Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čeští pumpaři zlevňují paliva, letos vůbec poprvé a pouze o haléře

čerpací stanice, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Ceny pohonných hmot v Česku začaly v uplynulém týdnu prakticky poprvé v tomto roce klesat. Benzín zlevnil o 17 haléřů na 37,03 koruny za litr, zatímco nafta dokonce o 26 haléřů na 35,79. Důvodem cenového poklesu je zlevnění ropy na světových trzích, k němuž dochází v posledních dnech v obavě z dopadu šíření nové varianty covidu, omikronu.

Reklama

Ve středu se cena ropy Brent poprvé od druhé poloviny letošního srpna propadla pod cenovou úroveň 70 dolarů za barel. I nyní se barel Brentu prodává za cenu mírně pod 70 dolary, což znamená, že v uplynulých dvou týdnech ropa zlevnila o přibližně 10 dolarů na barel, tedy o více než třináct procent. Tento cenový pokles tuzemské čerpací stanice do své cenové kalkulace ještě teprve plně promítnou.

Již jen poměrně slabě se do kalkulace propíše oslabování koruny vůči dolaru, jehož razance v posledních dvou týdnech zmírnila. Koruna v uplynulých čtrnácti dnech ztratila vůči dolaru pouze zhruba procento. Kurs už tak nebude výrazněji brzdit promítnutí zlevnění ropy do cen pohonných hmot v ČR. Ty tak zlevní také v následujících sedmi dnech, a to v rozsahu dvaceti až třiceti haléřů na litr.

Čerpací stanice

Štěpán Křeček: Cena ropy výrazně spadla. Pumpaři zatím vyčkávají

Kartel OPEC a jeho spojence trápí přebytek ropy na trhu, který vede k prudkému poklesu cen. Na svém jednaní se zřejmě dohodnou, že nebudou dál navyšovat těžbu. Oproti tomu řidiči se mohou začít radovat, čerpací stanice by postupně měly začít zlevňovat.

Přečíst článek

Členové kartelu OPEC a jejich spojenci v čele s Ruskem, tedy uskupení označované OPEC+, ve čtvrtek už druhým dnem projednávají svoji těžební politiku pro začátek roku 2022. Činí tak pod vlivem vývoje poznamenaného celosvětovým šířením zmíněné varianty omikron.

Ropu drží dole obavy z omikronu

Je pravděpodobné, že se rozhodnou odložit původně plánované lednové navýšení těžby o 400 tisíc barelů denně. S variantou omikron se totiž zatím pojí extrémní nejistota stran jeho nebezpečnosti, takže obchodníci s ropou raději vychází z předpokladu jeho nejhoršího možného nepříznivého dopadu na světovou poptávku po ropě. Sázejí například na rozsáhlá omezení dopravy, která by samozřejmě vedla k citelnému poklesu poptávky po palivech a obecněji ropných produktech.

České bankovky, ilustrační foto

Pět otázek pro ekonoma: Kdy skončí zdražování benzinu, energií či hypoték?

Dramatické zdražování nekončí. Příští rok se průměrná inflace podle nejrůznějších odhadů dostane dalece nad šest procent. Kdy se česká ekonomika vymaní z jejích nenasytných spárů? Na to se pokusil odpovědět hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

I pokud tedy OPEC+ rozhodne, že v lednu těžbu skutečně nezvýší, nelze očekávat výraznější růst cen ropy. Její růst by nyní podpořil zejména věrohodný důkaz, že omikron není tak nebezpečný, jak teď trh předpokládá.

V příštích sedmi dnech tak pohonné hmoty zlevní i v dalších okolních zemích. V Maďarsku, v Polsku, ve Slovinsku a tradičně také v Rumunsku či v Bulharsku je nyní benzín levnější než v ČR. V Rakousku a Chorvatsku je jeho cena srovnatelná. Na Slovensku a tradičně v Německu i Itálii je jeho cena vyšší než v ČR.

Nafta je levnější opět v Rumunsku a Bulharsku, ale také v Polsku a Maďarsku. Na Slovensku a v Rakousku je její cena srovnatelná. V Chorvatsku, ve Slovinsku, v Německu či Itálii je nafta dražší než v ČR. 

Plyn, vytápění

Ničivě drahý plyn. Je opět u hranice 100 eur za megawatthodinu

Plynová krize EU sice v posledních dnech mediálně ustoupila dalšímu z comebacků covidu, ale zažehnána není. V úterý se třeba burzovní cena plynu v EU vyhoupla zpět na 100 eur za megawatthodinu.

Přečíst článek

pád burzy, ilustrační foto

Omikron sráží trhy. Výprodeje mohou pokračovat i v týdnu

Akciové trhy se kvůli omikronu propadaly, dubajská burza padá nejvíce od začátku pandemie. Omikron může odradit ČNB od dalšího zvyšování úroků, navzdory dnešním slovům šéfa centrálních bankéřů Rusnoka.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

čerpací stanice, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují. Benzínky vyfukují přemrštěné marže

Přečíst článek
Čerpací stanice

Má auto na plyn nižní náklady i v dnešní době? Čerpací stanice ukážou skutečné náklady. Povinně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme