Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukašenkovy hrozby zdražují Evropě plyn

Nord Stream 2
Nord Stream 2
Lukáš Kovanda

Hned při začátku pondělního obchodování se velkoobchodní ceny zemního plynu v EU vrátily poprvé od minulého pondělí nad úroveň 80 eur za megawatthodinu. Podle dat Bloombergu vykázaly úroveň až 81 eur za megawatthodinu. A to přesto, že Rusko právě již od minulého týdne dodává Evropě více plynu v rámci krátkodobých smluv.  

Reklama

Od srpna Rusko přesměrovalo krátkodobé dodávky plynu do Číny a hlavně „k sobě domů“, aby doplnilo vlastní zásobníky. Od minulého týdne je ruský prezident Vladimir Putin nechal posílat zpět právě do EU. Jenže doplňování zásobníků Gazpromu v Německu a Rakousku neprobíhá nijak závratným tempem.   

Už během dneška bude obchodníkům s plynem v EU zřejmější, kolik vlastně tedy Gazprom dodá během prosince plynu. Uskuteční se totiž aukce tranzitní kapacity plynovodů na Ukrajině a v Polsku. Přes tyto státy vede Gazprom, ruský plynárenský monopol většinově ovládaný Kremlem, plyn dále do EU. V současnosti je objem dodávek ruského plynu do unijních států hluboce pod úrovní loňska. Pokud si Gazprom během dnešních aukcí neobjedná uspokojivé množství přepravní kapacity plynovodů, je pravděpodobný další růst cen plynu v EU, neboť trhy opět výrazně znervózní.  

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Šnobr: Klienti Bohemia Energy jsou v pasti. Zastropování záloh problém jen odloží

Klienti zkrachovalé Bohemia Energy utíkají z režimu DPI (dodavatel poslední instance) k novým dodavatelům, u nichž si fixují nevýhodné ceny. „Nový dodavatel, ke kterému propadli sítem, nakupuje elektřinu a plyn na krátkodobých spotových kontraktech. Tedy mnohem dráž, než za co se prodávala elektřina letos a třikrát až čtyřikrát více, než to bylo loni,“ říká investor a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Přečíst článek

Uprchlická krize jako tlak Kremlu na EU

Obchodníky s plynem v EU znervózňuje také dění na bělorusko-polské hranici. Tam je v současné době zhruba dva tisíce migrantů ze zemí jako Irák, Sýrie či Afghánistán. Polsko viní Kreml z toho, že zorganizoval přesun těchto lidí na jeho hranici s Běloruskem, aby vytvořil tlak na EU, eventuálně mohl EU vydírat po vzoru Turecka. Turecko dostává od EU zaplaceno za to, že zajišťuje, že uprchlíci ze zemí typu Sýrie neproudí dále do zemí Unie. Kreml ale jakýkoli podíl na migrační krizi na polsko-běloruské hranici odmítá. 

Běloruský vůdce Alexander Lukašenko je Putinovým dlouholetým spojencem a je málo pravděpodobné, že by činil jakékoli zásadnější kroky bez konzultace s Moskvou. EU pohrozila, že vůči Minsku zavede další ekonomické sankce. Projednávat je má dnes. Lukašenko ve čtvrtek zneklidnil obchodníky s plynem, když prohlásil, že kvůli možným dalším sankcím Bruselu zablokuje proud plynu do EU právě přes území Běloruska. Putin však o víkendu oznámil, že si o tom s Lukašenkem „promluví“.  

Týden tradera: Zběsilá burzovní rally si vybírá svůj time out

Mírný ústup z maxim, tak by se dal jednoduše popsat uplynulý týden. Obchodování se po zběsilém růstu, který trval nepřetržitě šest dní, rozhodlo vybrat si mírnou přestávku.

Přečíst článek

V zájmu Ruska zjevně není jakékoli zásadnější přerušení dodávek plynu do EU, neboť by se tím připravovalo o finanční příjmy a posilovalo reputaci nespolehlivého dodavatele. To hlavně v dlouhodobém horizontu není prozíravé. Na druhou stranu může Rusko nyní ještě více zvýraznit výhodu rychlé certifikace plynovodu Nord Stream 2, kterým by měl proudit plyn z Ruska přímo do Německa. A obcházet tak jakoukoli třetí, tranzitní zemí, včetně Běloruska. Certifikaci plynovodu mají v rukou německé úřady, a nakonec také sám Brusel. Teprve na základě certifikace může plynovodem začít surovina proudit.   

Plyn zdražuje i českým firmám a domácnostem

Právě i kvůli nedostatečným dodávkám z Ruska zdražuje letos plyn také českým firmám a domácnostem, ale také obcím a městům. A elektřina také. Růst cen je v pozadí pádu firem typu Bohemia Energy. Mnohá česká města kvůli dražším energiím zdraží položky jako jízdné na MHD nebo vstupy do bazénů. Například v Českých Budějovicích zdraží jízdné skokově až o 50 procent.

Petr Hájek, architekt

Architekt Hájek: Místo na filharmonii je vybrané dobře. Dál od centra se staví líp

Hlavní město zveřejnilo jména 15 architektonických týmů, které zpracují návrh budoucí podoby Vltavské filharmonie. V užším výběru se objevila i česká jména. „Do nominačního kola jsme mohli doložit vlastní reference ze staveb pracujících s akustikou, a tak jsme do toho šli samostatně. Jsem rád, že k tomu máme příležitost,“ říká architekt Petr Hájek.

Přečíst článek

Svatomartinská husa, ilustrační foto

Když se z tradice stane trend. Svatomartinská husa plní restaurace

Nestihli jste si dát na Martina husu? Ještě to můžete dohnat o víkendu. Restaurací, které připravují svatomartinské husí menu, je požehnaně. Spojení s husí pečínkou dělá ze svatého Martina možná nejpopulárnějšího světce v naší jinak velmi profánní společnosti.   

Přečíst článek
 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme