Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Rusové, pakujte se, zase jste to nezvládli

Dalibor Martínek: Rusové, pakujte se, zase jste to nezvládli
ČTK
Dalibor Martínek

Reakce na ruskou agresi na Ukrajině by měla procházet celou společností. Přeci nemůžeme čekat, na čem se usnesou papaláši v jednom belgickém městě. Až se dohodnou na termínu konference.

Reklama

Rusko překročilo všechny hranice, tedy zvláště jedny konkrétní. Tady už nejsou na místě oficiální sankce, blokování účtů oligarchů a podobné hrátky. Rusko zabíjí lidi sousedního národa. A nikdo neví, kam ještě zajdou. Dá se přemýšlet tak, že za to může jeden pomatený politik Putin. Ale Rusové ho více než dvacet let udržují u moci. Reakce by měla zasáhnout celé Rusko.

Nemluvím o vojenské akci. Tu ostatně v civilizovaném světě ani neumíme uspořádat. To Rusové vědí, a sami se zabíjením lidí nemají problém. Západ by měl reagovat tvrději než diplomatickými nótami a zavíráním konzulátů. Rusové už vedou válku, zatímco Západ vydává prohlášení. Takto se brzy probudíme v nové době. Pokud bruselský moloch, připomínající chameleóna v teráriu, nepřestane hrát diplomatické hrátky. A zrychlí pohyb. Pokud toho nebude schopen, může Putin skutečně nakonec vyrazit víc na západ.

Je jasné, že je ve hře spousta aspektů. Je to šachová partie. Každý krok může mít protikrok. Evropa je na Rusku do značné míry energeticky závislá. Německé větrníky situaci příliš nezměnily. Ovládnutí Ukrajiny je pro Putina i ovládnutí toku energií do Evropy. Když mu Němci, kteří byli pod silným tlakem Spojených států, zavřely možnost dodávat plyn pomocí Nord Streamu 2, chce nyní ovládnout plynovody a ropovody vedoucí přes Ukrajinu. Velká část východní a střední Evropy to tvrdě pocítí. Energetické napětí v Evropě zesílí.

Na Václavském náměstí se sešly desítky stoupenců Ukrajiny.

Tereza Zavadilová: Putin Rusko na válku ekonomicky připravoval. Klíčem k izolaci je Čína

Rusko už během druhé poloviny loňského roku rozdmýchávalo napětí kolem ropy a plynu - což znamená, že do jeho státní kasy přiteklo o polovinu peněz více než v předchozím roce.

Přečíst článek

Mimochodem, když se plynovody a ropovody stavěly, byla Ukrajina součástí Sovětského svazu. Možná i tato okolnost hraje roli v uvažování ruské vrchnosti. Chtělo by se říct Putina, ale není na to sám.

Nechci nabádat k vojenským aktivitám. Ty možná už ani neumíme. Lidský život má v Evropě váhu. Na rozdíl od Ruska. Ale jak je možné, že se dále bavíme třeba o kvalifikaci na nějaké mistrovství ve fotbale? Nebo v hokeji? Že Poláci pojedou či nepojedou v březnu kopat fotbal do Moskvy. Copak je možné létat s národními reprezentacemi do země, která vraždí příslušníky cizího národa?

Je možné tam držet obchodní zastoupení a prodávat Rusům auta a všemožné další zboží? Je možné, aby tady Rusové podnikali, vydělávali, a jejich vůdce mezitím vedl válku? Copak v době, kdy Adolf Hitler útočil na Polsko, vydělávali Němci v Česku hraním hokeje? Absurdní představa.

Všichni Češi v Rusku by se měli sebrat a jet domů. Najít si jiný zdroj příjmů. Bohužel. A Rusové by se měli pakovat z Česka. Kde dosud čile nakupují byty a „podnikají“. Čert ví s čím, asi to budou zbraně.

Jestli má být nějaká reakce na zahájení války účinná, musí přece celý svět Rusy odstřihnout. Nebo ne? Číňané budou hrát vlastní hru. Ale menší národy po celém světě to přece už znají. Vědí, že když se agresi nepostaví, jakýmkoliv způsobem, nakonec se stanou jejich obětí. Jak to, že to v Evropě není jasné? Pořád jsou peníze víc než lidské životy? Sorry, Rusové, zase jste to nezvládli.

Miloš Zeman, prezident

Jana Havligerová: Zeman změnil rétoriku, ne přesvědčení

Napadení Ukrajiny putinovským Ruskem je pro prezidenta Zemana pořádná rána do vazu. Při jeho „státnickém“ projevu, s nímž vystoupil v České televizi, to ostatně bylo vidět. Výroky, kterými výslovně odsoudil agresi, zněly mdle, snaha změkčit je vyznáním obdivu k ruskému lidu a kultuře byla zjevná. 

Přečíst článek

>>>>>> Vše kolem války na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme