Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

bankovnictví - informace o tématu

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová

Označte nás za strategické odvětví, vyzývají EU evropské banky. V sázce je konkurenceschopnost

Evropské banky vyzývají Evropskou unii, aby je označila za strategické odvětví. Varují, že v sázce je jejich konkurenceschopnost a budoucnost EU, uvedla agentura Reuters s odvoláním na seznam 45 návrhů sestavený Evropskou bankovní federací (EBF), jejímž členem je také Česká bankovní asociace (ČBA).

Přečíst článek
Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Evropští a američtí centrální bankéři se dostali do křížku. Kvůli klimatu

Přečíst článek

Rozdílné čtvrtletní výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase zvýšila zisk

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Německé bance PBB zaměřené na financování nemovitostí prudce klesl zisk

Dopady německé realitní krize. Bance PBB prudce klesl zisk

Německé bankovní společnosti Deutsche Pfandbriefbank (PBB), která se specializuje na financování nemovitostí, se vloni propadl čistý zisk o více než polovinu na 91 milionů eur (zhruba 2,3 miliardy korun). Dostal se tak na nejnižší úroveň od vstupu firmy na burzu v roce 2015.

Přečíst článek
Fio banka

Fio Banka loni zvýšila svůj čistý zisk téměř o polovinu

Čistý zisk Fio banky loni vzrostl téměř o polovinu. Zvýšil se o 48,8 procenta na 6,4 miliardy korun. Objem vkladů stoupl o 13,7 procenta na 241,2 miliardy korun. Bance vzrostla také bilanční suma a přibylo klientů.

Přečíst článek
Šéfka České bankovní asociace po třech letech končí

Šéfka České bankovní asociace po třech letech končí

Monika Zahálková opouští Českou bankovní asociaci (ČBA). V pozici výkonné ředitelky byla víc než tři roky a v době jejího působení došlo k zásadnímu rozvoji asociace, oznámila ČBA.

Přečíst článek
Sberbank

Věřitelé Sberbank se dočkají svých peněz už v březnu

Výplata věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začne 18. března, uvedla insolvenční správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Věřitelé, kterých je přes 15 300, by měli dostat zhruba 57 miliard korun.

Přečíst článek
Radomír Lapčík

Trinity Bank loni vydělala přes 800 milionů, stoupl jí počet klientů

Trinity Bank se loni dařilo: zvýšila depozita klientů o třetinu. Koupila také palác na pražských Příkopech, kde otevře prestižní pobočku pro klienty.

Přečíst článek
Banka Capital One kupuje vydavatele kreditních karet Discover za 35 miliard dolarů

Konkurence pro JPMorgan? V USA vzniká nový bankovní gigant, prsty v tom má i Buffett

Americká banka Capital One se dohodla na převzetí amerického vydavatele kreditních karet Discover Financial Services za zhruba 35 miliard dolarů (přibližně 830 miliard korun). Transakce se má uskutečnit prostřednictvím výměny akcií, schválit ji ještě musí regulátoři a akcionáři.

Přečíst článek
Rekordní rok pro evropské banky

Rekordní rok pro evropské banky. Některé loni překonaly svá historická maxima

Zisk největších evropských bank v loňském roce poprvé překročil 100 miliard eur (2,6 bilionu korun). Většina z nich dosáhla vlivem rostoucích úrokových sazeb rekordních zisků, napsala agentura Bloomberg. Její výběr nezahrnuje švýcarskou UBS Group, jejíž zisk se loni díky akvizici Credit Suisse vyšplhal na 29 miliard dolarů.

Přečíst článek
Pavel Běťák, IT Area Lead Česká spořitelna

Pavel Běťák: IT moderní banky proměňuje i nároky na vývojáře

Technologický vývoj přináší řadu novinek, s nimiž je třeba držet krok. Pokud navíc vyvíjíte produkt, který denně používají miliony zákazníků, nevystačíte si jen s technickými znalostmi. Nároky na vývojáře se proměňují a tempo vyžaduje neustálé učení.

Přečíst článek
Chouzhou Commercial Bank

Čínská banka se sklonila před americkými sankcemi. Ruským firmám přestala vypořádávat platby

Čínský finanční ústav Chouzhou Commercial Bank přestal vypořádávat platby ruským firmám, napsal s odkazem na své zdroje ruský list Vedomosti. Finanční dům, který je jedním z hlavních zúčtovacích kanálů pro ruské dovozce, se musí řídit nařízením amerického prezidenta, jinak by mu hrozily sankce, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl vyšší, než očekávala ČNB

Trinity Bank zvyšuje sazbu na svém spořicím účtu na 6,30 procenta

Česká národní banka podruhé snížila sazby, takže úroky na spořicích účtech budou obecně klesat. Přesto tuzemská Trinity Bank spořicí sazby zvýšila, a to na svých historicky rekordních 6,30 procenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením o šest miliard korun. Na sociální síti to dnes uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Na vzdělávání na veřejných vysokých školách je nyní určeno 30,9 miliardy korun. Navýšení peněz pro vysoké školství potvrdila také předsedkyně České konference rektorů Milena Králíčková. 
Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil 🔥požár, se  zřítila, uvedl mluvčí 🚒 dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla. Požár těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i velkou část střechy. Při dnešním zřícení fasády nebyl nikdo zraněn, uvádějí dánské noviny Jyllands-Posten.
Pražský dopravní podnik 🚌obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě vyčíslil advokát případnou škodu na 1,31 miliardy korun a vyzval k dodržení původní dohody
Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme