Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Erdogan jmenoval novou šéfku centrální banky s cílem zastavit cestu do pekel

Lukáš Kovanda: Tureckou centrální banku vede poprvé v historii žena. Erdogan ji jmenoval, aby skoncovala s jeho "erdoganomikou".
ČTK / AP
Lukáš Kovanda

Tureckou centrální banku vede poprvé v historii žena, Hafize Gaye Erkanová. Trhy sází na to, že má za úkol skoncovat s "erdoganomikou". Zřejmě už i samotného Erdogana se totiž podařilo přesvědčit, že cestou pekelnou je jeho boj s pádivou inflací prostřednictvím nastavování nizoučkých úroků, jen zčásti kompenzovaného velmi drahými intervencemi na posílení liry. Zbavil se tak dosavadního šéfa centrální banky, jenž mu na cestě do pekel šel velmi loajálně na ruku, říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Lira se ovšem dále propadá i po jmenování nové šéfky centrální banky. Jde o důsledek zásahu ministra financí Mehmeta Simseka, který je zřejmě tím, kdo Erdogana přesvědčil jak ke skoncování s "erdoganomikou", tak ke jmenování Hafize Gaye Erkanové do čela centrální banky. Ukončení "erdoganomiky" totiž nemůže proběhnout ze dne na den a bez dopadu.

Lukáš Kovanda: Turecká lira dramaticky padá, stojí méně než jednu korunu

Lukáš Kovanda: Svéráz národní „erdoganomiky“. Turecká lira dramaticky padá, poprvé stojí méně než korunu

Turecká lira dramaticky padá, už stojí méně než jednu korunu. Za Erdoganova prezidentování koruna vůči posílila o více než 900 procent, roku 2014 byla lira i za více než deset korun, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Ministerstvo financí pod Simsekovým vedením nařídilo centrální bance, aby "ubrala plynu" z intervencí na podporu liry. To je tedy teprve začátek konce "erdoganomiky". Turecká centrální banka totiž intervenuje za silnější liru skrze její nákupy v podání státních bank, které dohlíží.

Lira slábne a bude i nadále 

Jestliže nyní intervence na Simsekův pokyn slábne, znamená to, že Turecko prodává méně amerických dolarů ze svých devizových rezerv, aby tak liru stahovalo z trhu. Ta si tudíž musí do značné míry "poradit" bez této podpory. A slábne. A slábnout bude i dále.

Erdoganovo vítězství zlevní Čechům letní dovolenou

Erdoganův volební triumf zlevní Čechům letní dovolenou

Erdoganův triumf ve volbách může Čechům výrazně zlevnit dovolenou v Turecku. Turecké měně hrozí, že vůči koruně do konce letoška oslabí o 31 procent. Plyne to z prognózy americké banky Morgan Stanley.

Přečíst článek

Odstranění podpory je tedy nutně bolestivým prvním krokem k odstranění "erdoganomiky". Takže i když jeho důsledkem lira dále slábne – dnes ráno na historické minimum i vůči české koruně (1 lira padá jen na 0,924 koruny, přičemž na počátku Erdoganova prezidentování roku 2014 stála lira i přes 10,50 koruny) –, trhy důvod tohoto slábnutí vnímají pozitivně. Protože zkrátka intervenci nešlo provádět donekonečna. Protože ani zásoby dolarů v tureckých státních sejfech nejsou bezedné. Což zřejmě tedy konečně došlo i samotnému Erdoganovi.

Nová šéfka centrální banky má – podobně jako o minulém víkendu jmenovaný ministr financí Simsek – za sebou působení ve vysokých patrech amerického finančnictví. Pracovala v Goldman Sachs, a dokonce se dělila o nejvyšší ředitelský post v bance First Republic, jež zkolabovala letos v květnu. To už v ní ale nově nastupující šéfka turecké centrální banky déle než rok nepracovala.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Istanbul

Nemovitosti v Istanbulu jsou astronomicky drahé a ceny rychle rostou

Turci tuto neděli míří k volebním urnám. K nákupu nemovitostí se jich vydává stále méně. Díky vysoké inflace ceny raketově rostou a řada Turků již na hypotéku nedosáhne. Pěkný byt v žádané istanbulské čtvrti vyjde dráže než v Dubaji.

Přečíst článek

Turecké liry

Turci válčící s inflací se před volbami bojí o své úspory

Za tři týdny Turecko volí nového prezidenta a s blížícími se volbami roste nejistota na měnovém trhu a turecká lira nadále oslabuje. Turci se snaží své úspory chránit na speciálních účtech, které dotuje tamní vláda, aby zabránila ještě většímu oslabování domácí měny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Turecká lira dramaticky padá, stojí méně než jednu korunu

Lukáš Kovanda: Svéráz národní „erdoganomiky“. Turecká lira dramaticky padá, poprvé stojí méně než korunu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme