Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Oligarcha Lisin si postěžoval na dopady konfliktu. Putina vynechal, ale popsal vnitřní problémy ruské ekonomiky

Vladimir Lisin na archivním snímku z roku 2010
ČTK
Stanislav Šulc

Nejde o osobní nepohodlí ani ztrátu majetku, jde o životy desítek, spíš stovek tisíc lidí, jejichž obživa je v ohrožení. Popsal pro ruský list Kommersant dopady „nepřátelství na Ukrajině“ třetí nejbohatší oligarcha a většinový majitel ocelářského gigantu Novolipetsk Vladimir Lisin. V nečekaně otevřeném rozhovoru pak detailně popsal největší problémy, které Rusku způsobují sankce a varuje před schvalováním překotných zákonů omezujících fungování vnitřního trhu. 

Reklama

Vladimir Lisin patří k nejbohatším lidem světa. Ještě vloni agentura Bloomberg jeho majetek odhadovala na 26,6 miliardy dolarů. Většinu majetku přitom představuje většinový podíl v železářském gigantu Novolipetsk (NLMK). Lisin patří na seznam osob, na něž Západ uvalil tvrdé sankce a je tak do velké míry odkázán na existenci na území Ruska. 

Přesto se Lisin pustil nečekaně otevřeně do kritiky současných opatření, která vedení válčícího státu podniká v reakci na tvrdé západní sankce. A která podle Lisina mohou ještě ztížit životní situaci obyčejných Rusů. 

„Dodavatelské řetězce, které se vytvářely desítky let, jsou zničeny. Logistika, platební i finanční infrastruktura kolabují. A v této situaci, kdy se pravidla hry mění doslova každý den, se objevují stále nová omezení. V dobách takové nejistoty musíme dennodenně měnit byznysové procesy a snažíme se dodržovat naše společenské povinnosti,“ začíná Lisinova kritika zveřejněná v listu Kommersant. 

„Mnohá opatření snažící se bránit dopadům sankcí na náš trh jsou přirozeně přijímána velice rychle, a jejich dopady tak nejsou plně analyzovány. Domnívám se ale, že rychlost by neměla jít na vrub jejich kvalitě. Musíme se vyhnout tomu, aby neměly devastační účinek na domácí průmysl, který zaměstnává miliony lidí,“ pokračuje oligarcha. 

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Kolik by stálo okamžité vypnutí ruského plynu? Každého Čecha tisíce korun

Kompletní odpojení od ruských energií by každého dospělého Čecha stálo průměrně 7600 korun, celkem asi 66 miliard korun. Uvádí to analytický tým při francouzské vládě. Česko by tak vyšlo šestkrát levněji než loňský schodek.

Přečíst článek

Rubly nejen za plyn, ale i kovy či hnojiva 

A co konkrétně Vladimir Lisin kritizuje? Hlavní kritika se týká zejména zvažované povinnosti pro „nepřátelské národy“ platit za vybrané komodity výlučně rubly. Zatímco se na západě mluví jen o plynu, v jednání je výrazně více strategických komodit.  

„Uvažuje se o hnojivech, obilí, oleji, kovech či dřevu. U plynu by to možná fungovat mohlo, ale u zbytku? Dekády jsme budovali exportní pozice na trzích, kde na nás nikdo nečeká. V těch sedmdesáti zemích máme tisíce partnerů. Neumím si představit, co by je dokázalo přesvědčit, aby nám platili v rublech a nesli kurzové riziko. Už dosavadní problémy s logistikou jsou velký problém, podobná omezení by nás jednoduše vyšoupla z mezinárodních trhu,“ popisuje Lisin. 

superjachta

Sankce proti oligarchům jsou chabé, čelí jim pouze polovina z dvacítky nejbohatších Rusů

Sankce západních zemí namířené proti ruským oligarchům mají otřást jejich postavením a přimět je, aby využili svůj vliv a přiměli prezidenta Vladimira Putina změnit své válečné plány. Jenže z dvaceti nejbohatších Rusů se dosud uvalené sankce týkají jen poloviny z nich, přičemž na žádném sankčním seznamu EU, USA či Británie nejsou hned čtyři z pěti nejmovitějších ruských boháčů, spočítala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Stažení ruských firem ze západních burz? Nesmysl 

Dalším nesmyslným nápadem pak podle něj je případné stažení ruských společností ze západních burz. Vedle jím řízené společnosti, která je vedle moskevské burzy obchodována také v Londýně, se to týká například Gazpromu nebo těžebního gigantu Norilsk Nickel. 

„Jak by zrovna takové opatření stabilizovalo ekonomiku? Podle ministra hospodářského rozvoje by to mělo snížit rizika ztráty kontroly, k němuž by mohlo dojít, kdyby někdo nakoupil hodně akcií za nízké ceny. Pokud se toho některé ruské společnosti skutečně obávají, mají samozřejmě právo samy se rozhodnout o stažení svých akcií z burz, nikdo do toho nebude zasahovat. Ale navrhované opatření nesnižuje riziko ovládnutí, ale snižuje možnosti růstu,“ píše třetí nejbohatší oligarcha. „Navíc by došlo k ohromnému narušení práv akcionářů, kteří věřili v Rusko a tamní společnosti. Ty nezajímá politika a je velké riziko, že dojde ke ztrátě jejich práv a také důvěry.“ 

žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buče

Rusko může za válku tvrdě zaplatit v reparacích. Ukrajina má šanci na biliony korun

Otázka válečných reparací se brzy dostane na scénu. Válka není u konce, ale Ukrajina sčítá škody. Bude z toho velká právní bitva.

Přečíst článek

Zastropovat ceny nelze. Ceny přepravy rostou příliš 

Závěrečným balíkem opatření, o nichž se v Rusku uvažuje a jež Lisin kritizuje, se týká potenciálního zastropování cen. Má to být „pozitivní vládní opatření“, které má zabránit dopadům sankcí na běžné obyvatele. Podle Vladimira Lisina to je však v reálu nemožné a případné schválení by dopadlo přesně naopak. 

„Již nyní vidíme růst cen za přepravu. Ruská železnice navrhovala zvýšení přepravních tarifů o 30 procent, navíc podle nového návrhu by se měly ceny automaticky zvyšovat čtvrtletně o inflaci. Myšlenka, že ceny veškerého zboží zafixujete, a naopak přepravné navážete na inflaci, by znamenala kolaps například v zemědělství, které je na přepravě po železnici závislé,“ upozornil Lisin. 

Oděsa, nákladní loď s obilím

Vývoz obilí z Ruska do poloviny března razantně klesl, ale pokračuje. Ceny jsou vysoko

Invaze na Ukrajinu uzavřela obléhané ukrajinské přístavy a kvůli protiruským sankcím dolehla i na ruský vývoz pšenice z oblasti přezdívané „sýpka světa“. Export zásadní potravinářské komodity ale nadále pokračuje, byť za první dva březnové týdny klesl počet lodí s obilím, které se vydaly na cestu z ruských přístavů, o dvě třetiny.

Přečíst článek

Oligarcha připomíná, že současná situace není běžnou krizí, kterou Rusové v historii několikrát překonali. „A jako taková potřebuje mnohem rozvážnější přístup a vyvážená rozhodnutí. V sázce jsou stovky tisíc pracovníků.“ 

Nepřátelství na Ukrajině 

Kommersant i Lisin se vyhnuli jakémukoli hodnocení prezidenta Vladimira Putina či války na Ukrajině, kterou list označil za „nepřátelství na Ukrajině“.  

Lisin však v samém závěru přeci jen uvedl, že ekonomická opatření mohou být „alternativou pro vojenské akce, což dává situaci naději, že nepřeroste v globální konflikt. Ten by znamenal katastrofu pro všechny,“ dodal Lisin, aniž by bylo zřejmé, čí ekonomické akce má na mysli. 

>>>>>> Vše k válce na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Megajachta Alfa Nero, o níž se předpokládá, že ji vlastní Andrej Grigorjevič Gurjev, ruský fosfátový magnát, na nějž USA uvalily sankce za spojení s prezidentem Vladimirem Putinem.

Západ s pompou zabavil jachty ruských oligarchů. A se zatnutými zuby platí miliony za údržbu

Přečíst článek
Británie zrušila sankce proti ruskému podnikateli Olegu Tiňkovovi.

Británie zrušila sankce proti Tiňkovovi, který kritizoval Putina a zřekl se ruského občanství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme