Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Bureš: Omikron na trzích nastartoval extrémní výkyvy

Omikron, mutace covidu, ilustrační smínek
ČTK
Jan Bureš

Nová varianta covidu označovaná jako omikron na trhy přináší extrémní nejistotu a tím pádem i volatilitu, která je velmi dobře patrná na výkonu akciových trhů. Jasno, jakým směrem se trhy vydají, nebude dříve než za deset dní, až dojde k ověření účinnosti vakcín vůči této mutaci.

Reklama

Do té doby však varianta extrémně rychle dobývá svět - nové případy hlásí evropské státy a výrazný obrat v náladě na trzích způsobilo objevení prvního případu v USA. 

Po ostrém úterním výprodeji se ve středu akcie snažily „postavit na nohy” a během amerického obchodování byly v jednu chvíli o více než 1,8 procenta v plusu (index S&P 500). Vše se ale po prvním případu omikronu v USA rychle obrátilo, akcie prudce propadly a skončily skoro 1,2 procenta v záporu. Za dva dny tak nakonec zaznamenaly ztrátu přes tři procenta, což je nejhorší dvoudenní výsledek za poslední rok.

Zajímavé je, že pokračující ztráty akcií, vysoká nervozita (index VIX je nejvýše od letošního února) a jestřábí rétorika z amerického Fedu zatím nedokážou výrazněji pomoci na trzích americkému dolaru.

Přitom se alespoň „na papíře” jedná pro dolar o ideální souhru okolností - vidina vyšších amerických výnosů v kombinaci se strachem na globálních trzích bývá zaručeným dolarovým „magnetem”. Na trzích však pravděpodobně v posledním týdnu byly odbourávány i některé spekulativní pozice financované ze super-nízko-úročeného eura..., toto „přikrývání” krátkých eurových pozic společné evropské měně načas pomohlo. V nejbližších měsících ale pravděpodobně nakonec převáží na trzích pro dolar pozitivní příběh o rozdílném přístupu Fedu a ECB k problému dnešní inflace.

testování covid

Omikron a zima? Pro Česko pekelná kombinace, píše Bloomberg

Agentura pravidelně aktualizuje žebříček zemí, kde je nejlepší trávit pandemii. Česko se momentálně propadlo o desítky příček a z 53 zemí je až 46. Naopak nejlepší rozhodnutí je přesun na zimní měsíce do Spojených arabských emirátů, píše Bloomberg.

Přečíst článek

čerpací stanice, ilustrační foto

Čeští pumpaři zlevňují paliva, letos vůbec poprvé a pouze o haléře

Ceny pohonných hmot v Česku začaly v uplynulém týdnu prakticky poprvé v tomto roce klesat. Benzín zlevnil o 17 haléřů na 37,03 koruny za litr, zatímco nafta dokonce o 26 haléřů na 35,79. Důvodem cenového poklesu je zlevnění ropy na světových trzích, k němuž dochází v posledních dnech v obavě z dopadu šíření nové varianty covidu, omikronu.

Přečíst článek

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtete zde<<<<<<

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Tereza Jalůvková z J&T: Čínské akcie letošní zisky odevzdaly, potenciál růstu zůstává

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme