, mohla by vypuknout válka. Podle agentur Reuters a TASS to prohlásil arménský premiér Nikol Pašinjan při setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš, který se nachází na severovýchodě země u hranic s Ázerbájdžánem. Číst více
Žalobce končícího 👨‍⚖️ elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.
Evropský výrobce letadel Airbus  ukončil jednání o převzetí kybernetické divize BDS francouzské společnosti Atos. Bez dalších podrobností to oznámil v dnešní tiskové zprávě. O jinou část Atosu měl ještě donedávna zájem český podnikatel Daniel Křetínský, nakonec se ale s Atosem také nedohodli.
Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem 👨 Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.
Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme