Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Babiš bude prezident, Havlíček premiér. Co na to kontrolní úřad?

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO
ČTK
Dalibor Martínek

Z cizího krev neteče, anebo, kdo nekrade, okrádá rodinu. To jsou moudra, která se vyprávěla po hospodách v osmdesátých letech minulého století, když tady ještě vládl bolševik. Zvrácené „pravdy“ zvráceného režimu, který pokřivil tři generace tohoto národa.

Reklama

Nejvyšší kontrolní úřad nyní přišel se zprávou, že vláda Andreje Babiše rozhazovala peníze a zbytečně zadlužovala stát. Babiš, a teď poznámka pro toho, kdy ztratil paměť nebo je ještě příliš mladý, v osmdesátých letech čile zastupoval tenkrát ještě bolševický československý stát v Maroku. Byl tam solidně velké zvíře a chystal si za erární peníze kontakty pro to, aby se z něj stal podnikatel.

Ale zpět ke kontrolnímu úřadu. Jako první je třeba říct, že přesně v duchu konání všech úřadů si i tento úřad se svou klíčovou zprávou dal na čas. Babiš už není u vlády téměř půl roku. Ale úředníci museli dlouhé týdny a měsíce skládat své tabulky a vyhodnocovat je. Aby pak přišli s objevným sdělením, že minulá vláda příliš utrácela. Bravo. Skvělý úřední výkon.

Bývalý premiér Andrej Babiš a exministryně financí Alena Schillerová

Babišova vláda se zaštiťovala bojem s pandemií. Utrácela ale jinde, upozorňuje NKÚ

Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že enormně rostly běžné výdaje, zatímco investice jen mírně. „Zásadní je to, že v České republice bezpochyby existuje prostor pro to, aby stát lépe zacházel s veřejnými penězi a neplýtval jimi,“ uvedla viceprezidentka NKÚ Zdeňka Horníková.

Přečíst článek

Mimochodem, výdaje tohoto úřadu jsou asi 850 milionů korun ročně. Zahraniční cesty šéfa úřadu pana Kaly jsou pověstné, a na tomto čísle se podílejí solidním procentem. Příjmy úřadu nejsou téměř žádné. To jen na okraj.

A teď zase k Babišovi. Skutečně jsme nemuseli čekat na zprávu kontrolního úřadu, abychom zjistili, že Babiš utrácí peníze, které jednak nejsou jeho, a za druhé, ještě je nikdo nevydělal. To bylo zřejmé loni i předloni. Jeho vláda zasekla za poslední dva roky schodek veřejných financí přes osm set miliard korun. Tvářit se teď překvapeně nebo pobouřeně je licoměrnost.

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Šéfka rozpočtové rady Zamrazilová: Učitelům bych přidala, až se zreformuje školství

Dva roky se šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová marně snažila varovat vládu, aby brzdila ve výdajích. Nová vláda začala šetřit. Ale přišla válka na Ukrajině. Zdražují energie, inflace dál poroste. Ekonomika zbrzdí. Kde brát? „Náklady související s ukrajinským konfliktem by se měly v první řadě pokrýt z vládní rozpočtové rezervy,“ říká nekompromisně Zamrazilová. 

Přečíst článek

Od začátku Babišova nástupu do politiky bylo evidentní, že tento muž využije jakékoliv prostředky, aby naplnil své osobní cíle. Cílem utrácení veřejných peněz bylo samozřejmě získávání si volební podpory. Což se mu celkem dařilo. Daří, a dařit bude. Loni se jen o čtyřicet tisíc hlasů nestal vítězem parlamentních voleb. Tento laciný plán, rozdávat z cizího, mu úspěšně vychází.

Klíčovým problémem celé věci je, že to tak Češi prostě chtějí. A Babiš, jelikož je mazaný, to rozpoznal a využil. Využívat různé možnosti je součástí jeho naturelu. 

Učitelé, doktoři, senioři. Ti všichni si pěkně polepšili. A mnozí další, policisté, hasiči. Vadí teď někomu z nich, že úředníci nejvyššího kontrolního úřadu odhalili „neskutečnou“ pravdu, že Babiš příliš utrácel? Evidentně nevadí. Babiš je schopen v jakýchkoliv příštích volbách opět získat třicet a více procent hlasů.

Celkové výdaje na zdravotnictví, což samozřejmě nejsou jen platy lékařů, se loni zvýšily o víc než deset procent na 650 miliard korun

Dalibor Martínek: Posvátné krávy: učitelé, lékaři, důchodci. Nedotýkat se

Před pár dny jsem zveřejnil komentář, který stručně řečeno tvrdil, že učitelé jsou vítězi pandemie. Že jim rychle rostly platy, zatímco některé děti museli učit rodiče. Kterým platy nerostly, naopak se mohli dostávat do existenčních problémů, protože zaměstnavatelé nemají rádi, když jsou pracovníci doma s dětmi.

Přečíst článek

A je to ještě horší. Každý Čech se zdravým rozumem tuší, že si Babiš nepoctivě zajistil padesát milionů dotací na Čapák. Jasně, soud to ještě nepotvrdil. Ale už o tom víme dost. Kdyby to na konec přeci jen prošlo zlenivělou českou justicí, bude mít Bába ještě jeden argument. „Přeci to tak dělali všichni“. Ano, přesně jako za bolševika. Všeci kradnú, proč bych nekradl taky. Skvělý argument. Ale Češi Babiše volí. Na co si potom stěžujeme.

Nejvyšší kontrolní úřad vydal „děsivou“ zprávu, že vláda rozhazovala. Jaký bude výsledek? Za rok bude Babiš prezidentem, a dříve či později Karel Havlíček premiérem. Nazdar, kontrolní úřade.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Dalibor Martínek: Pane ministře, blíží se průšvih. Budíček

Říkali jste, páni ministři, že máme šetřit. A omezit cestování autem. Mohu se zeptat, jak se to šetření dělá? Pane ministře financí Stanjuro, vy těch asi šest set metrů ze svého sídla v Letenské ulici na Úřad vlády již asi chodíte pěšky, že. Podklady nese asistent s modrým majáčkem na přilbě?

Přečíst článek

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Fialova vláda si vylepšila rozpočet laciným trikem. Pomáhá jí inflace

Příjmy rozpočtu nafoukla inflace, na skutečném osekání výdajů bude muset Fialova vláda ještě zapracovat. Nebo zvýšit daně, jak radí prezident Zeman i Mezinárodní měnový fond. Fialův kabinet to však i kvůli inflaci a pandemii zatím otevřeně odmítá. Ale nejspíš mu nezbyde nic jiného.

Přečíst článek

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Existuje už jen jeden důvod, proč se máme dál šťourat v Čapím hnízdě. Ten ale stojí za to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme