Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Jana  Havligerová

Jana Havligerová

Jako novinářka působí víc než čtvrt století. V Hospodářských novinách, Euru i E15 se věnovala tématům z ekonomiky a politiky. Je absolventkou Univerzity Karlovy, Fakulty sociálních věd a žurnalistiky.

články autora

Tomio Okamura

Politický diář Jany Havligerové: Založí Okamura novou stranu? A bitka o „Hlas samospráv“

Andrej Babiš je zhrzený a bojkot frakce Patriotů v evropském parlamentu považuje za nedemokratický. „Slyšet o nás bude i bez funkcí,“ tvrdí. Původně se ovšem chlubil tím, že nové uskupení, u jehož zrodu stál, bude klíčovou silou europarlamentu. Zatím tedy křičí na domácí scéně. Ostatně, aby byl slyšet a vidět v Česku, je pro něj důležitější. Kdo dohlédne do Bruselu, že.

Přečíst článek
schůze Sněmovny

Poslanci mají prázdniny, vláda tvrdě maká

Na prázdniny už odjeli i poslanci, vláda se na dovolenou teprve chystá. I tak se ale snažila rychle vyřešit - se střídavými úspěchy -  některé ošemetné záležitosti.

Přečíst článek
Zleva ministryně obrany Jana Černochová, ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Politický diář Jany Havligerové: Držte si peněženky, zasedají poslanci

Šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura dostal sprchu od bývalého ministra a exministryně financí, Kalouska a Schillerové. Těm se nelíbí, že letos, tak jak bylo zvykem v minulosti, resort nehodlá zveřejnit první návrh státního rozpočtu na příští rok.

Přečíst článek
Předseda STAN Vít Rakušan

Babiš dostal kopačky, Bělobrádek radí jak na děti, a Rakušan rozhodně nemlží

Zatímco spoustu rodin už minulý týden zaměstnávaly přípravy na prázdniny dětí a na dovolené, politici se stále rochnili – no, řekněme v politické lázni. Odpočinek od aktivní politiky plánovala jen eurokomisařka Věra Jourová, a tak dala Babišovi kopačky. Tedy rozhodla se pro přátelský rozchod s hnutím ANO, říká. Působit chce v akademické sféře.

Přečíst článek
Česká vláda v čele s premiérem Fialou kráčí po českých cestách vpřed

Česká vláda v čele s premiérem Fialou kráčí po českých cestách vpřed

Předseda vlády dláždí českou cestu do vesmíru a udělá vše proto, aby se po ní za pět let vydal armádní bojový pilot Svoboda. A šéfka obrany žádný spor s náčelníkem generálního štábu nevede, jenom mu doporučuje. Tak už si to konečně zapamatujte.

Přečíst článek
Politička Danuše Nerudová

Udivená Danuše běhá po Bruselu, vedení STAN a Pirátů si líže rány

Volby dopadly tak, jak dopadly. Jenomže takhle odbýt jejich výsledky si straničtí vůdci dovolit nemohou a ani nechtějí. Ozvěny eurovoleb, zdá se, hned tak neutichnou, zachránit nás před politiky mohou snad jen letní prázdniny. I když, krajské a senátní volby jsou v podstatě za dveřmi. Moc si neodechneme. Ještě, že máme hlavu státu. Ta dokáže překvapit.

Přečíst článek

Premiér Fiala je vlastně klikař. Nenadchl, ani nezklamal

Díky koalici Spolu by výsledek evropských voleb domácí politikou příliš zamávat neměl. I když je to de facto nevýhra, Spolu je druhá na pásce, získala šest mandátů, dva ztratila. V podstatě ji zachraňovala Praha, všude jinde ji převálcovalo hnutí ANO.

Přečíst článek
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš má nový účes, Fiala nový proslov a Pekarová se nestačí divit

Do voleb do Evropského parlamentu zbývá jen týden, a politici se obuli do vrcholné fáze kampaně. Andrej Babiš si užíval s dinosaury, mamutem, medvědem a dětmi na skákacím hradu, a v neděli dal čerstvý sestřih. Petr Fiala dostál své důstojnosti a pouze natočil video, ve kterém vyzval voliče, aby dali hlas občanskému demokratovi Filipu Bendovi. Bratr poslance Bendy je kandidátce Spolu do EP až na osmém místě. No a v dolní komoře parlamentu se poslanci koulují. Boj vypuknul poté, co se zjistilo, že ve sněmovně sněží.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala

Fialu a koalici Spolu žene vpřed odvaha a touha „přejet“ Babišovo hnutí ANO

Horkou fázi kampaně do evropských voleb už zahájily všechny partaje, a tak konečně víme, co jejich snahu pohání. Podle volebních hesel je to odvaha. Usednout do lavic evropského parlamentu to chce odvahu… Jinak je vše při starém. Tedy až na to, že kromě výpadů proti opozici, už se navzájem napadají i strany vládní koalice.

Přečíst článek
Na snímku zleva premiér Petr Fiala, nový ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek a prezident Petr Pavel

Situace v Česku je „stabilní“

Jednání prezidenta a vládních politiků s opozicí o důchodové reformě krachlo. Spory mezi pětikoalicí a dvěma opozičními partajemi ve sněmovně pokračují. Vládní koalice dál kritizuje hnutí ANO a jeho předsedu Babiše, opozice (nejen anoisti), ale i šéf SPD Okamura tvrdí, že „ten, kdo rozděluje společnost a je na štíru s důvěrou, jsou vládní politici. Volby do Evropského parlamentu jsou 7. a 8. června, vybírat se bude jedenadvacet poslanců.

Přečíst článek
Karel Řehka

Politický diář Jany Havligerové: Ještě, že máme politiky a generály

Díky politikům, a teď už i generálům, se nenudíme. Stačí, když promluví buď o svých koaličních partnerech či odpůrcích anebo o anonymních hrozbách. S přibližujícími se volbami to berou hlava nehlava, padni, komu padni. A pomluvy? Ty se šíří i do veřejné správy.

Přečíst článek
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta-Pekarová Adamová.

Kam se hrabe Na stojáka. Fiala, Pekarová a Babiš, to jsou borci

Volební kampaň se plynule změnila z běhu na dlouhou trať ve finiš a některým aktérům už dochází dech. Úměrně tomu přibývá politického neumětelství, nálepku neumětela už dostal kde kdo – jedno jestli oponent z vlastních či opozičních řad. Minimálně v některých případech je to ale velký omyl. Nejedná se o neumětelství, ale o stand-up comedy. To je ten žánr, v němž komici vůbec nic nehrají a jsou sami za sebe.

Přečíst článek
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Karel Řehka

Ženy v politice to opravdu umí roztočit

Politika není nuda. Dokazují to partaje napříč spektrem, stejně jako jejich ctihodní reprezentanti a reprezentantky. Jak před pár dny předvedly třeba občanská demokratka Jana Černochová a komunistka Kateřina Konečná -  ministryně obrany a europoslankyně.

Přečíst článek
Šéf ANO Andrej Babiš

S vidlemi to Babiš umí

Začátek června, na kdy prezident republiky Petr Pavel vyhlásil volby do Evropského parlamentu, se blíží, a politici se činí. Vládní koalice dělá všechno dobře. A opozice? Ta by přeci všechno dělala líp než současný kabinet.

Přečíst článek
Tomio Okamura

Politická scéna je stabilní. Fiala i Okamura obhájili funkci

Dvě parlamentní strany - ODS a SPD, si v sobotu zvolily nové vedení. Tedy nové… Ani Petr Fiala, ani Tomio Okamura neměli protikandidáta, a zvítězili. Fialovi dalo hlas jedenaosmdesát procent volitelů, Okamura získal osmaosmdesát procent hlasů. Odhlédnuto od diametrálně rozdílných názorů obou uskupení, byly jak kongres ODS, tak celorepubliková konference SPD takové pěkné PR akce.

Přečíst článek

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme