Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden Tradera: Trhy čekají na Fed a Turky dál ničí inflace

Burza, ilustrační foto
ČTK
Kryštof Míšek

V minulém týdnu jsme byli svědky pokračujícího růstu volatility na světových akciových trzích (index strachu VIX dosáhnul dlouho nevídaných úrovní nad 30 bodů), když trhy reagovaly zejména na rozšíření nové varianty covidu Omikron. Přesto je pravděpodobně skutečným spouštěčem výprodejů na burzách fakt, že centrální banka Fed by mohla utlumovat svoje nákupy aktiv podstatně rychleji. Pro index S&P 500 by to znamenalo návrat pod 4600 bodů a pro německý DAX k 15 000. A jaké byly další významné události týdne?

Reklama

Omikron, mutace covidu, ilustrační smínek

Jan Bureš: Omikron na trzích nastartoval extrémní výkyvy

Nová varianta covidu označovaná jako omikron na trhy přináší extrémní nejistotu a tím pádem i volatilitu, která je velmi dobře patrná na výkonu akciových trhů. Jasno, jakým směrem se trhy vydají, nebude dříve než za deset dní, až dojde k ověření účinnosti vakcín vůči této mutaci.

Přečíst článek

Fed nyní uvažuje nad zrychlením útlumu nákupů aktiv na trzích. Tato zpráva se stala zásadní pro další vývoj americké měnové politiky. S prohlášením přišel v týdnu guvernér Fedu Jerome Powell. Na příštím měnovém zasedání centrální banky by tak mohlo dojít k výrazným změnám v kvantitativním uvolňování. „V tuto chvíli je ekonomika velmi silná a inflační tlaky jsou vysoké, je proto vhodné zvážit ukončení snižování našich nákupů aktiv ,možná o několik měsíců dříve,“ prohlásil.

Tato slova byla uvedena před bankovním výborem amerického Senátu, a otevírá se tak možnost, že by mohlo dojít k růstu úrokových sazeb v USA daleko rychleji, než se prozatím očekávalo. Vzhledem k tomu, jak vysoko se stále americké akciové trhy nacházejí, by mohl rychlejší přechod k utahování měnové politiky znamenat výraznější korekci cen aktiv. Nadcházející zasedaní (14.-15. prosinec) centrální banky, tak bude velmi sledovanou událostí.

Turecko dále marně bojuje s inflací

Ekonomická situace v Turecku se zhoršuje. V této situaci jen těžko hledá svoje „cenové dno“ Turecká lira, která oslabila proti dolaru od začátku měsíce o 24 procet! Měna, která je zmítaná četnými zásahy prezidenta Erdogana do měnové politiky, neví, kde by se její pád mohl zastavit.

Prezident Erdogan už několikrát vyměnil centrální bankéře, kteří chtěli být v politice banky více „jestřábí“ a významně se přičinil o stav, ve kterém se v Turecké ekonomice odehrává inflační spirála. Ta už přesahuje meziročně 20 procent. Nezávislá centrální banka, která může za cenu zpomalení ekonomiky či recese bojovat s inflací, je mimořádně důležitou složkou každé vyspělé země a poslední události v Turecku potvrzují, že staré pravdy stále fungují. Nezávislost centrální banky tedy může být v nepřímé v úměře výši inflace v ekonomice.

Starý známý covid

Mutace koronaviru Omikron se stala jednou z dominantních hrozeb pro akciové trhy. Tato nová varianta viru se začíná šířit po vyspělém světe a způsobuje paniku investorů zejména z proto, že dosud rozšířené vakcíny by nemusely mít dostatečnou efektivitu. Celý proces s vakcínami by tak byl na samém začátku, což by byla smutná zpráva pro ekonomické oživení na obou stranách Atlantiku.

pád burzy, ilustrační foto

Omikron sráží trhy. Výprodeje mohou pokračovat i v týdnu

Akciové trhy se kvůli omikronu propadaly, dubajská burza padá nejvíce od začátku pandemie. Omikron může odradit ČNB od dalšího zvyšování úroků, navzdory dnešním slovům šéfa centrálních bankéřů Rusnoka.

Přečíst článek

Zejména první případ této nové mutace na půdě USA dokázal investory patřičně vystrašit. Vzhledem k tomu, že farmaceutické společnosti potřebují nějaký čas, aby zhodnotily účinnost vakcín proti novému typu viru, tak lze očekávat, že trhy se do té doby budou zmítat v nejistotě. To znamená solidní slevy na zajímavých a dlouhodobě úspěšných společnostech. Pro investory tak může nastat čas zvolit defenzivnější strategiea případně začít pomalu průměrovat pozice v růstových společnostech.

Česko opět s restrikcemi

V domácí ekonomice se projevují pandemické restrikce, a i přes poměrně solidní čísla za poslední čtvrtletí (česká ekonomika meziročně rostla o 3,1 procenta) nás nečeká lehké období.

Tato poslední čísla z ekonomiky trošku utlumila obavy, že propad výroby v automobilovém průmyslu by mohl vést k podkopání ekonomického oživení po pandemické krizi. Přesto česká ekonomika nyní stojí hlavně na domácí poptávce, která by mohla být v příštím roce zasažena zvýšením úrokových sazeb centrální bankou a snahou nové vlády o rozpočtovou kázeň.

Když už jsme u hospodaření vlády, tak poslední data o vývoji letošního rozpočtového plnění naplňují skutečně pesimistický scénář deficitu nad 400 miliard korun v jediném roce. Nová Fialova vláda bude po svém nástupu nucena skrze rozpočtové provizorium hledat úspory napříč ministerstvy tak, aby příští rok byl znatelně lepší.

Nord Stream 2

Lukašenkovy hrozby zdražují Evropě plyn

Hned při začátku pondělního obchodování se velkoobchodní ceny zemního plynu v EU vrátily poprvé od minulého pondělí nad úroveň 80 eur za megawatthodinu. Podle dat Bloombergu vykázaly úroveň až 81 eur za megawatthodinu. A to přesto, že Rusko právě již od minulého týdne dodává Evropě více plynu v rámci krátkodobých smluv.  

Přečíst článek

čerpací stanice, ilustrační foto

Čeští pumpaři zlevňují paliva, letos vůbec poprvé a pouze o haléře

Ceny pohonných hmot v Česku začaly v uplynulém týdnu prakticky poprvé v tomto roce klesat. Benzín zlevnil o 17 haléřů na 37,03 koruny za litr, zatímco nafta dokonce o 26 haléřů na 35,79. Důvodem cenového poklesu je zlevnění ropy na světových trzích, k němuž dochází v posledních dnech v obavě z dopadu šíření nové varianty covidu, omikronu.

Přečíst článek

domečky, monopoly, hypotéky,

Češi běží hypoteční závod. Už v říjnu úvěry na bydlení překonaly celoroční objemy

Banky a stavební spořitelny poskytly letos do konce října hypotéky za 301,2 miliardy korun, což je více než za celý loňský rok, kdy to bylo téměř 217 miliard korun. Meziročně jde o nárůst o 76 procent. Uvádí to statistiky ČNB poskytnuté Českou bankovní asociací.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Turecká lira dramaticky padá, stojí méně než jednu korunu

Lukáš Kovanda: Svéráz národní „erdoganomiky“. Turecká lira dramaticky padá, poprvé stojí méně než korunu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme