Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlevňování hypoték se zaseklo. S cenou nahoru musely jít i menší banky

Zlevňování hypoték se zaseklo
ČTK
Zdeněk Pečený

Tolik očekávaný pokles cen hypotečních úvěrů si aktuálně „vzal dovolenou“. Může za to rostoucí cena peněz na mezibankovním trhu. Ta úrokové sazby ovlivňuje více než ČNB.

Reklama

Česká národní banka (ČNB) minulý týden sice snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta, kdo by ale čekal razantní nástup levnějších hypoték, bude zklamán. Cena těchto úvěrů na bydlení totiž závisí na ceně peněz na mezibankovním trhu a tam je v posledních týdnech situace jiná než v ČNB. Cena, za kterou si banky půjčují, jde totiž nahoru.

„Růst tržních sazeb delších splatností byl za poslední měsíc poměrně citelný a sazby se tak dostaly na úroveň z prosince minulého roku,“ říká hlavní ekonom České bankovní asociace (ČBA) Jakub Seidler. „Tento vývoj tak bezesporu uzavírá část prostoru proto, aby hypoteční sazby pokračovaly v rychlejším poklesu, který začátkem letošního roku nastal,“ doplnil. Podle údajů ČBA dosáhla v březnu průměrná sazby hypoték 5,19 procenta.

Malí musí zdražit

Na hypotečním trhu je znát, že hlavní hráči si snížili marže, které byly ještě nedávno na rekordních hodnotách, aby nemuseli přistoupit k většímu zdražení úvěrů. „Cena peněz na trhu poslední týdny významně rostla a dnes je třeba na tříletém horizontu na úrovni 4,3 procenta, takže hypotéka za pět procent je vlastně skvělá zpráva,“ podotýká hypoteční specialista Tomáš Rusňák.

Menší banky jako jsou Moneta či Fio se v posledních měsících snažily cenou podrazit velké hráče a nabízely hypoteční úvěry i značně pod pětiprocentní hranicí. Nyní ale otočily a hypotéky zase zdražily. Pravděpodobně je zaskočila rostoucí cena peněz na trzích, která už jim nenechala prostor ani pro minimální marži.

„Pořád sice platí, že hypoteční sazby budou letos nadále klesat, ale pokud se vývoj na trhu neotočí, vrátí se opět spíše k pomalejšímu poklesu, který byl na trhu patrný v loňském roce,“ uzavírá Seidler.

O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Dotované hypotéky pro mladé. Budou i v Česku?

Získat dotovanou slevu na hypoteční sazbu je lákavé a řada lidí by o to rozhodně stála. Tuzemští realitní experti se ale přou, zda to má či nemá smysl. Zeptali jsme se proto hlavních aktérů od ministerstva pro místní rozvoj přes banky až po developery a makléře, jak situaci vidí a zda mají být hypotéky v Česku dotované či nikoli.

Přečíst článek

Takto dopadla rekonstrukce bytu v centru Prahy.

Nájem, nebo hypotéka? Co je výhodnější? Záleží, jestli žijete v Ostravě či Praze

Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší? Ve spolupráci se společností hyponamíru.cz jsme to spočítali za vás. A odpověď se liší pro Prahu, Brno i Ostravu.

Přečíst článek

Tomáš Salomon, šéf ČS

Tomáš Salomon: Pokles sazeb se nemusí propsat jedna k jedné do ceny hypoték

Šéfuje největší české bance již osm let. Tomáš Salomon je také spolu s několika podnikateli iniciátorem projektu Druhá ekonomická transformace. Česko už nemůže být montovnou, růst musí založit na větší přidané hodnotě, říká. Jak toho dosáhnout? Česká spořitelna investuje do programu finančního vzdělávání dětí, má ambici dosáhnout na všechny školáky. V letošním roce čeká pokles úrokových sazeb hypoték, zároveň jeho firma dál masivně investuje do nájemního bydlení. „Máme rozestavěno sedm set bytů a do dvou let budeme na tisícovce,“ říká šéf České spořitelny. Ta za letošní první čtvrtletí dosáhla zisk 5,7 miliardy korun, meziročně o 73 procenta víc.“ 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zkrátíme čekání žadatelů o hypotéku na polovinu, slibují sdružení poradci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme