Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Rusům už nic, ať si nechají plyn i ropu. Překročili všechny meze

Dalibor Martínek: Rusům už nic, ať si nechají plyn i ropu. Překročili všechny meze
ČTK
Dalibor Martínek

Rusové ztratili nárok na život s civilizovanými národy.

Reklama

Už 24. února, první den ruského vpádu na Ukrajinu, jsem napsal komentář s titulkem Rusové, pakujte se, zase jste to nezvládli. Bohužel, po více než měsíci musím svůj apel opakovat. Víc než dřív, i po masakru civilního obyvatelstva v Buče, je přeci zřejmé, že se ruská armáda chová jako zvěř. Pardon, teď jsem urazil zvířata. Ta si toho naštěstí nevšimnou.

Rusové dávají svému Putinovi osmdesátiprocentní podporu. Už se nelze tvářit, že existuje nějaký zlý Putin, který vede válku, a potom hodní, prostí občané Ruska, kteří za nic nemohou.

Sankce, které civilizovaný svět vůči Rusku uplatňuje, jsou sice citelné, ale nedostačující. Rusové prostě ztratili nárok na život s civilizovanými národy. A za pár let, až si doufejme zvolí nějakého kloudnějšího vůdce, budou muset odprosit, aby se mezi lidi zase vrátili. Nicméně, nevím, jestli jim matky a otcové zabitých Ukrajinců někdy odpustí.

Že nám vypnou plyn? Nebo ropu? Nebo že na nás pustí jaderné zbraně? Nemáme jinou volbu než tuhle cenu zaplatit. Jinak ztratíme svoji duši. Rusové už ji ztratili. Jedinou naší snahou by mělo být porazit je. Už toho prostě napáchali příliš. Nemyslím teď přímo vojensky, že by česká armáda nasedla do svých obrněnců a vyrazila na východ. Pardon, nechci urážet armádu. Ale evidentně není v kondici porazit Rusko.

Mluvím o celkovém odstřižení Ruska. Ve všech ohledech. Ekonomických, sociálních, politických. Cena může být vysoká, může leccos zdražit, ale s tím se prostě budeme muset vypořádat. Nastal čas.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Kolik by stálo okamžité vypnutí ruského plynu? Každého Čecha tisíce korun

Kompletní odpojení od ruských energií by každého dospělého Čecha stálo průměrně 7600 korun, celkem asi 66 miliard korun. Uvádí to analytický tým při francouzské vládě. Česko by tak vyšlo šestkrát levněji než loňský schodek.

Přečíst článek

Rusové vlastní společnost Škoda JS. Firmu, která zabezpečuje fungování českých jaderných elektráren. Podnik Rusům před osmnácti lety prodala prapodivná struktura Appian, která k ní přišla ještě prapodivnějším způsobem. Mezi jinými za tím stáli pánové Čmejla, Krsek, Korecký, Diviš. Původně manažeři, nyní miliardáři. A český stát najednou zjišťuje, že ruské vlastnictví klíčové firmy může být problém. Pozdě.

Ale nejde jen o tuhle jednu firmu. Rusů žije v Česku přes třicet tisíc. Vlastní byty, podnikají. Bohužel, po všem, co dělají Rusové na Ukrajině, by neměli mít právo tady žít. K čemukoliv a jakkoliv se vyjadřovat. Mohou se pouze omlouvat. A odjet.

Dušan Kunovský, developer a jeden z nejbohatších Čechů, nedávno slavnostně oznámil, že nebude prodávat byty Rusům. Což na první pohled vypadá jako velkorysé gesto, ale ve skutečnosti je to jenom marketingový trik. Kunovský dobře ví, že předražené byty už kupují hlavně fondy nebo firmy. A jejich vlastnictví není schopen ověřit, a ani to nedělá. Nicméně myšlenka, jakkoliv marketingově zneužitá, je správná. Prostě Rusům už nic.

Premiér Petr Fiala se vyprofiloval do státníka, získal kredit. Můžeme na něj být pyšní. I on sám na sebe. Teď bychom na svém kreditu měli zapracovat i my ostatní. Ať si Rusové strčí svůj plyn i s ropou někam. Připlatím si, koupím přímotop. Ale nebudu podporovat vraždění lidí.

Vladimir Lisin na archivním snímku z roku 2010

Oligarcha Lisin si postěžoval na dopady konfliktu. Putina vynechal, ale popsal vnitřní problémy ruské ekonomiky

Nejde o osobní nepohodlí ani ztrátu majetku, jde o životy desítek, spíš stovek tisíc lidí, jejichž obživa je v ohrožení. Popsal pro ruský list Kommersant dopady „nepřátelství na Ukrajině“ třetí nejbohatší oligarcha a většinový majitel ocelářského gigantu Novolipetsk Vladimir Lisin. V nečekaně otevřeném rozhovoru pak detailně popsal největší problémy, které Rusku způsobují sankce a varuje před schvalováním překotných zákonů omezujících fungování vnitřního trhu. 

Přečíst článek

žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buče

Rusko může za válku tvrdě zaplatit v reparacích. Ukrajina má šanci na biliony korun

Otázka válečných reparací se brzy dostane na scénu. Válka není u konce, ale Ukrajina sčítá škody. Bude z toho velká právní bitva.

Přečíst článek

Robert Habeck

Dalibor Martínek: Co bude, až Putin vypne plyn? Políbíme prsten Němcům

Sledujte německého ministra hospodářství Roberta Habecka. Stal se z něj hrdina podobný legendárnímu Jean-Paulu Belmondovi. Chvilku je tady, pak zase tam, hasí jeden průšvih za druhým. Tedy, vlastně hasí jediný, ale klíčový průšvih. Plyn. V Arábii dojednával kontrakty zkapalněného plynu, který by nahradil ten ruský. Začátkem března dohodl výstavbu terminálu v severoněmeckém Brunsbüttelu nedaleko Hamburku.

Přečíst článek

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Dalibor Martínek: Babiš bude prezident, Havlíček premiér. Co na to kontrolní úřad?

Z cizího krev neteče, anebo, kdo nekrade, okrádá rodinu. To jsou moudra, která se vyprávěla po hospodách v osmdesátých letech minulého století, když tady ještě vládl bolševik. Zvrácené „pravdy“ zvráceného režimu, který pokřivil tři generace tohoto národa.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Düsseldorf

Lukáš Kovanda: Třetina německého průmyslu hrozí odchodem do zahraničí. Češi by zaplakali mezi prvními

Přečíst článek

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme