Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Omikron sráží trhy. Výprodeje mohou pokračovat i v týdnu

pád burzy, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Akciové trhy se kvůli omikronu propadaly, dubajská burza padá nejvíce od začátku pandemie. Omikron může odradit ČNB od dalšího zvyšování úroků, navzdory dnešním slovům šéfa centrálních bankéřů Rusnoka.

Reklama

Jan Palaščák

Obchodovat s emisními povolenkami bude moci každý, kdo má mobil, říká Jan Palaščák

Jeho Amper Market přišel s unikátním systémem prodeje elektřiny. V roce 2018 jej prodal skupině Bohemia Energy Jiřího Písaříka, která před měsícem ukončila činnost. „Nemám žádné insiderské informace, jde o obyčejnou trojčlenku zvenčí, ale jsem přesvědčený, že kdyby pokračovali v původně nastaveném obchodním modelu, tak by to dneska zachránilo celou skupinu,“ říká zakladatel Amper Holdingu Jan Palaščák, který rozvíjí start-up CO2IN s globálními ambicemi rozšířit obchod s emisními povolenkami pro doslova každého, kdo má mobilní telefon. „Nejde o investiční nástroj, ale možnost, jak si smazat svou uhlíkovou stopu,“ dodává Palaščák.

Přečíst článek

Blízkovýchodní akciové trhy se dnes citelně propadaly, dubajská burza dokonce o více než pět procent, tedy nejvýrazněji od propuknutí pandemie v březnu 2020. Na Blízkém východě se s akciemi v neděli obchoduje, na rozdíl od zbytku světa. Vývoj na blízkovýchodních trzích však může předznamenat vývoj na trzích světových, až se zítra burzy po víkendu otevřou.  

Kromě dubajské burzy dnes klesaly také trhy v Saúdské Arábii, Izraeli, Egyptě, Jordánsku, Kuvajtu, Kataru i Abú Dhabí.   

Reakce na pátek 

Propad blízkovýchodních trhů ovšem odráží také výsledek pátečního obchodování v USA či Evropě, během nějž dramaticky spadly ceny ropy. Například ropa Brent zlevnila o takřka dvanáct procent. Propad cen ropy byl dokonce sedmý nejvýraznější v dějinách.  

Řada blízkovýchodních titulů vykazuje těsnou vazbu svého výkonu právě na cenu ropy, takže dnešní propad není překvapivý. Zároveň ale může signalizovat, že se globální trhy dosud nevzpamatovaly z nástupu nové varianty covidu, omikronu, a že mohutné výprodeje akcií a dalších aktiv mohou pokračovat také v nadcházejícím týdnu.  

Tlak na korunu

Pokud výprodeje budou pokračovat, pod dalším oslabujícím tlakem se ocitne také česká koruna. A to navzdory tomu, že guvernér České národní banky Jiří Rusnok v dnes publikovaném rozhovoru pro Respekt poněkud korigoval svůj čtvrteční výrok pro agenturu Reuters.

Ve čtvrtek guvernér uvedl, že si „dovede představit“, že by bankovní rada ČNB na svém prosincovém zasedání ponechala základní sazby na stávajících úrovních. Koruna během pátku v reakci na tato slova a na zvěsti o šířícím se omikronu reagovala poměrně znatelným oslabením, z úrovní pod 25,54 za euro až na takřka 25,73.  

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Jihoafrická varianta covidu drtí korunu. Pád nezbrzdil ani výrok Rusnoka

Koruna dnes dopoledne středoevropského času znehodnotila vůči euru na svoji nejslabší úroveň od začátku letošního července. Oslabila až na 25,793 koruny za euro.

Přečíst článek

Dnes však Rusnok v Respektu signalizuje, že ČNB je připravena pokračovat ve své stávající jestřábí měnové politice, a zvýšit tedy základní sazbu také v prosinci. To je v souladu s nynějším očekáváním trhu, který předpokládá, že ČNB v prosinci zvýší základní sazbu o 0,25 procentního bodu na úroveň rovných tří procent.  

Pokud se však v nadcházejícím týdnu budou světové trhy nadále propadat, pod tíhou obavy z omikronu, zvyšuje se riziko závažnějšího ekonomického útlumu ve světě i v ČR. V takovém případě by tedy navzdory dalšímu oslabování koruny ČNB své plány pravděpodobně přehodnotila a v prosinci ponechala základní sazbu tam, kde je.  

Jerome Powell, šéf Fed

Týden Tradera: Pokračování éry Powella a nečekaná sleva na ČEZ

Uplynulý týden byl opět nejvíce ve znamení obav z hrozící pandemie COVID 19. Vše již bylo asi řečeno přesto trhy reagovaly poměrně negativně a obava z dopadu zejména na evropské ekonomiky sílí.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme