Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Novela zákona o tržní síle nahrává Agrofertu, upozorňuje Svaz obchodu

Sídlo Agrofertu v Praze-Chodově
ŠJů / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
 ČTK

Finální podoba novely zákona o významné tržní síle zvýhodňuje podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) holding Agrofert. Novelu schválila Sněmovna. Podle prezidenta svazu Tomáše Prouzy na poslední chvíli prosazené pozměňovací návrhy poslanců hnutí ANO směřují proti původnímu záměru zákona, který má chránit menší firmy před tržní silou větších společností. Svaz to uvedl v tiskové zprávě. Poslanec ANO Jaroslav Faltýnek sdělil, že původně novela naopak nahrávala obchodním řetězcům. Agrofert patří do svěřenských fondů předsedy ANO Andreje Babiše.

Reklama

Nově se má významná tržní síla posuzovat podle obratu odběratele vůči obratu dodavatele. Podle SOCR přijetí tohoto konceptu vede k tomu, že při překročení hranice pěti miliard korun obratu ze strany dodavatele a odběratele se zákon nebude vztahovat pouze na skupinu Agrofert, protože jiný takový subjekt v Česku není.

Faltýnek: Prouza povídá nesmysly

Podle Prouzy jsou pozměňovací návrhy hlavně dílem poslance ANO Faltýnka. Podle Faltýnka ale Prouza „povídá nesmysly“. „Pan Prouza byl autorem této novely, která významně nahrávala obchodním řetězcům proti zemědělcům a potravinářům. Pozměňovací návrhy pana (Karla) Smetany (KDU-ČSL) a (Josefa) Kotta (ANO) řeší právě nekalé praktiky a spolupracovala na nich Agrární komora,“ napsal Faltýnek.

Postup ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) při přípravě zákona označil Prouza za poloutajovaný. „Jeho úzká spolupráce s Jaroslavem Faltýnkem působí, jako by se pan ministr stal zaměstnancem Agrofertu. Ministrem Nekulou a Jaroslavem Faltýnkem protlačené pozměňovací návrhy znamenají, že Agrofert bude vyjmut z byrokratické regulace zákona o významné tržní síle, takže odběratelé budou motivováni k tomu, aby jednoduše obchodovali s Agrofertem místo toho, aby uzavírali složité smlouvy s menšími dodavateli,“ uvedl.

Sídlo Agrofertu v Praze-Chodově

Evropský soud zamítl žalobu Agrofertu kvůli utajování dokumentů

Tribunál Evropské unie zamítl žalobu holdingu Agrofert na Evropský parlament. Firma se žalobou chtěla domoci přístupu k dokumentům, které se týkají rezoluce o střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše. Agrofert rozhodnutí soudu nemá zatím k dispozici, vyjádří se až po jeho obdržení, sdělil mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Přečíst článek

„Koncern Agrofert vždy podniká v souladu se zákonem a jsme připraveni se řídit i tímto novým právním předpisem, přestože očekáváme i pro nás nárůst administrativy,“ sdělil mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Novela přispěje ke zprůhlednění trhu s potravinami

Podle zákona mají nově mít významnou tržní sílu podniky s obratem od dvou milionů eur, tedy asi 50 milionů korun za poslední účetní rok. Podle poslaneckého pozměňovacího návrhu poslanců Smetany a Kotta bude mít významnou tržní sílu i takový odběratel, jehož roční obrat v tuzemsku přesáhne pět miliard korun. Významnou tržní sílu bude mít i odběratel s obratem do pěti miliard, pokud je ovládanou osobou a pokud jeho obrat společně s obratem ovládající osoby přesáhne pět miliard.

Ministr Nekula řekl, že novela zákona přispěje ke zprůhlednění celého trhu s potravinami, což je zásadní pro všechny spotřebitele. Uvedl, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude moci posuzovat aktivity mnohem většího množství subjektů, protože doposud mohl sledovat pouze 12 největších firem, nově se má podle ministra zákon týkat zhruba 800 podniků. „Ke zneužití dominantního postavení dochází nejen mezi největšími obchodníky a jejich dodavateli, ale často dochází ke zneužití významné tržní síly i mezi potravináři a zemědělci,“ doplnil.

Sledování výsledků komunálních a senátních voleb ve štábu hnutí ANO, 24. září 2022, Praha. Zleva předseda hnutí Andrej Babiš a místopředseda Karel Havlíček.

Dalibor Martínek: Češi dali vládě vysvědčení. Bude příštím premiérem Babiš, nebo Havlíček?

V Praze sice zvítězila ODS v uskupení SPOLU, ale pohled na výsledky v celé zemi ukazují jiný obrázek. Ostatně, výsledek se celkem jasně zobrazil ve tvářích Andreje Babiše a Karla Havlíčka, když po prvních výsledcích nastoupili před novináře.

Přečíst článek

SOCR kritizuje v novele také například zavedení garantované platnosti kupní ceny minimálně na dva měsíce. Pro dodavatele to může podle svazu znamenat, že v případě růstu fixních nákladů bude platit víc, ale nedostane za výrobky víc peněz. Svaz zkritizoval rovněž povinnost pro odběratele, aby poskytli přiměřené protiplnění za slevu. „Až si budete kupovat auto a vyjednáte si slevu, budete souhlasit s požadavkem prodejce, že budete jako protihodnotu za slevu měsíc mýt podlahu v autosalonu?“ sdělil k tomu svaz.

Miliardář Andrej Babiš

Volby dopadly tak jak dopadly. Za vítěze se označují strany vládní pětikoalice, i opozice

Interpretovat volební výsledky ve svůj prospěch je tradiční politická disciplína. Že ji političtí matadoři ovládají, předvedli hned na pozdně večerních tiskových konferencích. Expremiér Andrej Babiš trvá na tom, že komunální a senátní volby byly referendum o vládě, a tvrdí: „Voliči nás vyslyšeli, vyhráli jsme další volby a výrazně jsme si polepšili.“ Premiér Petr Fiala: „Naši voliči si nenechali vnutit teze o referendu o práci vlády. Pokud k tomu tak přistupovali, tak ji ocenili a já jim za to děkuji.“ Pomineme-li fakt, že představa jakéhosi referenda je zcela pomýlená, v podstatě můžeme hlavním soupeřům jejich výklad voleb odkývat. Odpískaný je ovšem teprve první poločas, a mančafty a jejich lídři mají po odchodu do šaten o čem přemýšlet.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme